23 Kasım 2024 Cumartesi / 22 CemaziyelEvvel 1446

Cumhurbaşkanı Gül Kale Pratt ve Whitney Uçak Motor Sanayi Fabrikası'nı açtı

İzmir'de yeni nesil savaş uçağı F-35'lerin kritik motor parçalarının üretileceği fabrika, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı törenle açıldı.

7 Haziran 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Gül Kale Pratt ve Whitney Uçak Motor Sanayi Fabrikası'nı açtı

Törene Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Ak Parti Genel Başkan Danışmanı Binali Yıldırım ve birçok kişi katıldı.

Kale Pratt ve Whitney Uçak Motor Sanayi Fabrikası Açılış Töreninde  Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi: "Türkiye gibi büyük ülkelerin nüfus olarak, coğrafya olarak, itibar ve siyasi derinlik, ağırlık olarak, tarih olarak derinliği ve büyüklüğü olan ülkelerin muhakkak ki sanayisinin güçlü olması gerekir. Dolayısıyla Türkiye için gerçekten sanayide bu tip üretimler sınıf atlama, standart yükseltme anlamına gelmektedir. Bu tip tesislerin sayısının Türkiye'de giderek arttığını görmekten de her zaman gurur duyuyoruz. Türkiye'nin geleceğinde daima üretim ve sanayi önemli olacaktır. Ve devlet yönetiminde ekonomi ve yatırım politikalarımızda da daima bu akılda olacaktır. Daima bu gözetilecekti. Siyasi istikrar, gelecekle ilgili güven, hukukumuzun buna göre gelişmesi, demokratik standartlarımızın buna göre gelişmesi aynı zamanda Türkiye'nin ekonomik büyümesini ve kalkınmasını da beraber getirmektedir"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türkiye gibi büyük ülkelerin nüfus olarak, coğrafya olarak, itibar ve siyasi derinlik, ağırlık olarak, tarih olarak derinliği ve büyüklüğü olan ülkelerin muhakkak ki sanayisinin güçlü olması gerekir" dedi. Gül, Ege Serbest Bölgesi'nde Kale Pratt ve Whitney Uçak Motor Sanayi Fabrikası açılış töreninden önce fabrikaya ilişkin brifing aldı.

Törende konuşan Gül, fabrikanın açılışını yapmaktan büyük gurur duyduğunu ifade ederek, "Çünkü 2011 yılı Mayıs ayında çoğumuz hep beraberdik o zaman ve buranın temelini atmıştık. Temelini atarken de 'inşallah kısa süre içinde her şey biter, açılışını hep beraber yaparız' sözünü vermiştik. Bugün o sözü gerçekleştiriyoruz ve sadece İzmir için değil, Türkiye için çok büyük ve önemli bir tesisin açlışını gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin sanayisinin güçlü olması gerekir Yüksek teknolojiyi ihtiva eden sanayi tesislerinin ayrı bir heyecan ve gurur yaşattığına vurgu yapan Gül, bugün sıradan bir sanayi tesisinin açılışını yapılmadığını, çok yüksek teknoloji, hassas üretim isteyen ve hassas standartları olan ve her türlü güvenlik testlerinden geçen bir üretimden bahsedildiğini belirtti.

Bu fabrikada üretilecek olan parçaların dünyanın en son nesil savaş uçaklarından biri olan F 35'te kullanılacağını kaydeden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dolayısıyla Türkiye için gerçekten sanayide bu tip üretimler sınıf atlama, standart yükseltme anlamına gelmektedir. Bu tip tesislerin sayısının Türkiye'de giderek arttığını görmekten de her zaman gurur duyuyoruz. Türkiye gibi büyük ülkelerin nüfus olarak, coğrafya olarak, itibar ve siyasi derinlik, ağırlık olarak, tarih olarak derinliği ve büyüklüğü olan ülkelerin muhakkak ki sanayisinin güçlü olması gerekir. Her ne kadar refah arttıkça, gelişme arttıkça, tarımdan sanayi ve hizmete bir geçiş söz konusu ise de daima zengin ve gelişmiş ülkeler, hizmet sektörü ne kadar önemli olursa olsun, ne kadar öne geçerse geçsin, çok sağlam bir sanayi ve üretim sektörü vardır. O bakımdan Türkiye'nin geleceğinde daima üretim ve sanayi önemli olacaktır. Ve devlet yönetiminde ekonomi ve yatırım politikalarımızda da daima bu akılda olacaktır. Daima bu gözetilecektir."

Gül, hiç kimsenin kınanamayacağını ve herkesin doğal, yasal ve meşru işler ile çok kazanmak isteyebileceğini ve ailelerin de bunu tercih ettiğine dikkati çekerek, "Bazı aileler vardır ki, onlar çok kazanmaktan çok gerçekten üretmeye, sanayici olmaya çok önem verirler. Onlardan birisi, önde gelen birisi değerli Bodur ailesidir. Bundan dolayı kendilerini tebrik ediyorum" dedi.

Sivil havacılıktaki gelişmelere değinen Gül, bu alandaki başarıları herkesin görüp takdir ettiğini söyledi.

Sadece THY olarak değil, özel şirketlerin ve uçaklarının sayısının, uçtukları alanların çoğalması ve havacılık sektörünün libare edilmesinin, içeride ve dışarıda çok büyük ve güzel gelişmeler olduğunu bildirdi.

Gül, aynı zamanda bu gelişmelerin ona dayalı alanlardaki üretimi de başlattığına dikkati çekerek, "Havacılık söz konusu olunca askeri alanı hiç ihmal edemeyiz. Aslında Türk Hava Kuvvetleri dünyanın en eski hava kuvvetlerinden birisidir bildiğiniz gibi. Geçenlerde yüzüncü yıl dönümünü kutladık. Uçak kullanılmaya başlandığında ilk kullanan ülkelerden de biriyiz. Hatta ilk imal eden ülkelerin de arasındaydık vaktiyle. Maalesef ki, geçmişimize baktığımızda çeşitli sebeplerden dolayı buna ara vermek durumunda kaldık" değerlendirmesini yaptı. Gül, bunun bilincini tekrar farkedip üretime geçme safhası içinde olunduğuna işaret ederek, geçenlerde AWACS uçaklarının envantere alındığını belirtti. Bu uçakların sadece satın alınmadığını, aynı zamanda önemli parçalarının üreticisi olunduğunun altını çizen Gül, Kayseri'de de birincisi Fransa'ya, ikincisi de Türkiye'ye gelen A 400 stratejik nakliye uçaklarının kritik bir çok parçasının Türkiye'de üretildiğini vurguladı. Diğer ülkelere gidecek olan uçakların parçalarının da Türkiye'den gideceğini kaydeden Gül, "Buna sadece TAİ değil, özel sektörümüzün de katkıları söz konusu oldu. Yine havacılıkta önümüzdeki hafta Ankara'da yapacağımız bir merasimle ATAK helikopterlerinin Kara Kuvvetlerimizin envanterine girişi gerçekleşecek. Bildiğiniz gibi onun da üretimi ve önemli bir kısmı, tasarımı Türkiye'de gerçekleşti" dedi. -Yüksek teknoloji, kalite ve standartlar Yüksek teknoloji, kalite ve standart isteyen havacılık sektöründe Türkiye'nin giderek gücünü gösterdiğini aktaran Gül, bu alanlarda kendisini ispatladığını kaydetti. Buna yeni örneğin açılışı yapılan fabrika olduğunu dile getiren Gül, "Amerikalı dostlarımız şüphesiz ki ticari amacı ve ticari getirileri gözününe alarak bu tercihi yapmıyorlar. Böyle bir kapasite Türkiye'de var mı? Böyle bir ortak Türkiye'de bizim standartlarımızı ve bizim kalitemizi karşılayabilir mi ve burada üretilen parçalar ve motor aksamları, biraz önce gördüğümüz dünyanın en gelişmiş uçaklarının motorlarında en hassas parçalarında kullanılabilir mi? Burada sıfır hata olması gerekir ki buna 'evet' denebilsin. Dolayısıyla bu aynı zamanda Türk sanayine, müteşebbisine, mühendisine, teknisyenine ve nihayette organizasyon kabiliyetine güvenmektir. Bundan dolayı şüphesiz ki büyük bir gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Gül, açılışı yapılan tesisin giderek genişleyeceğini ve üreteceği parçaların artacağını ve sonunda Türkiye'nin kendisinin ileride yapacağı, kendi tasarlayacağı uçaklar ve diğer yüksek teknoloji ihtiva eden araç ve gereçler için kullanılacağını söyledi.

Bu tip tesislerin Türkiye'ye olan güveni artırdığını, her zaman gurur duyulan anlar olduğunu ifade eden Gül, başta Bodur ailesi olmak üzere, destek verenlere ve ABD'lileri tebrik etti.

Gül, "Bu başarılara yeni başarıların eklenmesini beklemek de hakkımızdır" diyerek konuşmasını bitirdi.