4 Temmuz 2024 Perşembe / 28 ZilHicce 1445

İsrail'in saldırıları aralıksız sürüyor: Şehit sayısı 14 bin 128'e yükseldi

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılar 46'ıncı gününde de devam ediyor. Gazze'deki hükümet, 'İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı 828 artarak 14 bin 128 oldu. Ölenlerin 5 bin 840'ı çocuk, 3 bin 920'si kadın' açıklamasında bulundu.

AHMET AKIN21 Kasım 2023 Salı 06:51 - Güncelleme:
İsrail'in saldırıları aralıksız sürüyor: Şehit sayısı 14 bin 128'e yükseldi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 46. gündür devam ediyor.

HAMAS, İSRAİL İLE BEKLENEN ATEŞKES ANLAŞMASINI KATAR'IN DUYURACAĞINI AÇIKLADI

Hamas, İsrail ile beklenen ateşkes anlaşmasını Katar'ın duyuracağını açıkladı.

Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, Al Jazeera televizyonuna İsrail ile beklenen ateşkes anlaşmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rişk, "Artık iş Katar'da. Onlar, İsrail ile beklenen ateşkes anlaşmasını duyuracaklar. Anlaşmanın detayları ilerleyen saatlerde açıklanacak." dedi.

Rişk, anlaşma gereğince yardımların girmesi ve her iki taraftan kadın ve çocukların serbest bırakılması karşılığında ateşkes yapılmasından söz edildiğini ifade etti.

Hamas lideri İsmail Heniyye, İsrail ile ateşkes anlaşmasına "ulaşmaya yakın" olduklarını, bu konuda ara buluculuk yapan Katar'a cevaplarını ilettiklerini söylemişti.

İSRAİL ORDUSUNUN BU SABAH GAZZE'NİN KUZEYİNE DÜZENLEDİĞİ SALDIRILARDA 80 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyine düzenlediği saldırılarda 80 kişinin öldürüldüğü bildirildi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan haberde, İsrail güçlerinin Gazze'nin kuzeyinde birçok bölgeyi vurduğu belirtildi.

Adı açıklanmayan bir sağlık yetkilisine dayandırılan haberde, bu sabah Gazze'nin kuzeyine düzenlenen saldırılarda 80 Filistinlinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

WAFA, İsrail güçlerinin Cibaliya Mahallesi'nde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı bir okulu vurduğunu bildirmişti. Haberde ayrıca, saldırılarda Beyt Lahiya Mahallesi'nde de bazı evlerin hedef alındığı kaydedilmişti.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 5 bin 650'si çocuk, 3 bin 550'si kadın olmak üzere 13 bin 300'den fazla Filistinli öldürüldü.

İşte dakika dakika İsrail ile Filistin arasında yaşananlar:

05:39 İsrail hükümeti, Gazze'deki Hamas hareketiyle esir takası anlaşmasını ve 4 günlük geçici ateşkesi kabul ettiğini açıkladı.

05:20 Hamas, "Bırakacağımız 50 İsrailli esire karşılık 150 Filistinli esir serbest bırakılacak, 4 gün ateşkes olacak ve insani yardım malzemesi taşıyan yüzlerce tır Gazze'ye girecek" açıklamasında bulundu.

04:37 İsrail Resmi Yayın Kuruluşu: İsrail hükümetinin, Hamas Hareketiyle esir değişimi anlaşmasını ve geçici ateşkesi kabul ettiğini duyurdu.

04:10 İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları beklenen insani ateşkes öncesinde kentin birçok bölgesinde yoğunlaşırken, bir gazeteci savaş uçaklarının bombardımanında, bir gazeteci de keskin nişancının kurşunlarıyla hayatını kaybetti.

02:55 Eski ABD Başkanı Barrack Obama döneminde ABD Dışişleri Bakanlığı Ulusal Güvenlik Konseyi Güney Asya Direktörlüğü'nde çalışan Stuart Seldowitz'in Gazze'de 4 binden fazla Filistinli çocuğun öldürülmesinin "yeterli olmadığını" söylemesi büyük tepki çekti.

02:24 İsrail savaş uçaklarının beklenen insani ateşkes öncesinde Gazze Şeridi'nin Han Yunus, Deyr el-Belah ve Cibaliya bölgelerini bombalaması sonucu aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 44 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

02:01 İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırıları hız kesmeden devam ederken işgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler, Filistinlilere ait bir okulu ateşe verdi.

01:38 Kudüs Seriyyeleri, serbest bırakılmak istenen ancak İsrail'in ertelemesi nedeniyle saldırılar sırasında ellerinde bulunan bir yerleşimcinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

01:20 İsrail yanlısı aktivistlerin X platformundaki sesli paylaşımlarında Filistin asıllı Temsilciler Meclisi Üyesi Rashida Tlaib'i Arizona'yı ziyareti sırasında vurmayı tartışması tepki çekti.

01:06 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ile varılması beklenen esir takası kapsamında geçici ateşkes sağlanması halinde dahi Hamas ile savaşa devam edeceklerini söyledi.

01:00 Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in saldırılarını Gazze'nin güneyine yoğunlaştırmak amacıyla "siviller için güvenli bölgeler oluşturma planının" kendisini ikna etmediğini belirterek, nihayetinde esas çözümün siyasi ve iki devlet temelinde olacağını vurguladı.

00:48 Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde aralarında çocukların da bulunduğu toplanan bir grup, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sonucunda hayatını kaybeden binlerce Filistinli çocuk için anma töreni düzenledi.

00:43 İsrail basını, Hamas'ın elindeki esirlerin bir kısmının serbest bırakılmasına perşembe başlanacağını iddia etti.

00:28 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Gazze'ye yönelik saldırıları devam eden İsrail'e yaptıkları koşulsuz silah yardımlarına ilişkin "Silah verdiğimiz veya tedarik ettiğimiz herhangi bir ortağımız veya müttefikimizden silahlı çatışma yasalarına uymalarını bekleriz" ifadesini kullandı.

00:05 İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaş suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşınmasını desteklediklerini belirterek, "İsrail'in yanı sıra ABD'de insanlığa karşı suçlar ve çocukları öldürme suçlarından uluslararası mahkemelerde yargılanmalı" dedi.

00:05 Cezayir Meclisindeki siyasi partilerin grup başkanları, ABD'nin Cezayir Büyükelçisi Elizabeth Aubin'e Hamas başta olmak üzere Filistinli direniş hareketleri için "terör" tanımının kabul edilmeyeceğini bildirdi.

21 Kasım 2023

23:25 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, esir takası anlaşmasının bir parçası olarak Kızılhaç'ın, henüz serbest bırakılmamış esirleri ziyaret edeceğini söyledi.

23:25 İsrail televizyonu: Ordu ateşkes anlaşmasını Gazze'nin güneyine saldırı hazırlığı için kabul etti.

23:15 Netanyahu: Rehineler aşamalar halinde serbest bırakılacak.

23:02 Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in saldırılarını Gazze'nin güneyine taşımayı düşündüğünü ve ABD'nin bu operasyonları desteklemediğini bildirdi.

21:59 Hamas, İsrail ile yapılması öngörülen esir takası anlaşmasına ilişkin masadaki önerinin, "geniş çaplı bir ateşkese varılması için yol açabileceğini" duyurdu.

20:45 İskoçya Bölgesel Parlamentosu (Holyrood), "Gazze'de acil ateşkes" çağrısının yapıldığı önergeyi, 28'e karşı 90 oyla kabul etti.

20:43 İsrail ordusuna ait araçlar, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki varlığını sürdürürken, "nispeten güvenli noktalarda" konuşlanmaya yönelik açık bir girişimde bulunarak son 48 saatte Gazze kentinin bazı noktalarından geri çekildi.

20:04 Gazze'deki hükümet: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı 828 artarak 14 bin 128 oldu. Ölenlerin 5 bin 840'ı çocuk, 3 bin 920'si kadın

19:50 BRICS Zirvesi Sonuç Bildirgesi: Filistinlilerin kendi topraklarından her türlü kitlesel veya bireysel biçimde zorla çıkarılmasını kınıyoruz.

19:46 İsrail basını, Hamas'ın İsrail ile muhtemel anlaşmada 80 esiri serbest bırakacağını ileri sürdü.

19:33 Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'de, halkın zorla yerinden edilerek ve temel ihtiyaçlardan yoksun bırakılarak toplu şekilde cezalandırılmasına son verilmesi gerektiğini bildirdi.

17:56 Filistin Kızılayı: İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki El-Avde Hastanesi'ne düzenlediği saldırıda 4 doktor öldürüldü

17:45 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Filistin-İsrail konusunda Birleşmiş Milletler (BM) kararlarının sabote edildiğini belirterek, "Uluslararası toplumu gerilimi düşürmeye, ateşkes sağlamaya ve Filistin-İsrail çatışmasına siyasi çözüm bulmaya yönelik çabalara katılmaya çağırıyoruz." dedi

17:35 Lübnan Enformasyon Bakanı Ziyad el-Mekari, İsrail'in gazetecileri hedef alarak uluslararası sözleşmeleri hiçe saydığını belirtti.

17:30 İsrail, Güney Afrikalı yetkililerin Gazze'ye yönelik saldırılar konusunda yaptığı açıklamalara karşı Pretorya Büyükelçisi Eliav Belotsercovsky'i istişarelerde bulunmak üzere geri çağırdı.

17:04 Netanyahu esir takası konusunda "yakında" güzel haberler almayı umduğunu söyledi

17:02 Musevi kökenli tanınmış Alman yazar Deborah Feldman, Almanya'nın İsrail'e desteğini eleştirerek, İsrail hükümetiyle koşulsuz dayanışmanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

16:51 İran Sağlık Bakanı Behram Eynullahi, ülkesinin Gazze'ye doktor ve hemşirelerden oluşan bir sağlık ekibi göndermeye hazır olduğunu, bu konuda gerekli koordinasyonun sağlanması için Mısır'dan yanıt beklendiklerini söyledi.

16.40 Filistin Esirler Cemiyeti Başkanı Kaddura Faris, İsrail hapishanelerindeki tutuklulara yönelik "işkence ve intikamcı" uygulamaları nedeniyle İsrail'i "çete" gibi davranmakla suçladı

16:09 İsrail Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar, Gazze için saygı duruşunda bulunduğu gerekçesiyle İsrail vatandaşı Filistinli futbolcu Ataa Jaber'in vatandaşlıktan çıkarılmasını istedi

15:25 İsrail ile Hamas arasında gerçekleşmesi beklenen esir takası anlaşması kapsamında, ilk aşamada, kısa süreli ateşkes ilan edilmesi ve Gazze'de tutulan 50 İsrailli esire karşılık İsrail'in cezaevlerindeki 150 Filistinli esiri serbest bırakmasının beklendiği iddia edildi

15:21 İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde sivillere ait bir aracı vurduğu, ölü ve yaralılar olduğu bildirildi

15:14 İsrail ordusunun bu sabah Gazze'nin kuzeyine düzenlediği saldırılarda 80 kişi öldürüldü

14:53 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki tüm hastanelerin hizmet dışı kaldığını ve kuşatma altındaki Endonezya Hastanesi'ndekilerin tahliyesi için Birleşmiş Milletler (BM) ile koordinasyon halinde olduklarını duyurdu

13:03 İsrail ordusu, sınırın Lübnan tarafında silahlı olduğunu iddia ettiği üç gruba hava saldırısı düzenlendiğini bildirdi

12:56 Lübnan resmi haber ajansı, İsrail saldırısında 2'si gazeteci olmak üzere 3 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

12:39 Filistinli uzmanlar, özellikle 7 Ekim'den sonra İsrail güçlerinin artan dozdaki baskınlarına tanık olan işgal altındaki Batı Şeria'da her an bir toplumsal patlama yaşanabileceğini ve silahlı çatışma çemberinin genişleyebileceğini belirtti

12:34 İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırıda 1 sivil öldü

12:21 Fransız televizyon kanalı TV5MONDE'un yayını sırasında, "Hamas'ın sivilleri öldürdüğünü ve uluslararası hukuka uymadığını" söyleyen İsrail Ordu Sözcüsü Olivier Rafowicz, sunucunun "O zaman, siz de Hamas gibi davranıyorsunuz." sözleri üzerine öfkelendi, sunucu sözcüyü yayından aldı

12:20 Hindistan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Ruchira Kamboj, ülkesinin bağımsız Filistin devletinin kurulması için "doğrudan müzakerelerin" devam etmesini savunduğunu belirtti

12:09 İsrailli askeri analist Amir Bohbot, ordunun Gazze Şeridi'nin güneyine doğru hareket etmesinin, nüfus yoğunluğu ve kuzeyden gerçekleşen göç nedeniyle zor olduğunu söyledi

10:32 İsrail savaş uçaklarının abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı bir okulu hedef aldığı, çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi.

10:22 Hizbullah, İsrail'in kuzeyinde askerlerin konuşlandığı bir eve saldırı düzenledi

09:55 İsrail ordusu, son 24 saatte abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaklaşık 250 noktanın hava saldırılarıyla hedef alındığını duyurdu.

09:50 Dışişleri Bakanlığı, Gazze'den Türk ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşlarının tahliyesine ilişkin, koşulların elvermesi halinde bugün yaklaşık 100 kişilik grubun daha Refah Sınır Kapısı'ndan Mısır'a geçmesini sağlamayı hedeflediğini bildirdi

09:36 Filistin resmi haber ajansı WAFA: İsrail savaş uçakları Gazze'de yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı bir okulu ve dokuz evi hedef aldı, çok sayıda ölü ve yaralı var

09:34 Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Şifa Hastanesinin altındaki sığınakları 40-50 yıl önce İsrail'in inşa ettiğini söyledi

09:31 İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda can kaybı 13 bin 300'e yükseldi

08:51 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda öldürülen asker sayısının 68'e çıktığını bildirdi.

08:36 Hamas, İsrail ile beklenen ateşkes anlaşmasını Katar'ın duyuracağını açıkladı.

07:37 Japonya hükümeti, İsrail'in yoğun saldırılarının sürdüğü Gazze Şeridi'ndeki insani krize çözüm amacıyla gıda, su, tıbbi bakım ve yakıta engelsiz erişimin sağlanması için acil eyleme geçilmesi çağrısını yineledi.

07:29 İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında 2 gazetecinin daha yaşamını yitirdiği belirtildi.

06:37 Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan ve İsrail kuşatması altında olan Endonezya Hastanesinden Han Yunus'taki Nasır Hastanesine gece 100 yaralı nakledildiği belirtildi.

06:24 Hamas lideri İsmail Heniyye, İsrail ile ateşkes anlaşmasına 'ulaşmaya yakın' olduklarını, bu konuda ara buluculuk yapan Katar'a cevaplarını ilettiklerini söyledi.

04:41 İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'den tahliye edilen Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşı 87 kişi, Mısır üzerinden İstanbul'a ulaştı.

04:30 İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın elinde bulunan esirlerin yakınlarından bazılarının, İsrail'deki Savaş Kabinesi ile yapılan toplantıyı terk ettiği bildirildi.

02:51 İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin orta kesimlerindeki Nusayrat Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırıları sonucu aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 17 kişi yaşamını yitirdi.

02:46 İtalya'nın başkenti Roma'da yapılan etkinlikle İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında yaşamını yitiren Filistinli çocuklar anıldı.

01:14 Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail saldırıları altındaki Gazze'de hastaneler ve sağlık personelinin daha fazla riske atılmaması gerektiğini söyledi.

01:01 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 11 Kasım'da Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Ortak Zirvesi'nde Türkiye'nin öncülüğünde alınan karar kapsamında kurulan temas grubuyla Gazze için Londra ve Paris'i ziyaret edecek.

00:11 Pakistan geçici hükümet Başbakanı Anvarul Hak Kakar, İsrail'in kuşatma altındaki Gazze'deki eylemlerinin başlıca kurbanlarının çocuklar olduğuna dikkati çekerek, "Gazze'de çocukların Holokost'una tanık oluyoruz. Bu acımasız ve korkunç çocuk soykırımı derhal durdurulmalı." dedi.

00:08 Gazze'deki Şifa Hastanesi Çocuk Bakım Bölümü Başkanı Nasır Bülbül, İsrail'in hastaneyi kuşatması sonucu su, yiyecek ve güvenlik eksikliği nedeniyle hastanede kaldıkları süre boyunca "ölüme yakın" hissettiklerini söyledi.

00:05 Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Gazze'de Şeridi'nde "felaket boyutundaki" insani durumun hafifletilmesi çağrısını yineledi.

- İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail'de 7 Ekim'deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu.

İsrail ordusuna göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki çatışmalarda 66, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü.

İsrail'e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze'deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi'nde 5 bin 600'ü çocuk ve 3 bin 550'si kadın olmak üzere 13 bin 300 kişi öldürüldü.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 217 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 76 Hizbullah mensubu öldü.