TRT 1 ekranlarının sevilen dizisi Diriliş Ertuğrul'da heyecan doruğa çıktı. Diriliş Ertuğrul'da Halime Hatun'un ölümü, izleyicilerin gözlerini doldurdu. Diriliş Ertuğrul'da Osman Bey'in doğumuyla vefat edenHalime Hatun'un yaklaşık 23 yıl erken vefat etmesi izleyiciyi şaşırttı. Bu tarihe uymayan ani gelişme vatandaştan tepki görürken oyuncudan da açıklama geldi. Oyuncu Esra Bilgiç, sosyal medya hesabından izleyicisine veda mesajı yayınladı. Bilgiç severek oynadığını belirtirken yeni sezon senaryosunun değiştiğini ifade etti.
HALİME HATUN KİMDİR?
Halime Hatun, ölüm tarihi il araştırılmaya başlandı. Ertuğrul Gazi'nin eşi olan Halime Hatun, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunu gerçekleştiren Osman Bey'in de annesidir. Kayı Boyu'nun gelişip büyümesinde çok önemli bir role sahip olan Halime Hatun'un kabri, Bilecik'in Söğüt ilçesinde bulunan Ertuğrul Gazi türbesinde bulunmaktadır.
Halime Hatun, tarihte Halime Sultan ve Haime Hanım olarak birden fazla isimle anılmaktadır. Doğum tarihi hakkında herhangi bir bilgi olmasa da ölüm tarihinin 1282 olduğu bilinen Halime Hatun, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin annesidir. Halime Hatun, Süleyman Şah ile karısı Hayme Hatun'un oğlu olan Kayı Boyu önderi Ertuğrul Gazi'nin eşidir.
Saru Batu Savcı Bey (vefâtı: 1287), Gündüz Alp (vefâtı: 1306), ve Osman Gazi (1258-1326) adlarında üç oğlu vardı.
1281 yılında vefât eden Hâlime Hânım'ın mezarı Söğüt'te kocası Ertuğrul Gazi'nin türbesinin bahçesindedir. Osman Gazi tarafından yaptırılmıştır.
Diziden çıkarılan oyuncu Esra Bilgiç, sosyal medya hesabından izleyicisine veda mesajı yayınladı...
İşte o açıklama:
Bugün aldığım ve eminim almaya devam edeceğim sayısız sevgi dolu mesaja bir cevap niteliğinde duygularımı sizinle paylaşmak istiyorum. Dört senemi dolu dolu geçirdiğim her sahnesini çok severek ve çok büyük bir istekle oynadığım Halime Sultan karakterine, yeni sezon hikayesinin değiştirilecek olması sebebiyle son verdik. Beni böylesine sevdiğiniz ve sahiplendiğiniz için, en başından bugüne kadar ailenizden, evinizden biri gibi gördüğünüz için size minnettarım.
Sevgili yapımcı ve senaristimiz Mehmet Bozdağ ve yönetmenimiz Metin Günay’a teşekkür ederim.
Ve tabiki bu işin bana kazandırdığı canım dostlarım, Hülya ablam, Altan , Ezgi’m, Ayberk abim , Burçin, Yaman’ım , Nurettin abi , Cengiz, Kaan, Murat abi, Celal, Edip , Hakan , Batuhan, Gökhan.. yönetmenlerim Ahmet ve Fethi , Görüntü Yönetmenim Ömer abi.. Çalışkan dostum Begüm’üm, temiz kalplim Büşra’m, Hazal, Aydın, Halil, Ömer ... canım sanat ekibim Levent ,Ecem , Tekin makyaj ekibim Busem Feridem ve Sevtap abla.. Kostüm Nildağ, Elif ,Nazlıcan, Seda .. Bizimle terleyen emekçi Set ekibimiz Okan, Semih .. Canım Reji Gülenim ve Tolga .. beni gönülden seven tüm fan hesaplarım ve daha sayamadığım buraya sığamayacak onlarca isim. Sizi çok sevdiğimi biliyorsunuz.
Yolunuz açık olsun, ayağınıza taş değmesin.
Ertuğrul Bey , Hayme Ana, Gündüz’üm, Savcı’m ve Osman’ım size emanet.
HALİME HATUN TARİHTE NE ZAMAN ÖLMÜŞTÜR?
Halime Hatun'un ölümüyle Diriliş Ertuğrul'da heyecan doruğa çıkarken tarihi olarak bir hata da dikkatlerden kaçmadı.
Tarihte Ertuğrul Gazi'nin eşi Osman Gazi'nin annesi olanHalime Hatun'un ölümü 1281 yılında vuku buluyor. Osman Gazi'nin doğumu ise 1258 yılında gerçekleşiyor. Bu durumda tarihi olarak Osman Gazi 23 yaşındaykenHalime Hatun'un vefatı gerçekleştiği biliniyor.
Halime Hatun'un oynayan Esra Bilgiç ile dizi yapımcıları arasında bir anlaşmazlık olup olmadığı ise bilinmiyor.
HALİME HATUN'UN KABRİNİN BULUNDUĞU ERTUĞRUL GAZİ TÜRBESİ NEREDEDİR?
Ertuğrul Gazi Türbesi, Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Gazi'nin babası ve Selçuklu Uçbeyi Ertuğrul Gazi'nin Bilecik ilinin Söğüt ilçesinde bulunan türbesidir. 13. yüzyıl sonlarında inşa edilen yapının yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. İlk olarak Osman Gazi tarafından açık mezar olarak yaptırılmış, daha sonra I. Mehmet Çelebi tarafından türbe haline getirilmiştir. Sultan III. Mustafa zamanında 1757'de yeniden yapılırcasına onarılmış ve ilk yapılıştaki hali değişmiştir. 1886 yılında II. Abdülhamit tarafından yeniden onartılmış ve yanına çeşme eklenmiştir. Ertuğrul Gazi Türbesi altıgen planlı, üzeri kubbe örtülü olup, dikdörtgen bir girişten sonra içeriye ulaşılmaktadır. Bu girişin yanlarında ikişer pencere bulunmaktadır. Türbenin duvarları bir sıra taş ve iki sıra tuğladan örülmüştür. Sandukanın bulunduğu türbenin içindeki batı ve güneydoğu duvarlarına dikdörtgen pencereler açılmıştır.