22 Ocak 2025 Çarşamba / 23 Recep 1446

Ankara metro ağlarıyla örülecek

2013-2038 Metropolitan Alanı Ve Ulaşım Ana Planı’yla Başkentin dört bir yanı metro ağlarıyla örülecek. Üç ayrı hatta 55 kilometre olan mevcut metro hatları yeni projeyle 600 kilometreye çıkacak.

TALAT DOYMUŞ9 Temmuz 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Ankara metro ağlarıyla örülecek

Başkent, yeni metro hatlarıyla örülecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ileriye dönük uzun vadeli projelerinden olan ve 2013-2038 yılları arasını kapsayan Ankara Metropolitan Alanı Ve Yakın Çevresi Ulaşım Ana Planı projesiyle, 11 yeni metro hattı yapılacak. Metro ağı da 600 kilometreye ulaşacak.

Başkan Melih Gökçek’in önerisiyle Gazi Üniversitesi ulaşım ekibi ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortak işbirliği ile hazırlanan projeyle Ankara’nın dört bir yanı metro ağıyla donatılacak.

Yeni ulaşım planıyla 4 etap halinde gerçekleştirilecek olan metro hatlarından 2015-2018 yıllarını kapsayan 1. etap Dikimevi-Nato Yolu-Doğu terminali, AŞTİ-Sögütözü, Forum-AKM (Etlik), Esenboğa-Gar, Gazino-Forum AVM,2018-2023 dönemini kapsayan 2. etap Sincan-Yaşamkent (toplama hattı), merkez toplama hattı, Dikmen-Gar, Siteler-Karapürçek (teleferik hattı), 2023-2028 yılları arasını kapsayan 3. etap Forum AVM-Sincan, Yaşamkent-TRT hattı olacak. 2028-2038 yılları arasında yapılması planlanan 4. etap ise Koru-Tulumtaş, Etimesgut-Kazan, Sincan-Temelli-Polatlı ve Kayaş-Elmadağ (Banliyö), Sincan-Ayaş (banliyö).

BÜYÜKŞEHİRE SUNULDU

Tüm bu ulaşım planlarının Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığı ile ortak yürütüldüğünü belirten Proje Koordinatörü Prof. Dr. Mahmut Özbay, projenin Başkan Melih Gökçek’e ve ilgili komisyonlara sunulduğunu ve teslim edildiğini söyledi.

 Koordinatörlüğünü yürüttüğü projeyi, Grup Başkanları Prof. Dr. Metin Şenbil, Prof. Dr. Hülagü Kaplan, Yrd. Doç. Dr, Hayri Ulvi, Doç. Dr. Burcu H. Özüduru ve Dr. Abdullah Orman’dan oluşan ekip ile hazırladıklarını anlatan Özbay, toplu taşımada temel amacın güven, hızlı ulaşım ve konfor olduğunu belirtti.

Büyükşehir Belediyesi, projeyi inceledikten sonra Ulaştırma Bakanlığı’na gönderecek. Bakanlığın uygun görmesi halinde proje, Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde görüşülerek uygulamaya konulacak.

BAŞKENTİN VİZYONU

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi, Ulaşım Ana Planı’nın yürütücüsü ve Koordinatörü olan Prof. Dr. Mahmut Özbay, toplu taşımada taşıt trafiği yerine metro sistemine ağırlık verildiğini belirterek, bunun da Başkentin vizyonuna uygun olduğu gibi aynı zamanda ulaşım vizyonuna da uygun düşen bir yöntem ve çalışma olduğunu açıkladı. 2 ay süreyle Amerika’da New York şehrinin metro sistemlerini yerinde inceleyen ve oradaki edindiği bilgilerle Ankara metro projesinin hazırladıklarını belirten Özbay, Başkentin ulaşım ana planı raylı sistem hatlarının 4 etaptan oluştuğunu söyledi. Her etabın 5’er yıllık bir periyottan oluştuğunu anlatan Özbay, son etabın 2038’de biteceğini söyledi.