Bir köpeğin gözünden insanlık eleştirisi
Filiz Zengin/ tv4 Kanal Koordinatörü
-
19.12.2024
Marona isimli köpek, filmde terkedileceğini anladığı an şöyle diyor: "Köpekler insanlardan biraz farklı. Bizler değişmeyen ve aynı kalan şeyler olsun isteriz. İnsanlar ise sürekli değişimden yanadır. Kimileri buna ‘hayal kurmak' diyor ben ise ‘mutluluğu sürdürememe' diyorum."
Küresel faiz indirimlerinin Türkiye'ye etkileri
Dr. Deniz İstikbal/ İstanbul Medipol Üniversitesi
-
19.12.2024
Küresel faiz indirimleri Türkiye ekonomisini olumlu yönde etkilerken ihracat pazarlarında talebi canlandıracaktır. Bu talep artışı ihracatın artmasına ve firmaların daha fazla gelir elde etmesine yardımcı olabilir. Böylelikle iktisadi büyüme kuvvetlenirken istihdam artışı meydana gelebilir. İstihdam artışı üretime katkı sunan bir olgu olarak ekonomik kalkınmanın ivmelenmesine ve refah artışının gerçekleşmesine yardımcı olabilir.
Kültür siyasileşmedi, zaten siyasiydi
Murat Güzel
-
17.12.2024
Kültürün bir kavram olarak moderniteyle yaşıt olduğunu söyleyen Arslanbenzer, sağduyunun önerdiğinin aksine kültürün özerk bir kavramken sonradan siyasileştirilmediği, ilk günden beri siyasi bir araç-kavram olarak tezahür ettiği yorumunu serdediyor.
Daha adil bir toplum için eğitim
Doç. Dr. Zeynep Arkan/ Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli H
-
17.12.2024
“Eşit ve Daha Adil Bir Toplum ve Sürdürülebilir Bir Gelecek” teması çerçevesinde gerçekleşen 4. İstanbul Eğitim Zirvesi, dünya genelinden eğitim liderlerini ve paydaşları bir araya getirdi. İki gün boyunca eğitimin, yalnızca bireylerin potansiyelini artırmakla kalmayıp, daha adil ve sürdürülebilir bir toplum inşa etmekteki rolü tartışıldı.
Dijital nihilizm
Muhammet Emin Şimşek/ Yazar
-
17.12.2024
Performatif davranışlar, bireylerin otantik benliklerini ifade etmelerini engelliyor. Sürekli olarak beğeniler, yorumlar ve paylaşım sayılarıyla ölçülen bir değer sistemi içinde yaşamak, bireylerin gerçek anlamda kim olduklarını sorgulamalarını zorlaştırıyor. Bu durum, bireyler arasında bir "kimlik erozyonu" yaratırken, sosyal medya kullanıcılarının kendi değerlerini dış onaylarla tanımlama eğilimini artırıyor.
16.12.2024
Suriye'nin geleceğini sağlama almanın tek yolu
Dr. Uğur Matiç/ Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğr.
Suriye sahasında değişen 13 yıllık iç savaş süreci değil, 61 yıllık Baas rejimidir. Fakat bundan öncesinde de Fransız mandası ile oluşturulan ayrıştırılmış bir yapı vardır. Nâsırizm dalgası ve Arap milliyetçiliği gibi Baas yönetiminde benimsenen nevi şahsına münhasır Arap Sosyalizmi, Suriye'de sadra şifa olmayan anlayışlar olarak geride kalmıştır. Birtakım referansların 60 yıl öncesine değil 100 yılı aşkın bir geçmişe yapılması boşuna değildir. Burada kastedilen yeni Osmanlıcılık romantizmi değildir. “Suriye Suriyelilerindir” şiarıyla hareket edilmesi Suriye'nin geleceğini sağlama almanın tek yoludur.
16.12.2024
Onurlu ve hüzünlü bir dönüş
Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş/ Siyaset Bilimci
Suriye'den Türkiye'ye gelen sığınmacıların kazanılan zaferin coşkusunu yaşayarak onurlu şekilde ülkelerine dönmeleri önümüzdeki süreçte iki ülke ve toplum arasındaki ilişkiler açısından oldukça önemli. Suriye'den Türkiye'ye gelen misafirlerin burada yaşadıkları en güzel hatıraları akılda tutarak biraz da hüzünlü şekilde ayrılmaları dostluk köprüsünün daha güçlü olmasını sağlayacak.
En çokOkunanlar
Okuyucularımız tarafından en çok okunan yazılarımız.
11.12.2024
Dolar/ABD hegemonyasının sonu mu?
İlyas Balcı/ Ankara Yıldırım Beyazı
13.12.2024
Alan Kürdi'nin ahı
Prof. Dr. Mazhar Bağlı/ Akademisyen
26.11.2024
BRICS ortak para birimi mümkün mü?
Prof. Dr. Güven Delice/ Sivas Cumhu
15.12.2024
Suriye Devrimi'nin kazananları, kaybedenleri
Prof.Dr. Ahmet Uysal/ İstanbul Üniv
27.11.2024
Dış cephe-iç cephe tartışmaları ve PKK ile mücadelede yeni dönem
Dr. Necdet Özçelik/ Akademisyen, Ya
9.12.2024
Netanyahu'nun Suriye tedirginliği
Faruk Önalan/ Yazar
11.12.2024
Aksa Tufanı ile başlayan bölgesel dönüşüm
Dr. Mehmet Rakipoğlu/ Mardin Artukl
9.12.2024
Netanyahu'nun Suriye tedirginliği
Faruk Önalan/ Yazar
Rejimin yıkılması, özellikle Golan Tepeleri'ndeki güvenlik endişelerini bahane gösteren İsrail'in Suriye sahasında hareketliliğini de artırmıştır. Muhalif güçlerin eline geçmesini istemediği 100'e yakın silah deposu hava saldırılarıyla imha edilmiştir. Bu hedeflerin dışında Dışişleri Bakanlığı, Muhaberat binalarının da vurulması soru işaretleri meydana getirmiştir. Şam-Tel Aviv arasındaki bağlantıların boyutunun açığa çıkmasının istenmemiş olması güçlü bir olasılık olarak görülmektedir.
9.12.2024
Dijital çağda terörle mücadele
Dr. Muhammed Ersin Toy/ Yazar
Günümüzde terör örgütleri dijital platformları propaganda aracı olarak kullanmanın ötesine geçerek operasyonel planlamalarını bu platformlar üzerinden gerçekleştirebilmekte, hatta kitleleri manipüle ederek psikolojik üstünlük sağlama çabalarını bu ortamda sürdürebilmektedir. Terör örgütlerinin dijital harita servisleri ve açık kaynak istihbarat (OSINT) tekniklerini kullanarak hedef analizleri yapabilmesi, saldırı alanlarını belirlemesi ve stratejik planlar geliştirmesi, dijital güvenlik önlemlerinin ne denli kritik olduğunu gözler önüne sermektedir.
7.12.2024
Altın Çağ'ın varisleri bugün neyi sorgulamalı?
Engin Özekinci/ Yazar
Mevcut küresel sistemin yapısal sorunlarına palyatif çözümler mi sunacağız yoksa bu sorunların çözüm adresi mi olacağız? En iyi teori bizzat yaşanarak gerçekleştirilendir. En iyi yenilgi deneyimlenip vazgeçilendir. Bu yönüyle önce sabitelerimizi bileceğiz. Yani “Batı dünyası aydınlanmasını bize borçlu” derken müflis tüccar gibi eski defterleri karıştırmak yerine o deftere yeni sayfalar eklemeye cesaret edeceğiz.
6.12.2024
Trump geliyor, Avrupa kışa hazırlanıyor
Prof. Dr. Nursin Ateşoğlu Güney/ Milli İstihbarat Akade
Trump geliyor, Avrupa'nın kışı ufukta göründü ve tabii Avrupalılar kışa değil sonbahara bile hazırlıklı değil. Bugün Avrupalılar Ukrayna Savaşı nedeniyle, Rusya'dan algıladıkları tehdit karşısında ABD'nin desteğinin sonlandırılma olasılığı karşısında ciddi ciddi endişelenmekte ve kendi caydırıcılıklarını kuvvetlendirmek üzere bazı planlar yapmaktadır.
6.12.2024
Rejimin ani çöküşünün sebepleri
Dr. Ömer Behram Özdemir
6.12.2024
Suriye'de muhaliflerin yükselişi ve bölgesel jeopolitiğe etkileri
Ahmet Arda Şensoy/ Türkiye Araştırmaları Vakfı
14 yıllık iç savaşta Esed rejimini ayakta tutmak için önce İran ve Hizbullah'ın, 2015'te ise Rusya'nın Suriye'ye bilfiil askeri müdahalede bulunması Suriye'deki şartları kökünden değiştirmişti. Ancak günümüzdeki jeopolitik ortam bu aktörlerin 14 yıllık yatırımına ve yüklendiği maliyete rağmen Esed rejimine desteğe gelmediğini gösteriyor.
Radikalizmden ılımlılığa geçişte kutsalın araçsallaştırılması
Prof. Dr. Ali Gür/ Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi
İsrail'in dokunulmazlık algısı çöktü
Prof. Dr. Cengiz Gül/ Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakült
Bilginin tarihsel serüveni
Murat Güzel
7 Ekim ile gelen uluslararası farkındalık
Prof. Dr. Ramazan Erdağ/Eskişehir Osmangazi Üniversites