Ankara’nın kanayan yarası, yılların dev sorunu Mamak Çöplüğü’nün üstüne kurulan Mamak Katı Atık Depolama Alanı'nda çevresel tehdit ortadan kalkarken, tesiste uygulanan projeler de çağdaş kent yönetimlerine örnek oluyor.
Çöplük alanında 2 bin metrekarelik alanda toprak yerine Hindistan cevizi kabuğu kullanılarak, yılda 35 ton salkım domates elde edilmesiyle başlatılan seracılık faaliyeti, bin metrekarelik alanda su kültürü yöntemiyle gerçekleştirilen çilek üretiminin yılda 20 tona ulaşmasıyla ivme kazandı. Tesiste, topraksız ortamda patates üretilirken, deneme aşamasında da salatalık, sivri biber ve marul yetiştiriliyor.
TOPRAKSIZ TARIM
Yetiştirilen ürünlerin, mevcut alandaki topraktan kaynaklanabilecek zararlı fiziksel ve kimyasal faktörlerden etkilenmemesi, bunun yanı sıra hastalık ve zararlıları en aza indirgemek amacıyla topraksız tarım yapıldığına dikkat çeken yetkililer, sulama ve gübrelemenin de otomasyon makinelerine bağlı olarak çalıştığını bildirdiler. Topraksız tarımda bitkinin, tüm besini dışarıdan verilen minerallerden aldığını söyleyen yetkililer, topraksız tarımda ürünün, tohum ve fide dikiminden başlayarak hasada kadar tüm aşamalarının, mühendislerin kontrolünde yapıldığını belirttiler.
Büyükşehir Belediyesi’nin başarıyla uyguladığı “Ankara Katı Atık Projesi”nin ardından “Endüstri Parkı”na dönüşen Mamak Çöplüğü, bölgede oluşan kötü imajı silmekle kalmadı, Türkiye ve dünyanın dört bir yanına model sunan bir tesis konumuna geldi.
Çöplükte biriken metan gazının bertarafı için kurulan santralde, üretilen elektrik enerjisi, tüm tesisin aydınlatma ve ısı enerjisini karşılarken, kalan enerji de ulusal elektrik şebekesine satılarak üretime katkı sağlanıyor.
Proje kapsamında üst düzeyde hizmet sağlanması için kurulan AR-GE (Araştırma Geliştirme) Merkezi, çöpü en ince ayrıntısına kadar değerlendiren, aynı zamanda atmosfer ve çevreyi koruyan projeler geliştirerek uyguluyor.
Rengarenk orkideler göz kamaştırıyor
Çoğunluğu beyaz olmak üzere, mor, bordo ve değişik renklerin oluşturduğu birbirinden farklı güzellikteki orkideler, meraklılarını bekliyor. Tropikal iklimde, özellikle Uzakdoğu’da yetişen ve narin yapısıyla farklı iklimlere uyum gösteremeyen orkide, Mamak Çöplüğü'nde sağlıklı şekilde yetişiyor.
Kış mevsiminde, serada topraksız tarım uygulamasıyla hormon kullanılmadan üretilen çilek de Başkent’te aranan bir tat haline geldi. Ankaralıların sofralarında özel bir yer tutan kış çileği, kovan arılarının tohum taşımasıyla dölleniyor, gıdasını da sıvı gübre ve vitaminlerden alıyor.
Hormonsuz dometes üretimi
Mamak Çöplüğü’nde kış ortasında kızaran hormonsuz salkım domates, Ankaralıların sofralarını süslerken; seradan, yaz mevsimine kadar minimum 35 ton domates elde ediliyor. Topraksız tarım uygulamasıyla ekilen salkım domates fideleri, hormon kullanılmadan, kontrollü olarak yetiştiriliyor.
Tarımsal alanda kapsamlı araştırmalar sonucunda başlatılan sera projeleri, global ölçekte olumlu çevresel etkileri olan, benzersiz bir yatırım projesi olarak tarım sektörüne örnek teşkil edecek nitelik taşıyor.
Yetkililer, topraksız tarımda 12 ay üretim yapılmasının mümkün olduğunu da ifade ettiler.