YEE'nin başkent Tiran'da 2009'da hizmet vermeye başlayan Türkçe kurslarına katılan Arnavut gençler, dili öğrendikten sonra eğitimlerini Türkiye'de tamamlama imkanı da buluyor.
Kursta Türkçe öğrenen Arnavut gençler, Türkçe ve Türk kültürüne olan ilgilerini AA muhabirine anlattı.
Kursiyerlerden 21 yaşındaki Bijanka Shkurti, Türkçe öğrenmenin çocukluk hayali olduğunu belirterek, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nde Halkla ilişkiler ve Reklamcılık Bölümü'nde yüksek lisans eğitimi gördüğünü anlattı.
Shkurti, Türkiye'de eğitim almak için Türkiye burslarına başvurduğunu kaydederek, "Türkçe'yi çok seviyorum, Türkleri de seviyorum. Türkiye'de samimiyet var, orası kendi ülkem gibi." dedi.
YEE'nin Türkçe kurslarına lise birinci sınıfta başladığını aktaran Shkurti, B1 seviyesine kadar devam ettikten sonra eğitimini Türkiye'de sürdürdüğünü söyledi.
Shkurti, "Türkçe'yi çok severek öğrendim. Sadece dili değil, Türk kültürünü ve tarihini de öğrendim." ifadesini kullandı.
- "TÜRKÇE'Yİ SEÇTİM ÇÜNKÜ ARNAVUTLUK VE TÜRKİYE BİRBİRLERİYLE ÇOK BAĞLILAR"
Tiran Üniversitesi'nde İngilizce Çeviri ve Tercümanlık Bölümü öğrencisi 20 yaşındaki Simon Rrodhe de YEE'deki Türkçe kursunda B1 seviyesinde olduğunu ifade ederek, eğitimini Türkiye'de Edebiyat Bölümü'nde tamamlamak istediğini dile getirdi.
Rrodhe, "Türkiye'de yüksek lisans eğitimime devam etmek isterim. Türkiye'nin Arnavutluk'la aynı gelenek ve kültürü var. Burada İngilizce okuyorum. Türkçe güzel bir dil, kariyerim için bu bana yardımcı olacak." diye konuştu.
Dil öğrenmenin gelecekleri için faydalı olduğuna inandığını belirten Rrodhe, bu sayede yeni kültürleri de tanıma fırsatı elde ettiklerini söyledi.
Tiran Üniversitesi'nde Modern Dilbilim alanında yüksek lisans yapan 21 yaşındaki Klea Beqari de YEE'nin Türkçe kurslarına arkadaşlarından aldığı duyum sonrasında başladığını kaydetti.
Beqari, "Yabancı dil öğrenmek hobim olduğu için buraya gelmeyi seçtim. Türkçe'yi seçtim çünkü Arnavutluk ve Türkiye eskiden günümüze kadar birbirleriyle çok bağlılar. Arnavut Dili ve Edebiyatı okudum, düşündüm ki kitap çevirebilirim, Türkçe öğretmeni olabilirim, o yüzden böyle bir şey seçtim. Benim için böyle avantajı olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.
Geçen yaz YEE ile Türkiye'de yaz okulunda bulunduğunu anımsatan Beqari, Türk yemeklerini ve Türkleri çok sevdiğini dile getirdi.
- "TÜRK DİLİ VE KÜLTÜRÜNÜ ÇOK SEVİYORUM"
Başkent Tiran'daki Besnik Sykja Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki Ajsa Çela da YEE'de Türkçe öğrenmekten mutluluk duyduğundan bahsetti.
Çela, "Küçüklüğümden beri Türkiye'ye gitmek ve orada okumak gibi hayalim vardı. Oyunculuk okumak istiyorum." dedi.
Türkiye'yi sık sık ziyaret ettiğini belirten Çela, yaklaşık 12 kez gittiği ülkenin "sadık bir turisti" olduğunu, Türkiye'nin kültürüyle, insanlarıyla ve doğal güzellikleriyle muhteşem bir yer olduğunu söyledi.
Tiran Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi 21 yaşındaki Erisilda Meta da Türkiye'de eğitim görmek istediğini aktararak, "Türkiye'yi bu yaz ziyaret ettim. Türk dili ve kültürünü çok seviyorum. Tarih öğrencisiyim, Türkiye'yi Asya ve Avrupa arasında bir bağ olarak görüyorum." diye konuştu.
Tiran Üniversitesi Hukuk Bölümü öğrencisi 20 yaşındaki Rigerta Mavriqi ise Türkçe'yi YEE'de öğrendiğini dile getirdi.
Mavriqi, Türkçe'yi çok beğendiğini, Türkiye'de üniversiteye gitmek istediğini, Türklerin iyi insanlar olduğunu anlatarak, "Türk kültürü de bizim kültürle çok benzer, bu yüzden çok beğeniyorum. Türkçe'yi daha iyi öğrenmek için YEE'de eğitimime devam edeceğim. Bu dil beni daha da geliştiriyor. Yabancı dilleri öğrenmeyi seviyorum. Eğer Türkiye'ye gidersem insanlarla daha iyi konuşabilirim, daha rahat olurum." değerlendirmesinde bulundu.
- YEE TİRAN 2009'DA AÇILDI
YEE ilk olarak Arnavutluk'ta 2009'da Tiran'da, daha sonra 2012'de İşkodra şehrinde hizmet vermeye başladı.
Arnavutluk'ta açıldığı günden bu yana binlerce Arnavutluk vatandaşı, YEE'nin Türkçe dil kurslarına katıldı.
Ülkede 10 bini aşkın kişi, YEE'de düzenlenen düzenli Türkçe dil kurslarına, yaz okullarına ve enstitünün işbirliği yaptığı okullardaki ve üniversitelerdeki kurslara katılım sağladı.