Son yıllarda kalp sağlığında zeytinyağının mucizevi etkisinin ortaya çıkması başka bir tehlikeyi gündeme getirdi. Zeytinyağının abartılı tüketilmesi sözkonusu. Kalp hastalıklarından korunmak veya kandaki kolesterolü düşürmek sadece zeytinyağlı beslenmeye bağlı değil. Zeytinyağı bu faktörler içinde biri. Kanıtlanan bazı önemli beslenme araştırmaları sonuçlarına göre zeytinyağı son yıllarda ülkemizde de fazlası ile tüketiliyor. Zeytinyağının uygun ölçülerde kullanımı kan lipit profilini olumlu yönde etkiler, kan basıncını düşürür, LDL’nin oksidasyonunu baskılar, antitrombotik etkiler sağlar ve insüline karşı duyarlılığı artırır.
Sigarayla hareketsizliği ne yapmalı
Zeytinyağının popülaritesini artıran pek çok neden ortaya atıldı. İçeriğindeki tekli doymamış yağ asidi, antioksidan öğelerine sahip oluşu ve Akdeniz ülkeleri gibi zeytinyağının çok tüketildiği ülkelerde kalp hastalıklarının daha az görülmesi gibiözellikler zeytinyağını sağlıkta baştacı etmemize yetti. Ancak kalp hastalıklarında yaşam biçimi ve beslenme alışkanlıklarının da risk etmeni olduğu nedense es geçiliyor. Yaşam biçimi derken alkol ve sigara kullanmamak ve düzenli yürüyüş yapmaktan bahsediyorum.
Yağ dengesini doğru kurmalı
Kalp hastalıklarından korunmak için, zeytinyağı tüketmek olumlu bir yaklaşımdır. Yağın 3’te birinin zeytinyağı, üçte birinin mısır özü, üçte birininde ayçiçek yağı olması gerek. Böylece dengeli bir yağ alımı sağlayarak yağların kilo aldırma etkisi azalır. Zeytinyağı önerilenden fazla tüketildiği zaman kilo artışına neden olur. Enerjisi fazla olmasına karşın karbonhidratlar gibi hemen kullanılabilen enerji kaynağı değildir. Kısa sürede vücutta depolanabilir. Bu nedenle diyette karbonhidrattan zengin yiyeceklerin daha çok yer almasına çalışılmalı az miktarda da sağlıklı yağ olan zeytinyağını kullanmak gerekir.