Trump 2.0 dünyasında Rusya ve AB'nin ikilemi
Talha Yavuz/ Yazar
-
11.04.2025
Çin-Rusya ittifakı an itibarıyla güçlü görünse de Pekin lehine bariz bir güç asimetrisi mevcut. Ukrayna Savaşı'ndan önce Rusya'nın çeşitli ticaret ortakları vardı, özellikle de Avrupa'dan. Ancak şimdi Çin, Rusya'nın başlıca ekonomik partneri hâline geldi. Çin, Rusya'nın en büyük ticaret ortağıyken; Rusya ise Çin'in sadece altıncı büyük ticari ortağı. Bu da Rusya'nın Çin'e olan bağımlılığını artırıyor

İki farklı kutuplaşma alanı: Boykotun psikopolitik analizi
Dr. Ali Ruhan Çelik/ Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniver
-
11.04.2025
Yerli ve milli üretim ürünlerin hedef alındığı boykot çağrısına bir kısım halk destek verirken, diğer bir kesim bunun Türk ekonomisine ciddi zararlar vereceğini savundu. Öte yandan İsrail'e karşı uygulanan küresel boykotu Türkiye'de desteklemeyen ama yerli ürünleri boykot eden bir grup ortaya çıktı. Doğal olarak bu gruba karşı eleştirel bir duruş sergileyen bir başka kesim daha oluştu. Böylece boykotun temel amacını aştı, toplum içi ayrışmalar daha da derinleşti.

Azerbaycan-Ermenistan barışı yakın mı?
Mehmet Yahya Çiçekli/ Yazar
-
11.04.2025
Barış anlaşması imzalanırsa, Ermenistan tarafı yeni durumdan daha kazançlı çıkacak. Türkiye ile ilişkileri normalleşecek, tüm komşuları ile istikrarlı ilişkiler kurabilecek. Ancak bu rasyonel değerlendirme Ermeni şovenizminin hırsları karşısında kendiliğinden baskın çıkma imkânına sahip değil. Hatta Ermenistan'daki ve diasporasındaki aşırıcı çevreler için manzara; gelecekte olabilecek Üçüncü Karabağ Savaşı için hazırlanmak ve uluslararası kamuoyunu da bu doğrultuda gütmekten ibaret.

Ticaret savaşları ve Türk imalat sanayi 2.0
Dr. Deniz İstikbal/ Medipol Üniversitesi
-
9.04.2025
Türkiye'nin ihracat kapasitesi ve üretim gücü, küresel belirsizlik ortamında Türk firmalara ciddi avantajlar getirebilir. Çin ve Avrupa Birliği'nden ithalatı zorlaşan veya maliyeti artan ürünlerde Türkiye alternatif bir destinasyon olarak ABD tarafından tercih edilebilir.

Şeffaflık toplumunda bilgelik arayışı
Rabia Yavuz/ Uzman Klinik Psikolog
-
8.04.2025
Yetişkin, konuşmadan önce düşünendir. Sözünü, başkalarının duygularını hesaba katarak şekillendirendir. Ama bugünün dijital bireyi, “çocuk-özne”dir; anlık reaksiyonlarıyla tanınmak ister. Yetişkin olmanın estetik tarafı, duyguya biçim verme sanatıdır. Bu sanatın yokluğunda ise geriye yalnızca dağınık, bağlamsız, kontrolsüz bir duygular ve anlık dürtülerle üretilen eylemler kalır.
