Trump'ın dış politikada önceliği ne olacak?
Zeki Korkutata/ AK Parti Bingöl Milletvekili
-
21.11.2024
Donald Trump'ın başkan olduktan sonra dış politikada öncelikleri arasında üç konu öne çıkacaktır: Rusya-Ukrayna Savaşı, Gazze Savaşı ve Çin ile etkin mücadelede izlenecek politikalar. Türkiye açısından ise her iki liderin diplomasiye öncelik verme ve açık hat diplomasisini kullanma anlayışı, sorunların krize dönüşmeden çözülmesine veya ortak anlayışla hareket edilmesine zemin hazırlayabilir.
G20: Küresel krizlerin zirvesinde güçlüler konuşuyor, zayıflar susuyor!
Prof. Dr. İsmail Şahin/ Uluslararası Kriz Araştırmaları
-
21.11.2024
BMGK'nın beş daimî üyesinin hem dünya siyasetine yön veren hem de G-20'nin önde gelen ülkeleri arasında olması, “adil bir dünya ve sürdürülebilir bir gezegen” amacını maalesef ironik hale getiriyor. Bu ülkeler, jeopolitik çıkar çatışmaları ve ekonomik üstünlüklerini koruma hedefleriyle sık sık adaletsizlikleri derinleştiren politikalara öncülük ediyor. Bu yapısal engel görmezden gelinemez. Kaldı ki veto yetkisine sahip beş daimî üye aynı zamanda dünyadaki en büyük silah üreticileri ve ihracatçılarıdır. Tahmin edileceği üzere silah ticareti, çatışmaları körüklerken, barışı sağlama iddiasıyla çelişen bir vaziyet oluşturur.
Kesnizani Tarikatı ve FETÖ arasındaki benzerlikler
Prof. Dr. Ali Gür/ Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi
-
20.11.2024
Türkiye'de pek ismi duyulmamış olan Kesnizani tarikatı, özellikle 15 Temmuz sonrası FETÖ ile birlikte gündeme gelmiş ve Irak'ın direnilmeden işgal güçlerine teslim edilmesinde önemli rol oynadığı iddiaları üzerine dünya kamuoyunun da ilgisini çekmeye başlamıştır. Bu yüzden Kesnizani tarikatı ve Irak işgalindeki rolünü detaylı incelemek, Orta Doğu'daki diğer ülkeler içinde desteklenen bu tür yapılara karşı teyakkuzda olmak açısından önem arz etmektedir.
Ukrayna'yı destekleyenler çıtayı yükseltecek mi?
Mehmet Yahya Çiçekli/ Yazar
-
18.11.2024
Rusya'nın Ukrayna'ya karşı ikinci işgal girişimi üçüncü yılının sonuna yaklaşırken 2024 sonbaharı savaşın seyrinde önemli bazı gelişmelere sahne oluyor. Kuzey Kore askerlerinin birlikler halinde Rusya saflarında savaşa katılması, savaşın niteliğinde bir boyut anlamına geliyor. Bu durum, 2. Ukrayna Savaşı'nın başından beri yeni bir dünya savaşına en yakın olduğu an olarak görülebilir, zira Ukrayna'yı destekleyen devletlerin de çıtayı yükseltmesi kuvvetle muhtemel.
Trump 2.0'ın risk ve fırsat alanları
Prof. Dr. Ramazan Erdağ/ Eskişehir Osmangazi Üniversite
-
15.11.2024
Türkiye, ABD ya da bir başka ülkedeki seçim sonuçlarının ülkenin gündemini ve parametrelerini belirlediği bir ülke değildir. Türkiye içeriğini ve zamanlamasını kendi belirlediği dış politika stratejisinde emin adımlarla ilerliyor. Trump 2.0'ın iki ülke arasındaki ilişkilerde oluşturabileceği potansiyel riskler ve muhtemel fırsat alanlarına dair analizlerin oluşturulduğunu ve Türkiye'nin stratejik kültürünün çok katmanlı şekilde şekillendiğini söylemek mümkündür.
15.11.2024
Arkeolojinin teo-politik yönü
S. Burhanettin Kapusuzoğlu/ Yazar
Arkeolojide kuvvetli ve örtük bir teolojik yön de saklıdır daima. Tabii ki antik buluntular bize ait hazinelerdir fakat mesele hazinenin zamanlamaya göre sahiplenilmesi değildir sadece. Akıldan çıkarılmamalıdır: Urfa'da kadim arkeolojik alan Göbeklitepe'ye ve Efes'e olan yoğun ilgi, salt ilim ve tarih hassasiyeti kadar teo-politiktir de!
15.11.2024
Demokratlar ve CHP'lilerin ilginç söylem benzerlikleri
Ömer Ekrem Keçeci/ Yazar
İki tarafta da “sol” diye tarif edilen kesimin olaylara ve şahıslara bakışlarını belirleyen ve besleyen kaynakların ciddi düzeyde itham, iftira, yalan ve manipülasyona başvurdukları görülmektedir. Ayrıca herhangi istemedikleri bir tavırla karşılaştıklarında muarızı oldukları kimseye kelime haznelerini sonuna kadar tarayıp bulabildikleri en ağır yakıştırmayla taarruz etmeleri de bir başka ortak noktaları. Bir tane istemedikleri adımda derhal Hitler oluyorsunuz.
En çokOkunanlar
Okuyucularımız tarafından en çok okunan yazılarımız.
9.11.2024
Şarkıların turkuaz kraliçesi Feyruz
Prof. Dr. Mustafa Öztürk / Mardin A
28.10.2024
Ukrayna düğümü nasıl çözülecek?
M. Yahya Kırımlı/ Yazar
10.11.2024
Netflix, İsrail'in etki ajanı mı?
Dr. Muhammed Ersin Toy/ Yazar
20.11.2024
Kesnizani Tarikatı ve FETÖ arasındaki benzerlikler
Prof. Dr. Ali Gür/ Gaziantep Üniver
31.10.2024
Aum Shinrikyo Örgütü, Gülen'in ölümü ve Neo-FETÖ
Prof. Dr. Ali Gür/ Gaziantep Üniver
6.11.2024
Biden dönemi Trump'a yaradı
Ömer Ekrem Keçeci/ Yazar
15.11.2024
Trump 2.0'ın risk ve fırsat alanları
Prof. Dr. Ramazan Erdağ/ Eskişehir
9.11.2024
Seçimlere 'gizli özne' Gazze damga vurdu
Hakan Çopur/ Araştırmacı, Yazar
Amerikalı Müslüman seçmenlerin yüzde 53'ünün oyunu Yeşil Parti adayı Jill Stein alırken, Cumhuriyetçi Donald Trump yüzde 21, Demokrat Kamala Harris ise yüzde 20 oy aldı. 2020 yılında ülke genelinde Amerikalı Müslümanların yüzde 70'inin oyunu alan Biden'ın ardından Harris'in oylarındaki devasa çöküş, Gazze meselesinin bu seçimlere doğrudan etkisini gösteriyor.
9.11.2024
Şarkıların turkuaz kraliçesi Feyruz
Prof. Dr. Mustafa Öztürk / Mardin Artuklu Üniversitesi
Ünlü şair Mahmud Derviş'e “Şiirlerinizin ve güftelerinizi okumasından en çok hoşlandığınız yıldız şarkıcılar kimlerdir?” diye sorulduğunda Derwiş, Feyruz'un adını anmadan, pek çok sanatçının ismini sıralar. Feyruz'un ismini neden söylemediniz? sorusuna ise “Pardon, ben yeryüzündeki yıldızları sorduğunuzu zannetmiştim. Oysa Feyruz, gökyüzünde ulaşılması imkânsız bir yıldızdır. Onu bu yüzden anmadım.” cevabını verir.
6.11.2024
Bir istihbarat yöntemi olarak HUMINT
Faruk Önalan: Yazar
İnsan istihbaratı ülke güvenliği ve ulusal çıkarlarının korunması açısından büyük bir öneme sahiptir. Terörle mücadele, dış politika ve savunma sanayi gibi çeşitli alanlarda aktif olarak kullanılan HUMINT, teknolojik gelişmelerle de desteklenerek daha güçlü bir yapıya kavuşmaktadır.
6.11.2024
Biden dönemi Trump'a yaradı
Ömer Ekrem Keçeci/ Yazar
Biden döneminin cevap üretilmekte zorlanılan mezkûr başarısızlıkları ve Trump devrine nazaran gerçekten huzur ve refah getirici olmaması, Demokrat medyanın işlediği Trump korkusunun geçerliliğini de kısmen zedeledi. Bir kısım insanlar Trump ve karşısındakinin idaresini üst üste yaşayarak bittecrübe değerlendirme imkânına erişince Trump'ın gereğinden fazla kötülenip karşısındakinin şişirildiğine hükmetti.
6.11.2024
Orta Doğu krizi Kıbrıs'ı nasıl etkiler?
Prof. Dr. İsmail Şahin/ Bandırma Onyedi Eylül Üniversit
6.11.2024
Derin Amerika dizginlenebilir mi?
Prof. Dr. Kudret Bülbül/Ankara Medipol Üniversitesi
Trump'ın seçilmesi “derin Amerika'yı” dizginleyebilirse eğer dünya barışına görece bir katkı sunabilir. “Derin Amerika”nın dizginlenmesi demek ABD'nin başka ülkelere daha az rejim ihracı ya da dayatması demektir.
2030 hedefi için ‘Yeniden Asya Girişimi'
Dr. Deniz İstikbal/ Medipol Üniversitesi
Umut hakkı nedir, ne değildir?
Cüneyd Altıparmak/ Hukukçu
Aum Shinrikyo Örgütü, Gülen'in ölümü ve Neo-FETÖ
Prof. Dr. Ali Gür/ Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi
Türk edebiyatının dünyaya açılan kapısı: TEDA
Mustafa İsen/ Yazar