Evde Bitcoin madenciliği yapmak mantıklı mı?
Ripple, Stellar, Tron gibi bazı kripto paralar tek seferde basılmış ve madenciliği yapılamaz yapıda olsa da, kripto para piyasasının öncüsü Bitcoin ve Ethereum gibi çok sayıda ‘Coin’in madenciliği yaygın olarak yapılıyor. Bunun için kripto para madenciliğine özel olarak üretilmiş pahalı cihazları satın almak ve söz konusu ‘Coin’lerin işletimini sağlayan Blok Zinciri (Blockchain) halkasının bir parçası olmak gerekiyor. Böylece kullandığınız donanımın gücüne bağlı olarak size ödül kapsamında verilecek ‘Coin’ler ile kâr elde edebilirsiniz. Fakat bu sistemlerin çok elektrik harcamasının yanı sıra komşularınızı dahi rahatsız edebilecek ve evinizi sizin için yaşanmaz hale getirebilecek kadar yüksek sesler çıkartacağını göz ardı etmeyin. Ayrıca arızalanması durumunda tamir ettirmek de hiç kolay olmayacak. Madencilik yapmak isteyenlerin, bu iş için kurulmuş güvenilir veri merkezlerinde bulunan cihazlardan birini kiralaması kâr marjı biraz daha düşük olsa da çok daha sorunsuz bir çözüm sunacaktır.
Kripto para borsalarında sabır ve çelik gibi sinire ihtiyacınız var
Tamamen spekülatörlerin kontrolünde olan kripto para borsaların dengesiz yapısı, çok yüksek meblağlar kazandırabileceği gibi kaybettirebiliyor da. Bu noktada eğer al-sat yapacaksanız sizi hatalı kararlardan uzak tutacak çelik gibi sinirlere ve panik alış satışları yapmayacak kadar sabra ihtiyacınız olacak. En sağlam analizlerin dahi havada kalabileceği bir mecra olsa da, kripto para borsalarında da güçlü bir haber takip ağına sahip olmanız ve analizler yapmanız oldukça önemli. Ayrıca bir günden kısa süreli alış satışlarda, yüzde 6-8 gibi nispeten küçük kârları elde edip çıkış yapan “Kanaatkâr” yatırımcıların, uzun vadede daha çok kazandığı da analiz edilmiştir. Öyle ki, yüzde 10-15 gibi kârları kabullenmeyen çok sayıda yatırımcı, al-sattan zarar ederek çıkmak durumunda dahi kalabiliyor. Kripto para piyasasına yön veren ve “Balina” olarak adlandırılan spekülatörlerden birisi değilseniz, ne kadar iyi analizler yaparsanız yapın her zaman kazanamayacağınızı, zararlar da edeceğinizi kabullenmelisiniz. Bundan ötürü kısa vadeli satın aldığınız ‘Coin’lerde, ‘Stop loss’ denilen yöntemi uygulamanız ve düşüş yaşayan ‘Coin’leri kaybınız belirli bir seviyeye ulaşmadan elden çıkartabilmeniz de önemli.
Hiç kaybettirmeyen tek yöntem: Beklemek
Kripto para yatırımcıları arasında bu yöntem, İngilizce tutmak anlamına gelen ‘Hold’ veya bu kelimeden türeyen ve arkasında espirili bir hikaye barındıran ‘Hodl’ kelimeleriyle ifade ediliyor. ‘Hodl’ yatırımcıları, yani kripto para alıp yeterince bekleyen herkes bugüne dek sürekli kazandı. Bu yöntemle sürekli piyasayı takip etmek zorunda kalmayacaksınız, anlık alış satışlarda olduğu gibi büyük risklere girmeyeceksiniz ve uykularınız kaçmayacak. Ve unutmayın ki bugüne dek kaybettirmemiş tek yöntem de budur. Bu noktada yatırımınızı, gelecek vaat eden projeleri olan ‘Coin’lere yapmanız önemlidir. Zira piyasada sayıları bin 500’e yaklaşan Altcoinler arasından yalnızca bir kısmı sivrilecek ve değerine değer katacak, bir kısmı ise yok olup piyasadan silinecektir. Blockchain tabanlı akıllı sözleşme imkanları sunan Ethereum, uluslararası bankacılık ağına ödeme noktasında düşük maliyetli çözümler sunan Ripple ve Ripple’ın kurucularından Jed McCaleb tarafından kurulan Stellar bunlardan yalnızca bazılarıdır.
Tüm birikiminizi kripto paralara yatırmayın
“Ne zaman biriyle konuşsam, Bitcoin’in aslında bir deney olduğuna vurgu yaparım. Ne zaman birinin tüm birikimini Bitcoin’e yatırdığını duysam, korkuya kapılırım.” Bu cümleleri söyleyen kişi, Bitcoin’in ilk geliştiricilerinden Gavin Andresen. Dünya üzerinde Bitcoin’i en iyi bilen ve sistemin öncülerinden bu kişiden daha iddialı bir söz etmek veya uyarıda bulunmayı yersiz görüyorum.