Terapi ve dostluk sanatı
Rabia Yavuz/ Uzman Klinik Psikolog
-
22.04.2025
Kendini tanıyan, başkasını tanımaya daha yakındır. Kendine şefkat gösteren, başkasına zarar vermekten çekinir. Terapötik ülfet, sadece kişisel huzuru değil, toplumsal barışı da büyütür. Belki de bu yüzden, en derin, en sahici özgürlük buradadır: Kendi hayatımızın yazarı olmakta. Terapi iklimi, işte bu hikâyenin ilk satırlarının yazıldığı, karakterlerin derinleştiği, olay örgüsünün şekillendiği nefes aldıran bir alandır.
İstihbaratın özelleştirilmesi
Cihad İslam Yılmaz/ GÜVENSAM Genel Koordinatörü
-
22.04.2025
İstihbaratın özelleştirilmesi meselesi yalnızca kurumsal ya da hukuki bir sorun değil, aynı zamanda devletin nasıl var olacağına ve gelecekte güvenliğin nasıl tarif edileceğine dair çok daha köklü bir meseledir. Bu noktada şu temel soru öne çıkmaktadır: Devletin tekelinde doğmuş bir faaliyet, devlet dışı aktörlerle nasıl yeniden inşa edilebilir?
Türk dizilerinin yaslandığı tarih anlayışı
Mustafa İsen/ Yazar
-
22.04.2025
Ertuğrul Gazi, Osman Gazi, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman'ı konu alan dizilerde dönemin kültürel boyutu göz ardı edilmiş, hep siyaset öne çıkarılmıştır. Bir şehir kılıçla fethedilir ama ancak medeniyet unsurları ile elde tutulur. Her dizide bu kadar kan, yay, ok, kılıç şakırtısı, yere düşen kelle görmek yerine günümüzde de etkileri devam eden medeni unsurları seyretmek insanlarda merak uyandırmaz mı?
İrrasyonel aktör, aşırı talepler: İsrail'in Suriye'de ‘makul' olabilmesi mümkün değil
Ahmet Arda Şensoy/ Türkiye Araştırmaları Vakfı
-
18.04.2025
İsrail, Trump'tan ne istemiş olabilir? İsrail'in Suriye'ye yönelik havadan ve karadan saldırıları devam ederken hayalindeki Suriye nasıl bir yapıya sahip? Türkiye ile karşı karşıya gelinen noktalar neler? Ve Netanyahu neden konuyu Trump'a taşımak zorunda kaldı?
Bir kalkınma aracı olarak tasarım
Serhat Kula/ KÜME Genel Sanat Yönetmeni
-
18.04.2025
Tasarım, uzun yıllar boyunca sadece 'görüntü' ile özdeşleştirildi. Oysa günümüzde tasarım, bir toplumun vizyonunu, markasını ve hatta dış politikasını şekillendiren en stratejik alanlardan biri hâline geldi. Endüstriyel tasarımdan grafik kimliğe, mimariden teknoloji ürünlerine kadar geniş bir yelpazede artık “tasarlanmamış” hiçbir şey yok. Ve bu tasarım bilinci, üretimi sadece çoğaltma değil, yeniden düşünme ve değer katma sürecine dönüştürüyor.
17.04.2025
Trump'ın tarife kararlarının Amerikan iç ve dış politikasındaki etkileri
Bekir İlhan/ Türkiye Araştırmaları Vakfı
ABD, 1945 sonrası kurulan düzende birçok müttefikini ekonomik olarak destekliyordu. Bu anlamda birçok ülkeye kendi iç pazarını açmıştı. Örneğin Japon otomotiv sektörü savaş sonrası dönemde bu sebeple güçlenebilmişti. Ancak burada dikkat çekilmesi gereken nokta ABD'nin dünyaya verdiğinden fazlasını katbekat geri aldığıdır. ABD, sistemin merkezindeki hegemonik ülke olarak mevcut sistemin hem kurucusu hem de imtiyaz sahibi olma özelliğini taşıyor. Bu sebeple ABD, sistemde daha çok politik etki üretebiliyor, kendi çıkarları aleyhine gelişmelerin de önüne daha kolay geçebiliyor.
17.04.2025
İsrail ve Yunanistan neden Türkiye'nin F-35 alımına karşı?
Prof. Dr. İsmail Şahin/ Uluslararası Kriz Araştırmaları
İsrail, sadece F-35 konusundaki gelişmeden değil, Türkiye'nin elindeki Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin akıbetine ilişkin belirsizlikten de rahatsızdır. Ankara'nın S-400'leri Suriye içindeki güvenli bölgelere kaydırabileceğine dair endişeler, İsrail'in bölgedeki hava operasyonlarını doğrudan etkileyebilecek bir tehdit olarak algılanmaktadır. ABD tarafı ise F-35 sürecine dönüşün ön koşulu olarak S-400 sistemlerinin ya üçüncü bir ülkeye devrini ya da tamamen devre dışı bırakılmasını istemektedir. Ancak bu konuda net bir çözüm üretilememesi, Washington'daki İsrail ve Yunanistan lobilerinin Türkiye karşıtı pozisyonlarını güçlendirmektedir.
En çokOkunanlar
Okuyucularımız tarafından en çok okunan yazılarımız.
27.03.2025
Peki ya iptal edilen Ezher diplomaları?
Prof. Dr. Mustafa Öztürk / Mardin A
30.03.2025
AB-ABD'nin istediği Rusya'dan, ABD-Rusya'nın istediği AB'ye
Ömer Ekrem Keçeci/ Yazar
28.03.2025
Bir küçük İstanbul masalı
Burak Örkün/ Yazar
16.04.2025
F-35 diplomasisi ne getirecek?
Faruk Önalan/ Yazar
18.04.2025
İrrasyonel aktör, aşırı talepler: İsrail'in Suriye'de ‘makul' olabilmesi mümkün değil
Ahmet Arda Şensoy/ Türkiye Araştırm
1.04.2025
Söz konusu İsrail ise ABD'de haksız tutuklamalar ne ilk ne de son..
Dr. Abdulhamit Yağmurcu/ Kamu Yönet
28.03.2025
Terörsüz Türkiye: Kardeşlik, demokrasi ve adaletin inşası
Zeki Korkutata/ AK Parti Bingöl Mil
11.04.2025
Azerbaycan-Ermenistan barışı yakın mı?
Mehmet Yahya Çiçekli/ Yazar
Barış anlaşması imzalanırsa, Ermenistan tarafı yeni durumdan daha kazançlı çıkacak. Türkiye ile ilişkileri normalleşecek, tüm komşuları ile istikrarlı ilişkiler kurabilecek. Ancak bu rasyonel değerlendirme Ermeni şovenizminin hırsları karşısında kendiliğinden baskın çıkma imkânına sahip değil. Hatta Ermenistan'daki ve diasporasındaki aşırıcı çevreler için manzara; gelecekte olabilecek Üçüncü Karabağ Savaşı için hazırlanmak ve uluslararası kamuoyunu da bu doğrultuda gütmekten ibaret.
9.04.2025
Ticaret savaşları ve Türk imalat sanayi 2.0
Dr. Deniz İstikbal/ Medipol Üniversitesi
Türkiye'nin ihracat kapasitesi ve üretim gücü, küresel belirsizlik ortamında Türk firmalara ciddi avantajlar getirebilir. Çin ve Avrupa Birliği'nden ithalatı zorlaşan veya maliyeti artan ürünlerde Türkiye alternatif bir destinasyon olarak ABD tarafından tercih edilebilir.
8.04.2025
Şeffaflık toplumunda bilgelik arayışı
Rabia Yavuz/ Uzman Klinik Psikolog
Yetişkin, konuşmadan önce düşünendir. Sözünü, başkalarının duygularını hesaba katarak şekillendirendir. Ama bugünün dijital bireyi, “çocuk-özne”dir; anlık reaksiyonlarıyla tanınmak ister. Yetişkin olmanın estetik tarafı, duyguya biçim verme sanatıdır. Bu sanatın yokluğunda ise geriye yalnızca dağınık, bağlamsız, kontrolsüz bir duygular ve anlık dürtülerle üretilen eylemler kalır.
7.04.2025
2 Nisan şakası kıvamında boykot
Engin Özekinci/ Yazar
CHP, boykot konusunda domino etkisi yapan birçok hatayı art arda yaptı. Halkı aşağıladı, toplum gözünde zaten eser üretmeyen, hiçbir şey yapmayan, sorun çözmeyen bir yerde durduğunu unuttu. Toplumun milli olanla, yerli olanla kavga edene hürmet etmeyeceğini unuttu. Neticede asla arzu etmeyecekleri şekilde iktidar seçmenini de konsolide ettiler.
7.04.2025
Almanya'daki koalisyon krizi nasıl çözülecek?
Muhammet Emin Şimşek / İstanbul Üniversitesi
7.04.2025
Çağlar üstü bir ötekilik: Roman olmak
Prof. Dr. Mustafa Öztürk / Mardin Artuklu Üniversitesi
Belki çoğu romanın bile haberdar olmadığı bir gündür 8 Nisan. Birlikte yaşadıkları toplumların ötekisi olan romanların karşılaştıkları sorunlara farkındalığın oluşturulmaya çalışıldığı ve Roman kültürünün yâd edilmesinin amaçlandığı bir gündür.
Sokağın kuralları, gösterilerin hukuku
Cüneyd Altıparmak/ Hukukçu
Boykotun psikolojisi üzerine: Zincirleme boykot
Elif Aydın/ Yazar
Söz konusu İsrail ise ABD'de haksız tutuklamalar ne ilk ne de son..
Dr. Abdulhamit Yağmurcu/ Kamu Yönetimi ve e-devlet uzma
Konut fiyatları neden yükseliyor?
Dr. Deniz İstikbal/ Medipol Üniversitesi