İrrasyonel aktör, aşırı talepler: İsrail'in Suriye'de ‘makul' olabilmesi mümkün değil
Ahmet Arda Şensoy/ Türkiye Araştırmaları Vakfı
-
18.04.2025
İsrail, Trump'tan ne istemiş olabilir? İsrail'in Suriye'ye yönelik havadan ve karadan saldırıları devam ederken hayalindeki Suriye nasıl bir yapıya sahip? Türkiye ile karşı karşıya gelinen noktalar neler? Ve Netanyahu neden konuyu Trump'a taşımak zorunda kaldı?
Bir kalkınma aracı olarak tasarım
Serhat Kula/ KÜME Genel Sanat Yönetmeni
-
18.04.2025
Tasarım, uzun yıllar boyunca sadece 'görüntü' ile özdeşleştirildi. Oysa günümüzde tasarım, bir toplumun vizyonunu, markasını ve hatta dış politikasını şekillendiren en stratejik alanlardan biri hâline geldi. Endüstriyel tasarımdan grafik kimliğe, mimariden teknoloji ürünlerine kadar geniş bir yelpazede artık “tasarlanmamış” hiçbir şey yok. Ve bu tasarım bilinci, üretimi sadece çoğaltma değil, yeniden düşünme ve değer katma sürecine dönüştürüyor.
Trump'ın tarife kararlarının Amerikan iç ve dış politikasındaki etkileri
Bekir İlhan/ Türkiye Araştırmaları Vakfı
-
17.04.2025
ABD, 1945 sonrası kurulan düzende birçok müttefikini ekonomik olarak destekliyordu. Bu anlamda birçok ülkeye kendi iç pazarını açmıştı. Örneğin Japon otomotiv sektörü savaş sonrası dönemde bu sebeple güçlenebilmişti. Ancak burada dikkat çekilmesi gereken nokta ABD'nin dünyaya verdiğinden fazlasını katbekat geri aldığıdır. ABD, sistemin merkezindeki hegemonik ülke olarak mevcut sistemin hem kurucusu hem de imtiyaz sahibi olma özelliğini taşıyor. Bu sebeple ABD, sistemde daha çok politik etki üretebiliyor, kendi çıkarları aleyhine gelişmelerin de önüne daha kolay geçebiliyor.
İsrail ve Yunanistan neden Türkiye'nin F-35 alımına karşı?
Prof. Dr. İsmail Şahin/ Uluslararası Kriz Araştırmaları
-
17.04.2025
İsrail, sadece F-35 konusundaki gelişmeden değil, Türkiye'nin elindeki Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin akıbetine ilişkin belirsizlikten de rahatsızdır. Ankara'nın S-400'leri Suriye içindeki güvenli bölgelere kaydırabileceğine dair endişeler, İsrail'in bölgedeki hava operasyonlarını doğrudan etkileyebilecek bir tehdit olarak algılanmaktadır. ABD tarafı ise F-35 sürecine dönüşün ön koşulu olarak S-400 sistemlerinin ya üçüncü bir ülkeye devrini ya da tamamen devre dışı bırakılmasını istemektedir. Ancak bu konuda net bir çözüm üretilememesi, Washington'daki İsrail ve Yunanistan lobilerinin Türkiye karşıtı pozisyonlarını güçlendirmektedir.
Şiîliğin teşekkül ve kurumsallaşma süreci
Murat Güzel
-
17.04.2025
Maşallah Nar'ın elim ölümü nedeniyle tamamlanamayan tezinin merhumca yazılmış halini içeren “İran'da Şiîliğin Kurumsallaşma Süreci: Tarihsel Arkaplan ve Doktrinel Altyapı” başlıklı kitap, İran ile neredeyse özdeş olarak andığımız Şiîliğin tarihsel olarak bu coğrafyadaki teşekkül ve kurumsallaşma sürecini içeriyor.
16.04.2025
Mahremiyetin metalaşması, utancın pazarlanması
Mehmet Kırtorun/ Yazar
Gündüz kuşağı programlarında sıkça görülen diz çöküşler, ağlama sahneleri ve af dilemeler, James Ferguson'un “performative shame” kavramıyla açıklanabilir. Katılımcılar sahnede utancını sergiler, izleyici ise bu utanç üzerinden kendini temize çeker. “Ben onlar gibi değilim” düşüncesi, bireysel olarak bir tür narsistik rahatlama sağlar. Ancak bu sahneler, katılımcılar için derin psikolojik izler bırakır.
16.04.2025
Bir Türkiye hikayesi: Turkuaz halıdaki Sarı Mercedes
Emin İleri/ Yazar
İmamoğlu'nun, geçersiz bir yazıyla ve ‘ince' bir hamleyle İstanbul Üniversitesine yaptığı geçiş, yıllar sonra Türkiye'nin en büyük şehrine başkan olmasının ilk basamağı olmuştur. CHP'nin İstanbul'u kazanmak için seferber olduğu süreçte, dönemin CHP İstanbul İl başkanı Canan Kaftancıoğlu gibi isimlerin emeğiyle yükselmiş, ancak sonra o isimleri siyasi kulislerde bir bir tasfiye etmiştir.
En çokOkunanlar
Okuyucularımız tarafından en çok okunan yazılarımız.
27.03.2025
Peki ya iptal edilen Ezher diplomaları?
Prof. Dr. Mustafa Öztürk / Mardin A
30.03.2025
AB-ABD'nin istediği Rusya'dan, ABD-Rusya'nın istediği AB'ye
Ömer Ekrem Keçeci/ Yazar
28.03.2025
Bir küçük İstanbul masalı
Burak Örkün/ Yazar
16.04.2025
F-35 diplomasisi ne getirecek?
Faruk Önalan/ Yazar
1.04.2025
Söz konusu İsrail ise ABD'de haksız tutuklamalar ne ilk ne de son..
Dr. Abdulhamit Yağmurcu/ Kamu Yönet
28.03.2025
Terörsüz Türkiye: Kardeşlik, demokrasi ve adaletin inşası
Zeki Korkutata/ AK Parti Bingöl Mil
7.04.2025
2 Nisan şakası kıvamında boykot
Engin Özekinci/ Yazar
7.04.2025
2 Nisan şakası kıvamında boykot
Engin Özekinci/ Yazar
CHP, boykot konusunda domino etkisi yapan birçok hatayı art arda yaptı. Halkı aşağıladı, toplum gözünde zaten eser üretmeyen, hiçbir şey yapmayan, sorun çözmeyen bir yerde durduğunu unuttu. Toplumun milli olanla, yerli olanla kavga edene hürmet etmeyeceğini unuttu. Neticede asla arzu etmeyecekleri şekilde iktidar seçmenini de konsolide ettiler.
7.04.2025
Almanya'daki koalisyon krizi nasıl çözülecek?
Muhammet Emin Şimşek / İstanbul Üniversitesi
Friedrich Merz'in liderliğindeki CDU/CSU, SPD ile hükümet kurma yolunda ilerlemeye çalışırken, parti içindeki tartışmalar, koalisyon görüşmelerindeki anlaşmazlıklar ve alternatif senaryolar, Alman iç politikasını bir belirsizlik sarmalına sürüklüyor. Üstelik, aşırı sağcı AfD'nin yükselişi ve ABD'nin yeni gümrük vergileri gibi dış gelişmeler, bu kaotik tabloyu daha da karmaşık hale getiriyor.
7.04.2025
Çağlar üstü bir ötekilik: Roman olmak
Prof. Dr. Mustafa Öztürk / Mardin Artuklu Üniversitesi
Belki çoğu romanın bile haberdar olmadığı bir gündür 8 Nisan. Birlikte yaşadıkları toplumların ötekisi olan romanların karşılaştıkları sorunlara farkındalığın oluşturulmaya çalışıldığı ve Roman kültürünün yâd edilmesinin amaçlandığı bir gündür.
4.04.2025
Sokağın kuralları, gösterilerin hukuku
Cüneyd Altıparmak/ Hukukçu
Olay yerinde olmayanların “göstericileri savunması” ile “kolluğun hata yapmayacağı” bağlamında meseleyi tartışmak bizi bir amaca vasıl kılmaz. Sokak olaylarında kolluğun kamera kayıtları, medya görüntüleri kadar toplumsal olayların tabiatı gereği “kolluğun tecrübesi” üzerinden meseleye bakmak gerekiyor. Yüzünü kapatma şeklinden tutun da taşıdığı pankarta kadar meseleyi gözlemleyen “kolluk” ile protestolarını “hukuka uygun biçimde dile getiren kitle” arasındaki sorunlu alan meseleyi provoke etmek isteyenlerin bulunduğu zemindir.
2.04.2025
Boykotun psikolojisi üzerine: Zincirleme boykot
Elif Aydın/ Yazar
1.04.2025
Söz konusu İsrail ise ABD'de haksız tutuklamalar ne ilk ne de son..
Dr. Abdulhamit Yağmurcu/ Kamu Yönetimi ve e-devlet uzma
Konu, terör devletinin ve Siyonistlerin zulmünü protesto etmek olunca, ABD'de iktidarda kimin olduğu fark etmeksizin yabancılara maalesef hiçbir hak tanınmaz. Teoride yargı özgür, devlet başkanı bile, hakime değil baskı yapmak, reyini dahi ihsas edemez. Ama uygulamada ne demokratik değerler, ne insan hakları ne de hukukun üstünlüğü söz konusudur.
Konut fiyatları neden yükseliyor?
Dr. Deniz İstikbal/ Medipol Üniversitesi
Vicdanın hafızası olarak bayram
Cennet Öztürk/ Yazar
Bayram: Deliye her gün, yurtta iki kez, gurbette hiçbir zaman mı?
Kudret Bülbül/ Yazar
AB-ABD'nin istediği Rusya'dan, ABD-Rusya'nın istediği AB'ye
Ömer Ekrem Keçeci/ Yazar