20 Eylül 2024 Cuma / 17 RebiülEvvel 1446

Hamas'tan Gazze Kasabı Netanyahu'ya 'Philadelphi' tepkisi: Anlaşmayı engelliyor

Soykırımcı İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı havadan, denizden ve karadan saldırılar 335 gündür aralıksız devam ediyor. Hamas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Philadelphi Koridoru'nda kalmaya devam ederek Gazze Şeridi'ndeki savaşı durdurma ve esir değişimi için anlaşmaya varmak istemediğini bildirdi.

5 Eylül 2024 Perşembe 07:22 - Güncelleme:
Hamas'tan Gazze Kasabı Netanyahu'ya 'Philadelphi' tepkisi: Anlaşmayı engelliyor

İşgalci İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüğü saldırılar, ardında ölü ve yaralıların yanı sıra büyük yıkımlar bırakarak 335. gününde sürüyor.

HAMAS: YENİ ÖNERİLERE İHTİYACIMIZ YOK, NETANYAHU ANLAŞMAYI 'PHİLADELPHİ' İLE ENGELLİYOR

Hamas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Philadelphi Koridoru'nda kalmaya devam ederek Gazze Şeridi'ndeki savaşı durdurma ve esir değişimi için anlaşmaya varmak istemediğini bildirdi.

Hamas, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Philadelphi Koridoru'nda kalma konusundaki ısrarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

ABD medyasında Washington'un esir değişimi ve ateşkes için yeni bir öneri hazırladığına dair haberlere işaret edilen açıklamada, "Yeni önerilere ihtiyacımız yok." denildi.

Açıklamada, Netanyahu'nun İsrail ordusunun Philadelphi Koridoru'nda kalmaya devam ederek, Gazze Şeridi'ndeki savaşı durdurma ve esir değişimi için bir anlaşmaya varmak istemediğine dikkat çekilerek şunlar kaydedildi:

"Şu anda yapılması gereken, Netanyahu ve hükümetine baskı uygulamak, onları daha önce üzerinde mutabakata varılan anlaşmaya uymaya zorlamaktır."

Netanyahu'nun amacının, Gazze Şeridi'ndeki savaşı uzatmak olduğu belirtilen açıklamada, "Halkımıza yönelik savaşı uzatmak için müzakereleri kullanan Netanyahu'nun ve onun oyunlarının tuzağına düşmemeye karşı uyarıda bulunuyoruz." ifadelerine yer verildi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, dün akşam, "İsrailli esirlerin Gazze Şeridi'nin dışına kaçırılmasını engelleme" bahanesiyle Gazze-Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru'ndan çekilmeyeceklerini yinelemişti.

Netanyahu ve hükümeti, Hamas ile Gazze'de ateşkes ve esir takası müzakerelerinde mevcut tekliflere yeni maddeler ekleyerek anlaşmaya yanaşmamakla itham ediliyor.

Gazze'ye saldırıların durması halinde aşırı sağcı koalisyon ortaklarının hükümeti devirme tehditleri karşısında Netanyahu, İsrail'de ve uluslararası arenada ateşkes anlaşmasını sabote etmekle suçlanıyor.

Netanyahu'nun anlaşma taslağına eklediği maddelerin ve özellikle Mısır-Gazze sınır hattı Philadelphi Koridoru'nda kontrolünü sürdürme ısrarının, müzakereleri zora soktuğu vurgulanıyor.

İsrail, bu süreçte Gazze Şeridi'ndeki şiddetini de sürdürüyor. İsrail'in ABD'nin desteğiyle Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 10 ayı aşkın sürede çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere, can kaybı 41 bine yaklaşırken bölgedeki insanlık felaketi gün geçtikçe daha da derinleşiyor.

İşte dakika dakika Filistin ile İsrail arasında yaşananlar:

23:31 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, geçen hafta Gazze Şeridi'nde cesetleri bulunan 6 esirin öldürülmesine verilecek tepkiyi görüşmek üzere Güvenlik Kabinesi ile toplantı düzenlediği bildirildi.

21:49 İsrail ordusunun 28 Ağustos'tan bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da düzenlediği "geniş çaplı" saldırılarda şu ana kadar 39 Filistinlinin öldüğü belirtildi.

20:49 Hamas, ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından kabul edilen ateşkes teklifine bağlı olduğunu yineleyerek, yeni önerilere gerek olmadığını vurguladı.

20:48 Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistinlileri Ürdün'e tehcir etmeye yönelik her türlü girişimini "savaş ilanı" olarak kabul edeceklerini belirtti.

20:10 Doğu Kudüs'teki dini merciler, Filistinlilerin topraklarını gasbeden fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'daki ihlallerini "her Müslüman için açık ve provokatif bir meydan okuma" olarak değerlendirdi.

19:57 Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, "Gazze'de işgalci güç olan İsrail, görevimizi yapmamıza imkan sağlamakla yükümlü." açıklamasında bulundu.

19:51 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD yönetiminin "Gazze'de ateşkes anlaşmasının yüzde 90'ının tamam olduğu" yönündeki söylemini reddederek, bir ateşkes anlaşmasının yakın olmadığını ifade etti.

19:25 İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Cenin ve Tulkerim kentlerinde Filistinlilere ait 2 evi patlayıcılarla havaya uçurdu.

18:47 Filistinliler, İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın güneyinde yer alan El Halil kenti ile komşu beldeleri askeri kontrol noktaları ve demir bariyerlerle bölerek "büyük bir hapishaneye" dönüştürdüğünü ifade etti.

17:42 İşgal altındaki Batı Şeria'da Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırıları nedeniyle 7 Ekim'den bu yana 28 bedevi topluluğun göç etmek zorunda kaldığı belirtildi.

16:51 İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bin 878'e yükseldi

16:43 İsrail'in Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş Filistinlileri hedef aldığı saldırıda 8 kişi öldü

16:39 Hamas, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da devam eden askeri operasyonlarının, "Filistin halkını topraklarından sürmeyi ve yok etmeyi amaçlayan savaş suçu" olduğunu bildirdi.

16:15 Gazze Şeridi'ndeki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrailli yetkililerin, çocuk felci aşılama kampanyasının ikinci aşaması kapsamında, Han Yunus kentinin doğusundaki bölgelerde sağlık ekiplerinin görevlerini yapmasına engel olduğunu bildirdi

14:05 Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Filistin'de İsrail'in işlediği ağır suçları ABD'nin ayakta alkışladığını belirterek, "Batılı mevkidaşlarımıza, insanlığınız ve adalet değeriniz nerede kaldı diye soruyorum. Demokrasinin değerleri ve insan haklarının önemi ile ilgili bizlere sürekli ders veriyorsunuz. Burada bir çelişki yok mu?" dedi.

13:46 İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Valiliğini kuşattığı bildirildi.

13:44 Gazze Şeridi'ndeki ABD vatandaşı İsrailli esirlerin ailelerinin, yakınlarının serbest bırakılması için Hamas ile "İsrail'i içermeyen" bir esir takası anlaşması yapması adına ABD Başkanı Joe Biden yönetimine baskı kurduğu bildirildi.

11:54 Fransa'da, Gazze'ye saldırılarını sürdüren İsrail'i eleştiren ve saldırılardaki sivil can kayıplarına dikkati çeken sözleşmeli öğretim görevlisinin görevden uzaklaştırıldığı bildirildi.

11:18 Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Filistinlilerin güvenlik içinde onurlu şekilde yaşamaya haklarının bulunduğunu belirterek, İsrail ile Filistin arasında kalıcı barış için tek seçeneğin iki devletli çözüm olduğunu söyledi.

11:15 İngiltere hükümetinin İsrail'e 350 silah ihracat lisansından 30'unu askıya alması, uzmanlar tarafından "gerekli ve gecikmiş bir adım" olarak değerlendiriliyor.

11:13 Uluslararası hukuk uzmanları, İsrail'in Batı Şeria'daki saldırılarının, uluslararası insancıl hukukunun ve Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) kararlarının ciddi ve ağır ihlali olduğunu belirtiyor.

11:12 Avusturya'da 29 Eylül'de yapılacak genel seçimlere girecek "Liste Gaza" (Gazze Listesi) isimli siyasi oluşum, "Soykırıma karşı oy ver" sloganıyla, İsrail'in yaklaşık 11 aydır sürdürdüğü saldırılara sessiz kalan mevcut partilerin aksine Filistin'i sandık yoluyla ülke gündemine taşımayı hedefliyor.

11:10 Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde tekrarladığı zorla yerinden etme emri ve getirdiği kısıtlamaların insani yardımla ilgili faaliyetleri neredeyse imkansız hale getirdiğini söyledi.

11:02 ABD'nin başkenti Washington'daki Georgetown Üniversitesi'nde aralarında öğrencilerin de olduğu grup, Filistin'e destek gösterisi düzenledi.

10:01 ABD'nin Columbia Üniversitesinde nisan ayı ortalarında başlayarak dünya genelindeki birçok üniversiteye yayılan Filistin'e destek gösterilerinin ardından üniversiteler yeni eğitim-öğretim yılı için daha sıkı tedbirler almaya başladı.

05:00 İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tubas kentinde seyir halindeki bir araca düzenlediği hava saldırısında 5 Filistinli genci öldürdüğü bildirildi.

04:02 Gazze Şeridi'ndeki Filistin Sağlık Bakanlığı, 31 Ağustos'ta başlatılan çocuk felci aşılama kampanyasının 2. aşamasının bugün başlayacağını ve Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus ile Refah kentlerini kapsayacağını duyurdu.

03:48 Hamas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Philadelphi Koridoru'nda kalmaya devam ederek Gazze Şeridi'ndeki savaşı durdurma ve esir değişimi için anlaşmaya varmak istemediğini bildirdi.

03:13 İsrail ordusunun dün sabah saatlerinden bu yana Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde düzenlediği saldırılarda, 22 Filistinlinin şehit olduğu bildirildi.

01:23 Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, "İsrail, Filistinlilerin olmadığı bir Filistin için uğraşıyor." dedi.

00:53 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "İsrailli esirlerin Gazze Şeridi'nin dışına kaçırılmasını engelleme" bahanesiyle Gazze-Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru'ndan çekilmeyeceklerini yineledi.

00:49 İsrail'de hükümetin Hamas Hareketi ile esir takası anlaşması imzalamasını talep eden binlerce kişi, Savunma Bakanlığı yakınında ve bazı bakanların konutlarının önünde gösteriler düzenledi.

00:47 ABD yönetimi, Gazze'de ateşkes anlaşmasının yüzde 90'ının esas olarak tamamlandığını, "tutuklularla esirlerin takası" ve "Philadelphi Koridoru" ile ilgili müzakerelerin ise taraflar arasında sürdüğünü bildirdi.

00:26 İsrailli insan hakları aktivisti ve İsrailli insan hakları kuruluşu B'Tselem'in İcra Direktörü Yuli Novak, "İsrail, Yahudi üstünlüğünü teşvik ve tüm toprakları kontrol etmek istiyor." dedi.

- İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 673'ü çocuk, 11 bin 269'u kadın olmak üzere 40 bin 861 Filistinli öldü, 94 bin 398 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 339'u karadan işgal sürecinde olmak üzere 705 askerinin öldüğünü, 4 bin 401 askerinin yaralandığını duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 685 Filistinli hayatını kaybetti.