Bir diriliş tasavvuru olarak Türkiye'de yerli bir eğitim anlayışının inşası
Prof. Dr. Bayram Özer/ Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğiti
-
25.04.2025
Türkiye'de eğitimin evrensel normlar dışlanmadan yerlileşmesinde en önemli engel Batı'dan ithal edilen ve evrenselmiş gibi sunulan kavramların hâkimiyetidir esasen. Psikoloji, pedagoji, sosyoloji gibi disiplinlerle ilgili tarihe mal olmuş onca yerli kaynak ve bilginin reddedilmesi aslında bu disiplinlerin sadece Batı literatürüyle mümkün olabileceği yönündeki sığ bir inancın ürünüdür.
Dijital obezite: Bilgi çağının görünmeyen salgını
Prof. Dr. Erol Koçoğlu/ İnönü Üniversitesi
-
25.04.2025
Dijital obezitenin temel sebebi olarak açıklanan dijital bağımlılık beraberinde birçok davranışsal bozukluk getirmektedir. Mesela FoMO (Fear of Missing Out): Bir şey kaçırıyorum korkusu. Ya da Nomofobi: Telefonsuz kalma fobisi. En acısı ne biliyor musunuz? Bu bozukluklar çocuklarda değil, çoğu zaman biz yetişkinlerde daha belirgin.
İnsanlık beşten büyüktür
Doç. Dr. Merve Suna Özel Özcan/ Kırıkkale Üniversitesi
-
24.04.2025
Antalya Diplomasi Forumu'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dile getirdiği “İnsanlık beşten büyüktür” ifadesi, uluslararası sistemde büyük güç kavramının tanımlanış biçiminde insani ve vicdani boyutların göz ardı edildiğine dikkat çeken güçlü bir eleştiridir. Bu söylem, mevcut sistemin ahlaki meşruiyetinin sorgulanması gerektiğini ifade etmektedir.
Yeni Ermenistan ve Güney Kafkasya'da değişen dengeler
Mehmet Yahya Çiçekli/ Yazar
-
24.04.2025
İkinci Karabağ Savaşı'nın ardından Güney Kafkasya'da yalnızca işgal edilen topraklar özgürleşmekle kalmadı, aynı zamanda bölgedeki dengeler de bir kırılmaya uğradı. Yeni fiili durum Ermenistan'da karar alıcıları ülkenin uluslararası konumunu değiştirmeye sevk etti ve mevcut tablo köklü bir değişim sürecinin içine girdi.
Terapi ve dostluk sanatı
Rabia Yavuz/ Uzman Klinik Psikolog
-
22.04.2025
Kendini tanıyan, başkasını tanımaya daha yakındır. Kendine şefkat gösteren, başkasına zarar vermekten çekinir. Terapötik ülfet, sadece kişisel huzuru değil, toplumsal barışı da büyütür. Belki de bu yüzden, en derin, en sahici özgürlük buradadır: Kendi hayatımızın yazarı olmakta. Terapi iklimi, işte bu hikâyenin ilk satırlarının yazıldığı, karakterlerin derinleştiği, olay örgüsünün şekillendiği nefes aldıran bir alandır.
22.04.2025
İstihbaratın özelleştirilmesi
Cihad İslam Yılmaz/ GÜVENSAM Genel Koordinatörü
İstihbaratın özelleştirilmesi meselesi yalnızca kurumsal ya da hukuki bir sorun değil, aynı zamanda devletin nasıl var olacağına ve gelecekte güvenliğin nasıl tarif edileceğine dair çok daha köklü bir meseledir. Bu noktada şu temel soru öne çıkmaktadır: Devletin tekelinde doğmuş bir faaliyet, devlet dışı aktörlerle nasıl yeniden inşa edilebilir?
22.04.2025
Türk dizilerinin yaslandığı tarih anlayışı
Mustafa İsen/ Yazar
Ertuğrul Gazi, Osman Gazi, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman'ı konu alan dizilerde dönemin kültürel boyutu göz ardı edilmiş, hep siyaset öne çıkarılmıştır. Bir şehir kılıçla fethedilir ama ancak medeniyet unsurları ile elde tutulur. Her dizide bu kadar kan, yay, ok, kılıç şakırtısı, yere düşen kelle görmek yerine günümüzde de etkileri devam eden medeni unsurları seyretmek insanlarda merak uyandırmaz mı?
En çokOkunanlar
Okuyucularımız tarafından en çok okunan yazılarımız.
27.03.2025
Peki ya iptal edilen Ezher diplomaları?
Prof. Dr. Mustafa Öztürk / Mardin A
30.03.2025
AB-ABD'nin istediği Rusya'dan, ABD-Rusya'nın istediği AB'ye
Ömer Ekrem Keçeci/ Yazar
28.03.2025
Bir küçük İstanbul masalı
Burak Örkün/ Yazar
16.04.2025
F-35 diplomasisi ne getirecek?
Faruk Önalan/ Yazar
18.04.2025
İrrasyonel aktör, aşırı talepler: İsrail'in Suriye'de ‘makul' olabilmesi mümkün değil
Ahmet Arda Şensoy/ Türkiye Araştırm
1.04.2025
Söz konusu İsrail ise ABD'de haksız tutuklamalar ne ilk ne de son..
Dr. Abdulhamit Yağmurcu/ Kamu Yönet
28.03.2025
Terörsüz Türkiye: Kardeşlik, demokrasi ve adaletin inşası
Zeki Korkutata/ AK Parti Bingöl Mil
16.04.2025
F-35 diplomasisi ne getirecek?
Faruk Önalan/ Yazar
Erdoğan'ın Trump ile kurduğu kişisel yakınlık, Ankara'nın stratejik ağırlığını daha da görünür kılarken, İsrail ve Yunanistan'ın korkuları, Türkiye'nin bölgesel liderlik kapasitesine duyulan saygının bir yansıması. İsrail'in Ortadoğu'daki hava üstünlüğü, Yunanistan'ın ise Ege ve Akdeniz'deki denge arayışı, Türkiye'nin olası bir F-35 alımıyla ciddi şekilde sınanabilir.
15.04.2025
Vakıf medeniyeti
Burhanettin Kapusuzoğlu/ Yazar
Vakıf, mehabetli bir insanlık binasıdır. Hür iradenin açtığı yolda, vicdanî sorumluluğun merhamet ve muhabbetle yerine getirilmesi çabasıdır. Bu çabanın tezahürleri olarak merkezinde Mâverâünnehir'in yer aldığı Türkistan'dan başlayarak en uzak diyarlara kadar her yerde pek çok hayır eser yapılmış ve vakıfla kayıt altına alınmıştır. Çağlar boyunca, medenî bir hayır kurumu olan vakıf, her ülkenin sosyal, ekonomik ve kültürel hayatında son derece etkili olmuştur.
11.04.2025
Trump 2.0 dünyasında Rusya ve AB'nin ikilemi
Talha Yavuz/ Yazar
Çin-Rusya ittifakı an itibarıyla güçlü görünse de Pekin lehine bariz bir güç asimetrisi mevcut. Ukrayna Savaşı'ndan önce Rusya'nın çeşitli ticaret ortakları vardı, özellikle de Avrupa'dan. Ancak şimdi Çin, Rusya'nın başlıca ekonomik partneri hâline geldi. Çin, Rusya'nın en büyük ticaret ortağıyken; Rusya ise Çin'in sadece altıncı büyük ticari ortağı. Bu da Rusya'nın Çin'e olan bağımlılığını artırıyor
11.04.2025
İki farklı kutuplaşma alanı: Boykotun psikopolitik analizi
Dr. Ali Ruhan Çelik/ Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniver
Yerli ve milli üretim ürünlerin hedef alındığı boykot çağrısına bir kısım halk destek verirken, diğer bir kesim bunun Türk ekonomisine ciddi zararlar vereceğini savundu. Öte yandan İsrail'e karşı uygulanan küresel boykotu Türkiye'de desteklemeyen ama yerli ürünleri boykot eden bir grup ortaya çıktı. Doğal olarak bu gruba karşı eleştirel bir duruş sergileyen bir başka kesim daha oluştu. Böylece boykotun temel amacını aştı, toplum içi ayrışmalar daha da derinleşti.
11.04.2025
Azerbaycan-Ermenistan barışı yakın mı?
Mehmet Yahya Çiçekli/ Yazar
9.04.2025
Ticaret savaşları ve Türk imalat sanayi 2.0
Dr. Deniz İstikbal/ Medipol Üniversitesi
Türkiye'nin ihracat kapasitesi ve üretim gücü, küresel belirsizlik ortamında Türk firmalara ciddi avantajlar getirebilir. Çin ve Avrupa Birliği'nden ithalatı zorlaşan veya maliyeti artan ürünlerde Türkiye alternatif bir destinasyon olarak ABD tarafından tercih edilebilir.
Şeffaflık toplumunda bilgelik arayışı
Rabia Yavuz/ Uzman Klinik Psikolog
2 Nisan şakası kıvamında boykot
Engin Özekinci/ Yazar
Almanya'daki koalisyon krizi nasıl çözülecek?
Muhammet Emin Şimşek / İstanbul Üniversitesi
Çağlar üstü bir ötekilik: Roman olmak
Prof. Dr. Mustafa Öztürk / Mardin Artuklu Üniversitesi