Kesnizani Tarikatı ve FETÖ arasındaki benzerlikler
Prof. Dr. Ali Gür/ Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi
-
20.11.2024
Türkiye'de pek ismi duyulmamış olan Kesnizani tarikatı, özellikle 15 Temmuz sonrası FETÖ ile birlikte gündeme gelmiş ve Irak'ın direnilmeden işgal güçlerine teslim edilmesinde önemli rol oynadığı iddiaları üzerine dünya kamuoyunun da ilgisini çekmeye başlamıştır. Bu yüzden Kesnizani tarikatı ve Irak işgalindeki rolünü detaylı incelemek, Orta Doğu'daki diğer ülkeler içinde desteklenen bu tür yapılara karşı teyakkuzda olmak açısından önem arz etmektedir.
Ukrayna'yı destekleyenler çıtayı yükseltecek mi?
Mehmet Yahya Çiçekli/ Yazar
-
18.11.2024
Rusya'nın Ukrayna'ya karşı ikinci işgal girişimi üçüncü yılının sonuna yaklaşırken 2024 sonbaharı savaşın seyrinde önemli bazı gelişmelere sahne oluyor. Kuzey Kore askerlerinin birlikler halinde Rusya saflarında savaşa katılması, savaşın niteliğinde bir boyut anlamına geliyor. Bu durum, 2. Ukrayna Savaşı'nın başından beri yeni bir dünya savaşına en yakın olduğu an olarak görülebilir, zira Ukrayna'yı destekleyen devletlerin de çıtayı yükseltmesi kuvvetle muhtemel.
Trump 2.0'ın risk ve fırsat alanları
Prof. Dr. Ramazan Erdağ/ Eskişehir Osmangazi Üniversite
-
15.11.2024
Türkiye, ABD ya da bir başka ülkedeki seçim sonuçlarının ülkenin gündemini ve parametrelerini belirlediği bir ülke değildir. Türkiye içeriğini ve zamanlamasını kendi belirlediği dış politika stratejisinde emin adımlarla ilerliyor. Trump 2.0'ın iki ülke arasındaki ilişkilerde oluşturabileceği potansiyel riskler ve muhtemel fırsat alanlarına dair analizlerin oluşturulduğunu ve Türkiye'nin stratejik kültürünün çok katmanlı şekilde şekillendiğini söylemek mümkündür.
Arkeolojinin teo-politik yönü
S. Burhanettin Kapusuzoğlu/ Yazar
-
15.11.2024
Arkeolojide kuvvetli ve örtük bir teolojik yön de saklıdır daima. Tabii ki antik buluntular bize ait hazinelerdir fakat mesele hazinenin zamanlamaya göre sahiplenilmesi değildir sadece. Akıldan çıkarılmamalıdır: Urfa'da kadim arkeolojik alan Göbeklitepe'ye ve Efes'e olan yoğun ilgi, salt ilim ve tarih hassasiyeti kadar teo-politiktir de!
Demokratlar ve CHP'lilerin ilginç söylem benzerlikleri
Ömer Ekrem Keçeci/ Yazar
-
15.11.2024
İki tarafta da “sol” diye tarif edilen kesimin olaylara ve şahıslara bakışlarını belirleyen ve besleyen kaynakların ciddi düzeyde itham, iftira, yalan ve manipülasyona başvurdukları görülmektedir. Ayrıca herhangi istemedikleri bir tavırla karşılaştıklarında muarızı oldukları kimseye kelime haznelerini sonuna kadar tarayıp bulabildikleri en ağır yakıştırmayla taarruz etmeleri de bir başka ortak noktaları. Bir tane istemedikleri adımda derhal Hitler oluyorsunuz.
15.11.2024
Trump'ın seçilmesi Türkiye için ne ifade ediyor?
Doç. Dr. Merve Suna Özel Özcan/ Kırıkkale Üniversitesi
Yeni dönem içinde ABD dış politikasında Trump'ın Türkiye yaklaşımında dikkat etmesi gereken en önemli konu, şüphesiz, sekiz yıl önceki Türkiye'nin artık olmadığı gerçeğidir. Türkiye, bu süre içinde bölgesel sorunlara küresel sonuç sağlama ve çözüm üretme noktasında ne kadar etkili olduğunu göstermiştir.
14.11.2024
Avrupa'da İslami kimliğin geleceği
Prof. Dr. Celalettin Yanık/ Bursa Uludağ Üniversitesi
İsrailli taraftarlar maç sonrası Amsterdam sokaklarında Filistin bayrakları asılmış evlere ve işyerlerine yönelerek, sloganlar eşliğinde Filistin bayraklarını indirmeye çalışmış, Filistin'e ve Filistinlilere yönelik ağır hakaretler içeren ifadelerde bulunmuşlardır. Yurtdışı menşeli haber kanalları ise ilginç bir şekilde vakanın hemen sonrasın odaklanıp “Arapların/Müslümanların” İsrailli holiganlara tepki eylemlerini büyük bir sokak olayı olarak göstererek, medyatik çarpıtmanın nasıl gerçekleştiğini bir kez daha ispatlamıştır.
En çokOkunanlar
Okuyucularımız tarafından en çok okunan yazılarımız.
9.11.2024
Şarkıların turkuaz kraliçesi Feyruz
Prof. Dr. Mustafa Öztürk / Mardin A
28.10.2024
Ukrayna düğümü nasıl çözülecek?
M. Yahya Kırımlı/ Yazar
10.11.2024
Netflix, İsrail'in etki ajanı mı?
Dr. Muhammed Ersin Toy/ Yazar
20.11.2024
Kesnizani Tarikatı ve FETÖ arasındaki benzerlikler
Prof. Dr. Ali Gür/ Gaziantep Üniver
31.10.2024
Aum Shinrikyo Örgütü, Gülen'in ölümü ve Neo-FETÖ
Prof. Dr. Ali Gür/ Gaziantep Üniver
6.11.2024
Biden dönemi Trump'a yaradı
Ömer Ekrem Keçeci/ Yazar
15.11.2024
Trump 2.0'ın risk ve fırsat alanları
Prof. Dr. Ramazan Erdağ/ Eskişehir
6.11.2024
Bir istihbarat yöntemi olarak HUMINT
Faruk Önalan: Yazar
İnsan istihbaratı ülke güvenliği ve ulusal çıkarlarının korunması açısından büyük bir öneme sahiptir. Terörle mücadele, dış politika ve savunma sanayi gibi çeşitli alanlarda aktif olarak kullanılan HUMINT, teknolojik gelişmelerle de desteklenerek daha güçlü bir yapıya kavuşmaktadır.
6.11.2024
Biden dönemi Trump'a yaradı
Ömer Ekrem Keçeci/ Yazar
Biden döneminin cevap üretilmekte zorlanılan mezkûr başarısızlıkları ve Trump devrine nazaran gerçekten huzur ve refah getirici olmaması, Demokrat medyanın işlediği Trump korkusunun geçerliliğini de kısmen zedeledi. Bir kısım insanlar Trump ve karşısındakinin idaresini üst üste yaşayarak bittecrübe değerlendirme imkânına erişince Trump'ın gereğinden fazla kötülenip karşısındakinin şişirildiğine hükmetti.
6.11.2024
Orta Doğu krizi Kıbrıs'ı nasıl etkiler?
Prof. Dr. İsmail Şahin/ Bandırma Onyedi Eylül Üniversit
GKRY'nin İsrail'in tüm bölgesel risklerini üstlenmesi onu jeopolitik olarak kırılgan bir pozisyona iter. Bu tablo, GKRY'yi sadece askeri ve ekonomik olarak değil aynı zamanda diplomatik ve iç politika açısından da tehdit eder.
6.11.2024
Derin Amerika dizginlenebilir mi?
Prof. Dr. Kudret Bülbül/Ankara Medipol Üniversitesi
Trump'ın seçilmesi “derin Amerika'yı” dizginleyebilirse eğer dünya barışına görece bir katkı sunabilir. “Derin Amerika”nın dizginlenmesi demek ABD'nin başka ülkelere daha az rejim ihracı ya da dayatması demektir.
1.11.2024
2030 hedefi için ‘Yeniden Asya Girişimi'
Dr. Deniz İstikbal/ Medipol Üniversitesi
1.11.2024
Umut hakkı nedir, ne değildir?
Cüneyd Altıparmak/ Hukukçu
Türkiye'de infaz hukukunda umut hakkının uygulanması yani ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezaları için bu hakkın tatbik edilme zorunluluğu açısından bir yasal düzenleme yoktur. Bu minvaldeki AİHM kararları sebebiyle Türkiye'nin “yeniden yargılama” yapması da gerekmemektedir. Bu bağlamda Konseyin veya Mahkemenin Türkiye'yi düzenlemeye davet etmesi durumunun “gündeme gelmesi” dışında bir durum da bulunmamaktadır.
Aum Shinrikyo Örgütü, Gülen'in ölümü ve Neo-FETÖ
Prof. Dr. Ali Gür/ Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi
Türk edebiyatının dünyaya açılan kapısı: TEDA
Mustafa İsen/ Yazar
Türkiye'nin ileri cephesi: Filistin
Engin Özekinci/ Araştırmacı, Yazar
2024 IKBY Seçimleri: ‘Stratejik İttifak'a dönüş mü?
Dr. Bilgay Duman/ ORSAM Irak Çalışmaları Koordinatörü