8 Eylül 2024 Pazar / 5 RebiülEvvel 1446

İngiltere Başbakanı Starmer: Egemen Filistin devletine giden bir yol istiyoruz

İngiltere Başbakanı Starmer, parlamentodaki ilk 'Başbakan'a Sorular' oturumuna katıldı. 'Gazze'de ateşkes için nasıl baskı uygulayabileceği' sorusuna Starmer, 'İki devletli çözüme, güvenli ve emniyetli İsrail'in yanı sıra egemen Filistin devletine giden bir yol istiyoruz' cevabını verdi.

AA24 Temmuz 2024 Çarşamba 16:12 - Güncelleme:
İngiltere Başbakanı Starmer: Egemen Filistin devletine giden bir yol istiyoruz

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, lideri olduğu İşçi Partisi'nin zaferle çıktığı 4 Temmuz genel seçimlerinin ardından parlamentodaki ilk "Başbakan'a Sorular" oturumuna katılarak, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Eski İngiltere Başbakanı ve halihazırda muhalefetteki Muhafazakar Parti'nin lideri Rishi Sunak, Starmer'a "yeni hükümetin, Rusya'ya yaptırımlar konusunda daha ileri gidip gitmeyeceği" sorusunu yöneltti.

Starmer, parlamentonun yaptırımlar konusunda hemfikir olduğunu ve bunun önlerindeki önemli konulardan biri olduğunu vurguladı.

- "ULUSAL GÜVENLİK, HÜKÜMETİN BİRİNCİ GÖREVİ"

Ulusal güvenlikle ilgili soru üzerine güvenliği "temel" ve "hükümetin birinci görevi" olarak tanımlayan Starmer, muhalefeti ulusal güvenlik konularında bilgilendirmeye ve güncel tutmaya gayret edeceğini söyledi.

İngiltere Başbakanı, ülkesinin savaş uçağı programının önemli adım olduğunu ve ciddi ilerleme kaydedildiğini, hükümetinin bu ilerlemeyi geliştirmek istediğini ve konuyla ilgili görüşmeler yapıldığını bildirdi.

- BAŞBAKAN'A, "GAZZE'DE ATEŞKES İÇİN NASIL BASKI UYGULAYABİLECEĞİ" SORUSU YÖNELTİLDİ

Sunak'ın ardından söz alan milletvekillerinden İşçi Partili Muhammed Yasin, Gazze'de her gün çok sayıda masum insanın ölmeye devam ettiğini belirterek, Starmer'a "ateşkes sağlanması için nasıl bir baskı uygulayabileceği" sorusunu yöneltti.

Bunun üzerine Starmer, kendisinin ve Dışişleri Bakanı David Lammy'nin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya acil ateşkes ihtiyacını ilettiklerini aktararak, şöyle devam etti:

"İki devletli çözüme, güvenli ve emniyetli İsrail'in yanı sıra egemen Filistin devletine giden bir yol istiyoruz. Başbakan olarak ilk yurt dışı seyahatimi, özellikle de NATO Zirvesi'ni, bu konuyu dünya liderlerine iletmek için kullandım. İşçi Partisi hükümeti altında bu konu, dünya sahnesinde en üst düzeyde tartışılacak, müzakere edilecek ve mücadele edilecek."

- "ÖNCEKİ HÜKÜMET SINIRLARIMIZIN KONTROLÜNÜ KAYBETTİ"

Starmer, bir milletvekilinin düzensiz göç sorununa ilişkin yönelttiği soruya, "Önceki hükümetin, sınırlarımızın kontrolünü kaybetmiş olmasının vahim bir mesele olduğunu düşünüyorum. Bu, önemli bir yanıt gerektiren vahim bir mesele ve bu nedenle bu alçak ticareti yürüten çeteleri çökertmek için Sınır Güvenlik Komutanlığımızı kuracağız." cevabını verdi.