Sokağın kuralları, gösterilerin hukuku
Cüneyd Altıparmak/ Hukukçu
-
4.04.2025
Olay yerinde olmayanların “göstericileri savunması” ile “kolluğun hata yapmayacağı” bağlamında meseleyi tartışmak bizi bir amaca vasıl kılmaz. Sokak olaylarında kolluğun kamera kayıtları, medya görüntüleri kadar toplumsal olayların tabiatı gereği “kolluğun tecrübesi” üzerinden meseleye bakmak gerekiyor. Yüzünü kapatma şeklinden tutun da taşıdığı pankarta kadar meseleyi gözlemleyen “kolluk” ile protestolarını “hukuka uygun biçimde dile getiren kitle” arasındaki sorunlu alan meseleyi provoke etmek isteyenlerin bulunduğu zemindir.
Boykotun psikolojisi üzerine: Zincirleme boykot
Elif Aydın/ Yazar
-
2.04.2025
Boykot etmeyenleri boykot etme şeklindeki hareketler, bireylerin doğal ve spontane oluşlarını kısıtlama ve onları kontrol altında olmaya zorlayan bir güce dönüşebilir. Boykota katılmayanlar, sanki toplumsal normlara aykırı davranıyormuş gibi bir baskı hissedebilir. Bu durum modern toplumun birey üzerindeki kontrol mekanizmalarına dair yapılan gözlemlerle örtüşmekte. Performans toplumu, sürekli hareket talep eder. Bekleyiş ve sorgulama neredeyse bir suç gibi algılanır.
Söz konusu İsrail ise ABD'de haksız tutuklamalar ne ilk ne de son..
Dr. Abdulhamit Yağmurcu/ Kamu Yönetimi ve e-devlet uzma
-
1.04.2025
Konu, terör devletinin ve Siyonistlerin zulmünü protesto etmek olunca, ABD'de iktidarda kimin olduğu fark etmeksizin yabancılara maalesef hiçbir hak tanınmaz. Teoride yargı özgür, devlet başkanı bile, hakime değil baskı yapmak, reyini dahi ihsas edemez. Ama uygulamada ne demokratik değerler, ne insan hakları ne de hukukun üstünlüğü söz konusudur.
Konut fiyatları neden yükseliyor?
Dr. Deniz İstikbal/ Medipol Üniversitesi
-
30.03.2025
2024'ün sonlarından itibaren TCMB'nin enflasyondaki düşüşe bağlı olarak faizleri indirmeye başlaması konut fiyatları üzerinden yukarı yönlü bir baskı yaratabilir. Bu yaratılacak baskı örneğin İstanbul'daki metrekare konut fiyatlarını tekrar dolar ve TL bazlı yukarıya taşıyabilir.
Vicdanın hafızası olarak bayram
Cennet Öztürk/ Yazar
-
30.03.2025
Bir başkası tarafından hatırlanmak, bu dünyada bir yerimizin olduğuna dair bir güvencedir. Varlığımızın hala birileri için bir anlam ifade ettiğini hissetmektir. Bayram, modern hayatın getirdiği bireyselleşme ve yabancılaşma olgularının gölgesinde, bu temel insani ihtiyacımızı, hatırlanma ihtiyacımızı adeta yüzümüze vurur.
30.03.2025
Bayram: Deliye her gün, yurtta iki kez, gurbette hiçbir zaman mı?
Kudret Bülbül/ Yazar
Evet, bütün yaşama sevincimizi, bayram duygularımızı elimizden alıp götüren çok ağır günlerden geçiyoruz. Gazze'de, Arakan'da, Doğu Türkistan'da yaşananlara gözlerimiz bakamaz hale geldiği, gönüllerimizin yorulduğu bir dönemde zaman zaman insanlığımızdan utanır hale geliyoruz. Ama unutmamak gerekir ki hayat bir iman ve cehttir.
30.03.2025
AB-ABD'nin istediği Rusya'dan, ABD-Rusya'nın istediği AB'ye
Ömer Ekrem Keçeci/ Yazar
Avrupa medyasında, ABD'nin kendilerini terk etmesi ve daha ziyade Rusya'ya kazandıran bir konum alması işleniyor. Trump aşağılandıkça aşağılanıyor, attığı hemen her adım Putin'e hizmetle tavsif ve alay ediliyor. Evet, Trump'ın görmek istediği Avrupa'nın, Putin'in görmek istediği Avrupa'ya benzer olduğu rahatlıkla söylenebilir. Elbette aynı değil. Fakat benzer.
En çokOkunanlar
Okuyucularımız tarafından en çok okunan yazılarımız.
8.03.2025
Millî bir mesele olarak Maarif Modeli
Prof. Dr. Yusuf Tekin/ Milli Eğitim
27.03.2025
Peki ya iptal edilen Ezher diplomaları?
Prof. Dr. Mustafa Öztürk / Mardin A
14.03.2025
Türkiye'nin AB güvenliğindeki kritik rolü
Zeki Korkutata/ AK Parti Bingöl Mil
30.03.2025
AB-ABD'nin istediği Rusya'dan, ABD-Rusya'nın istediği AB'ye
Ömer Ekrem Keçeci/ Yazar
28.03.2025
Bir küçük İstanbul masalı
Burak Örkün/ Yazar
1.04.2025
Söz konusu İsrail ise ABD'de haksız tutuklamalar ne ilk ne de son..
Dr. Abdulhamit Yağmurcu/ Kamu Yönet
28.03.2025
Terörsüz Türkiye: Kardeşlik, demokrasi ve adaletin inşası
Zeki Korkutata/ AK Parti Bingöl Mil
22.03.2025
Şimdi Cambridge Analytica ve dijital profillemeyi daha fazla konuşma zamanı
Doç. Dr. Ahmet Faruk Çeçen/ Akademisyen
Cambridge Analytica örneği, siyaset ve veri bilimi arasındaki bağın ne denli derinleştiğini gösterdi. Seçmen davranışlarını analiz eden algoritmalar, geleneksel siyaset anlayışını kökten değiştirdi. Artık seçim kampanyaları sokaklarda değil, büyük veri setleri ve yapay zeka destekli analizlerle şekilleniyor. Bu noktada kritik bir soru sorulmalı: Türkiye'de benzer yöntemler kullanılıyor mu? Eğer öyleyse, bu süreç ne kadar etik ve hukuka uygun yürütülüyor?
21.03.2025
28 Şubat, toplumsal birliğe darbeydi
Dr. Muhammed Ersin Toy/ Yazar
Demokrasi tarihimizin kara lekesi 28 Şubat sürecinin yapısını, Türk toplumuna nelere mal olduğunu ve nasıl yıkıldığını anlatan “Yankı: Görünmez El” dizisi, tarihi bir bellek oluşturmanın yanı sıra, geleceğe dair önemli bir zihinsel tefekkür imkânı da sunuyor.
21.03.2025
Güçlü sistem, güçlü lider
Murat Güzel
“Hakanlıktan Başkanlığa” isimli kitabında son yüzyıldaki tökezlemelerin ve olumsuz sonuçların Türk milletini güçlü sisteme yönlendirdiği vurgusunu yapan Nuh Albayrak, güçlü lider yönetimindeki Türk devletlerinin daha parlak ve daha uzun bir ömre sahip olduğunu söylüyor.
20.03.2025
Türkiye'nin müfredat reformu
Faruk Önalan/ Yazar
Maarif Modeli, önceki müfredatların bilgi odaklı ve yoğun yapısını eleştiren bir perspektiften hareketle, içeriği yaklaşık yüzde 35 oranında sadeleştirerek beceri temelli bir çerçeveye geçiş yapmaktadır. Bu bağlamda, matematiksel muhakeme, problem çözme, veri analizi gibi beceriler müfredatın temel taşları haline getirilmiş durumda.
20.03.2025
Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşında artan önemi
Talha Yavuz/ Yazar
19.03.2025
İsrail'in yeni dönem planı
Dr. Celalettin Duran/Milletlerarası ilişkiler ve Diplom
Bölgede konuşulan en belirgin gelecek senaryosu, Suriye'nin İslam dünyasının desteğiyle İsrail'e karşı yeni bir cephe olma ihtimalidir. İsrail, İran dışı, İsrail karşıtı aktörlerin çoğalmasından endişe etmektedir. Ayrıca, ABD- HAMAS görüşmelerini kendisine bir tehdit olarak algılamakta ve tüm bunlara karşı, savaşı sürdürüp sonlandırmayı seçmektedir.
Gazze Ateşkesi: Zor kazanıldı, eksik uygulandı ve Netanyahu'ya kurban gitti
Haydar Oruç/ Ortadoğu Uzmanı
Halkların ortak coşkusu Nevruz
Prof. Dr. Mustafa Öztürk / Mardin Artuklu Üniversitesi
Şimdi canavarlar zamanı
Prof. Dr. Mazhar Bağlı/ Akademisyen, Yazar
Türkiye'nin AB güvenliğindeki kritik rolü
Zeki Korkutata/ AK Parti Bingöl Milletvekili