12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

İşçiye değil makineye yatırım yaptı

Teknolojinin gelişmesi Mardinli çiftçilerin de işini kolaylaştırarak hem zaman hem de işçi konusunda büyük katkı sağlıyor.

Muhammed ARSLAN/Mardin STAR15 Ekim 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
İşçiye değil makineye yatırım yaptı
Teknolojinin nimetlerinden faydalanan çiftçilerden Mehmet Timurağaoğlu, tarım sektöründe bölgeye getirdiği ilklerle biliniyor. Daha önce bölgeye ilk defa damlama sulama ve sertifikalı tohum gibi alanlarda ilklere imza atan Timurağaoğlu, 250 mevsimlik işçinin bir ayda yaptığı işi bir günde yapabilecek biçerdöveri Türkiye’de ilk defa Mardin’e getirdi.

Mardin’de mevsimlik işçi sıkıntısı çektiklerini ve çoğu zaman bu yüzden ektikleri pamukların tarlada kaldığını anlatan Timurağaoğlu dünyada sadece Amerika ve Avustralya'da bulunan balyalı biçerdöveri Mardin’e getirdikleri için bu yıl ilk defa bazı köylerde kız çocukları okullarına zamanında gitmesini sağladıklarını vurguladı.

Amerika'dan 600 bin dolara balyalı biçerdöver satın alarak, kız çocuklarının artık tarla yerine okula gitmesine vesile oldukları için kendisini mutlu hissettiğini ifade eden Timurağaoğlu, “Bu sistem Türkiye'de gelişmesi halinde güneydoğuda da binlerce kız çocuğu okula kazandırılabilir. Bunda bölge çiftçisine büyük görevler düşüyor."dedi.

Mezopotamya ovasında, yetişen pamuk ürünlerini daha teknoloji bir şekilde toplamayı başladıklarını, ürün kaybını en aza indirgediklerini ifade eden Timorağaoğu şöyle dedi:

“Bu teknoloji ile hem işçilikten asgari derecede yararlanabilen hem de daha az maliyetle daha fazla ürün elde edile bilinen bir sistem. Eski dönem biçerdöverlerden 2-3 misli daha fazla pamuk toplayabilir. Gördüğünüz balyaların yüklemesini yapıyoruz. Bu balyaların genişliği 2 metre 40. çapları da 2.20 santimdir. Ve he biri 2 veya 2,5 ton ağırlığında. Zamanı daha iyi değerlendirebiliyoruz. İnşallah Gap suyu da bölgeye gelirse bu topraklar hem ürün çeşitliliği hem de ürün bolluğu, bu teknoloji ile birleşirse bu bölgenin önü açılmış olur. ve istihdama yönelik iş istihdamı da gelişir. Buraya GAP suyu gelmiş olsa, arazisi müsait, hava iklimi müsait, güneş ve su ile birleşirse bu topraklar aşağı yukarı bir milyona yakın işsize iş istihdamı sağlayacak. Dolayısıyla yetililerden bir an önce gap suyunun buraya getirilmesini arzuluyoruz. “



Birçok bölgede kız çocukları okul yerine pamuk tarlasına gittiğine şahit olduklarını dile getiren iş adamı Timurağaoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Her okul açıldığında kız çocuklarımız okullarından ve eğitimlerinden geri kalıyorlardı. Biz de kız çocuklarımızın okuldan geri kalmamaları için dünyada sadece Amerika ve Avustralya'da pamuk hasadında kullanılan pamuk biçerdöveri ithal ettik. Yaklaşık 600 bin dolara satın aldık. Ve bu yıl ilk defa pamuk hasadında kullandık. İlk defa bu yıl kız çocuklarımız okullarını aksatmadan okula başladı. Şu anda yörede bulunan birçok köyde kızlarımızın okula gitmesi için biçerdöveri pamuk hasadında kullanıyoruz. Yeter ki kız çocuklarımız okusunlar eğitimlerini aksatmasınlar. Bu sistem kız çocuklarımızı okula kazandırmak için çok önemlidir. Umarım diğer bölgelerde bulunan çiftçilerimiz de bu makineden alır. Ve binlerce kız çocuğumuzu yeniden okullarına kazandırırız. Bu makineyi Türkiye'de ilk defa Mardin'de kullandık. Hem iş açısından hem de zaman açısından yüz de yüz verim aldık. 250 dönüm araziyi bir günde hasadını yapıyor. Daha önce 250 işçi ile ancak bir ayda tamamlanan pamuk hasadı şimdi bir günde yapıyoruz. Artık işçi bulamama ihtimaline karşı pamuğumuzun tarlada kalma derdi de kalmadı. Çünkü tarlalarımızdaki pamuğu biçecek işçi sıkıntısını her yıl yaşıyorduk. Daha az maliyetle daha çok iş yapıyoruz.”

Timurağaoğlu, köyde kurduğu çırçır fabrikası ile hem komşu köylerdeki işsiz gençleri istihdam ediyor hem de pamuk tohumunun tarlaya ekiminden tekstil fabrikasına satışına kadar ki Türkiye’de el değmeden işlenen modern bir işletme kurarak diğer çiftçilere örnek oluyor.

Bu arada Mardin'de tarımda entegre mücadele çalışmalarının tamamlandığı belirtildi. Mardin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih Söğüt, pamuk, bağ, buğday ve kiraz alanlarında yürütülen entegre mücadele çalışmalarının başarı ile tamamlandığını söyledi.

Söğüt, Mardin'in sahip olduğu tarım arazisiyle bölgede önemli bir bitkisel üretim merkezi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Mardin'de pamuk üretimi ciddi bir şekilde yapılmaktadır. 2012 yılında pamuk alanında entegre mücadele çalışmaları yürütülmüştür. Bu program kapsamında üreticilerimize üretimde kalite kaybına neden olan etmenler hakkında bilgi verilmiş olup; bu etmenlerle ekonomik bir şekilde mücadele yaparak karlılığı arttırmak ve fazla kimyasal kullanımının önüne geçerek doğal dengeyi korumak hedefimiz olmuştur. Pamuk alanlarında yürütülen entegre mücadele çalışmalarında biyoteknik mücadele yöntemleri kullanılmış ve son derece faydalı olmuştur. Bu kapsamda feromon tuzaklar kullanılarak zararlıların ergin birey popülasyonu düşürülerek zararlıların ileriki dönemlerde yüksek popülasyon oluşturmalarının önüne geçilmiştir. Bu sayede ilimiz pamuk alanlarında önemli zarara neden olan yeşil kurt ve dikenli kurda karşı kimyasal mücadele yapılmamış olup; verimde yüzde 20 oranında artış sağlanmıştır. Amacımız; bu çalışmaları yıldan yıla artırarak çiftçilerimizi kendi işletmelerinin uzmanı yapmaktır."