Self determinasyon hangi durumlarda meşrudur?
Cüneyd Altıparmak/ Hukukçu
-
24.12.2024
Self determinasyon hukuki olarak iki temel öğe üzerine inşa edilmiştir. Birincisi bir toplumun demokratik hak arayışıdır. İkincisi ise bu hak arayışının sonucunda ortaya çıkan yapının insan haklarına bağlılığı noktasındadır. Bu iki amacı da taşımayan bir talep hukuki olarak tanınmaz. Örneğin terör yapısı olarak bilenen grubun “self determinasyon” hakkını kullanması, bunu bir ırk veya kitle temeline dayandırsa bile yapısı itibarıyla kabul edilebilir değildir.
Suriye'nin yeniden inşası sürecinde beklentinin yönetimi
Doç. Dr. Bekir Gündoğmuş / Siyaset Bilimci, USKAM Başka
-
23.12.2024
Suriyelilerin Türkiye'de işgücü piyasasına katılımı, göç teorilerinin de öngördüğü şekliyle, zaman içerisinde bazı mesleklerin Türkiye'de göçmen işi olarak etiketlenmesini beraberinde getirdiğinden bazı iş alanlarında işgücü ihtiyacının göçmenler üzerinden devam etme ihtimali belirmiştir. O halde sahada gözlemlenen bu ve benzeri hususların göz önüne alınması ve Suriyelilerin ülkelerine dönüş sürecinin Türkiye'nin lehine olacak şekilde planlanması elzem olarak görülmelidir.
Suriye ve Filistin krizlerinin ortak noktaları
Dr. Mehmet Rakipoğlu/ Mardin Artuklu Üniversitesi
-
23.12.2024
Aksa Tufanı'nın etkisiyle Filistin ve Suriye krizleri, daha geniş bir bölgesel dönüşüme zemin hazırlayabilir. Bu anlamda Ürdün, Mısır başta olmak üzere bölgenin farklı coğrafi noktalarında yeni hareketlilikler gözlemlenebilir. Suriye ve Filistin'de istikrarın tesis edilmesi sonrasında da Hamas ve HTŞ gibi aktörlerin devletleşmesi durumunda bölgede yeni statükolar ortaya çıkabilir.
Yeşil dönüşüm ve Türkiye
Dr. Hülya Bulut/ Yazar
-
23.12.2024
Türkiye, AB'nin yeşil dönüşüm hedeflerine katılma konusunda ciddi bir kararlılık sergilemiştir. Avrupa Yeşil Mutabakatı'na doğrudan dâhil olmasa da, AB ile gümrük birliği ilişkisi ve dış ticaretinin büyük bir kısmını Avrupa ile yapması nedeniyle, bu mutabakatın Türkiye için de önemli etkileri bulunmaktadır. Türkiye'nin AB ile olan ekonomik bağları, özellikle karbon emisyonlarıyla ilgili düzenlemelere uyum sağlama zorunluluğunu beraberinde getirmektedir. Bu nedenle, Türkiye'nin Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum sağlama süreci, birçok sektörde dönüşüm gerektirmektedir.
İngiltere, Chagos'u Çin'e mi kaybediyor?
Ömer Ekrem Keçeci/ Yazar
-
23.12.2024
BM Genel Kurulu'nun İngiltere'nin Chagos'u terk etmesi kararının ardından, bölgenin uzun vadede İngiliz ve Amerikan cephesinden ayrılarak Çin cephesine dâhil olması ihtimali mevcut. Bu endişeden dolayı birçok reaksiyon yükseldi.