Batı, öteki ve ötesi
Doç. Dr. Merve Suna Özel Özcan/ Kırıkkale Üniversitesi
-
24.01.2025
Gerek Lübnan gerek Gazze'de ne kadar gerçekçi bir ateşkes süreci göreceğimiz belirsiz. Çünkü İsrail, Lübnan'da şu ana kadar ateşkesi 17 kez ihlal etti. Yine aynı İsrail, Gazze'de ateşkes adımları atarken Batı Şeria'da saldırılarını artırdı. Ne yazık ki insan haklarının işlemediği bir alan ve insanların varlığını göz ardı eden oryantalist bakış 21. yüzyıl dünyasında yeniden üretilmektedir. ABD'de Başkan değişimi ya da İsrail'de kabine istifası ile erken seçime gidilmesiyle hükümet değişimi mümkün olsa dahi bu tablo değişmeyecek.
Kartalkaya yangınının sorumlusu kim?
Burak Kaplan/ Araştırmacı, Yazar
-
24.01.2025
Türkiye kamuoyunun uzun bir süredir afet durumlarında sorumluluğun hangi kurumda olduğunu tartışması, Türk kamu yönetimi sisteminde merkezi yönetim ile yerinden yönetim birimleri arasındaki yetki kargaşasının ortadan kaldırılması ihtiyacını gündeme getiriyor. Ayrıca yaşadığımız acı olay, Türkiye'de yerel yönetimlerde liyatsizliğe, patronaja ve nepotizme dayanan çarpık ilişkileri bir kez daha gün yüzüne çıkarması yönüyle önem taşıyor.
Türkiye'nin tek orijinal popüler kültürü: Arabesk
Reyhan Yüksel / Yazar
-
23.01.2025
Göç olgusu ile tanımlanan ve şehirlerde oluşan ‘arabesk', sadece bir müziği değil total bir popüler kültürü hatta Türkiye'nin tek orijinal popüler kültürünü anlatır. Göç ve köksüzlük insanların duygu yapılarını derinlemesine etkilemişken toplumu anlayan ve anlatan müzik ihtiyacını arabesk müzik karşılamıştır.
Sözü dilde, hayali gözde kalan bir dost
Mustafa İsen/ Yazar
-
23.01.2025
Güner Topuz, dostlarıyla keyfine doyum olmayacak sohbetler yapar, bu konuşmalardan daha geniş kitlelere ulaşacak projeler çıkarır, bunları hayata geçirmek için maddi manevi çabalar gösterir, hayırlı sonuçlar elde ederdi. Böyle güzel birkaç projeye beni de ortak etmişti, eşi Ayşe Hanım'la birlikte bunlar kitaba da dönüştü.
Güç değişir, hakikat değişmez
Doç. Dr. Selman Selim Akyüz/ Selçuk Üniversitesi Kurums
-
23.01.2025
Hakikat, tüm insanlığın doğruluğundan emin olduğu şey değil, medyayı elinde bulunduran gücün doğru olduğunu düşündüğü şey hâline geliyor. İşte bu nedenle ABD'de Demokratları desteklerken dezenformasyonla mücadele için davet ettikleri ve milyonlarca dolar ödedikleri teyit kuruluşlarını, Cumhuriyetçi iktidar döneminde “sansürcü, ifade özgürlüğü düşmanı” olarak suçlayıp kovduklarını Zuckerberg açıkça itiraf etti.
20.01.2025
Dijital bağımsızlık mücadelesi
Ali Osman Özdemir/ Yazar
Gelecekteki bağımsızlık mücadeleleri, sadece doğal kaynaklar için değil, dijital dünyada egemenlik sağlamak için de verilecektir. Yapay zekâ bu mücadelenin kilit unsuru olacaktır. Türkiye'nin bu alandaki yatırımları hem ekonomik büyümeye hem de küresel rekabette daha güçlü bir konuma ulaşılmasına hizmet edecektir.
20.01.2025
Weidel ve Musk'ın etkileyici ittifakı
M. Emin Şimşek/ Yazar
Elon Musk daha evvel sosyal medya platformu aracılığı ile destek verdiği Alice Weidel ile canlı bir sohbet gerçekleştirerek tüm ana akım medyanın konuya istemsizce de olsa dikkat kesilmesini sağladı. Alman kamuoyunda AfD ile ilgili karartma uyguladığı düşünülse de AfD'nin ciddi bir kamuoyu desteğine ulaşmasında konjonktürel şartların uygunluğu yanında basının menfi gibi görünen yayınlarının olduğu su götürmez bir gerçek.
En çokOkunanlar
Okuyucularımız tarafından en çok okunan yazılarımız.
2.01.2025
Vefa döner muhatabını bulur
Engin Özekinci/ Yazar
9.01.2025
Yüzyıllık ayrılıktan stratejik iş birliğine
Zeki Korkutata/ AK Parti Bingöl Mil
4.01.2025
Yarım kalmış bir yolculuğa 40 yıl sonra devam
Kudret Bülbül/ Yazar
8.01.2025
Müziğin sosyolojisi, sosyolojinin müziği
Prof. Dr. Mazhar Bağlı/ Akademisyen
3.01.2025
Yalnızlık anlaşılmamaktır
Rabia Yavuz/ Uzman Klinik Psikolog
23.01.2025
Sözü dilde, hayali gözde kalan bir dost
Mustafa İsen/ Yazar
20.01.2025
Bir ümit çağlayanı olarak Said Nursi'nin Hutbe-i Şamiye'si
Prof. Dr. Mustafa Öztürk / Mardin A
13.01.2025
Şam'daki medeniyet mirası
Burhanettin Kapusuzoğlu/ Yazar
Şam'da, Emevî Camii'nde sırlanmış, Hazreti Zekeriyya Aleyhisselam'ın oğlu Hazreti Yahya Aleyhisselam'ın mübarek başının türbesine gerekli bakım, yapana bahttır. İrfan tarihimizin güzide ismi Muhyiddin-i Arabî'nin Yavuz Sultan Selim Han tarafından bulunup yaptırılan camii ve türbesi, Kudüs fatihi Selahaddin Eyyûbî'nin türbesi, Hazreti Pîr Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî türbesi Halep Mevlevîhanesi'ne yönelik bir tamir ve bakım, görev olmanın ötesinde büyük manevî prestijdir.
13.01.2025
Çözüm sürecinden silahsızlanma sürecine
Prof. Dr. Kudret Bülbül/Ankara Medipol Üniversitesi
Terör ve Kürt meselesinin boyutları değişmişse bugün için mesele silahların bırakılması ve örgütün lağvedilmesi meselesidir. Bu nedenle bu sürece doğru bir isim koymak gerekirse, çözüm sürecinden farklı olarak bugünkü durumu “Silahsızlanma Süreci” olarak adlandırmak daha doğru görünmektedir.
12.01.2025
Kripto varlıklar stratejik rezerv olabilir mi?
Prof. Dr. Güven Delice/ Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İ
Halihazırda ABD'nin elinde yaklaşık 200 bin Bitcoin bulunmaktadır. Çin, İngiltere, Bhutan, El Salvador da önemli miktarda Bitcoin'e sahiptir. Bazı ülkelerde de özellikle el koymalar yoluyla toplanan önemli miktarlardaki Bitcoin'in stratejik rezerv olarak değerlendirilebileceği düşünülmektedir. Özellikle başta Rusya olmak üzere ABD'nin uyguladığı ekonomik/finansal yaptırımlardan muzdarip olan ülkelerde SBR oluşturulmasına yönelik bir gündem bulunmaktadır.
10.01.2025
İzlenecek belgeseller listene eklemen gerekenler
Filiz Zengin/ tv4 Kanal Koordinatörü
İklim değişikliği, ekosistemlerin yok olması ve doğal kaynakların tükenmesi gibi sorunlar artık hayatımızın bir parçası. Belgeselciler de son yıllarda çevresel sorunlarla daha fazla ilgilenmeye başladı. Bunun birçok sebebi var. En önemli sebep, doğayla aramıza koyduğumuz derin mesafenin bizi korkutması ve doğanın gücüne karşı duyduğumuz tedirginlik.
9.01.2025
Yüzyıllık ayrılıktan stratejik iş birliğine
Zeki Korkutata/ AK Parti Bingöl Milletvekili
9.01.2025
İnsanlık ittifakı mümkün mü?
Cüneyd Altıparmak/ Hukukçu
Yeni yılın ilk günü Galata'da toplanan ve “insanlık ittifakı” adıyla anılan kalabalık, bir toplanma, slogan atma ve rahatlama etkinliği yapmadı! O gün orada 400'e yakın STK vardı. “Öfkeyi yutup, vicdanıyla konuşup, aklıyla işe koyulanlar” oradaydı... Ve bu son yılların en büyük çağrısı olabilir.
Müziğin sosyolojisi, sosyolojinin müziği
Prof. Dr. Mazhar Bağlı/ Akademisyen, Yazar
Yeniden inşa sürecinde diasporanın rolü ne olmalı?
Doç. Dr. Bekir Gündoğmuş/ Siyaset Bilimci, USKAM Başkan
Türk Maarif Ansiklopedisi: Eğitim camiasına ilmi bir katkı
Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün / T
Suriye'deki değişim, Çin-İran işbirliğini nasıl etkiler?
Dr. Mustafa Tüter/ Akademisyen, Yazar