Havuçta A vitamininin ön öğesi olan karotenler bulunur ve ince bağırsaklar ile karaciğerde çoğunluğu A vitaminine dönüşür. Gereksinimin 5 kat fazlası A vitamini ya da A vitamini ön öğesi olan karotenler tüketilirse, zehirlenme belirtileri görülebilir. A vitamini ve karotenler suda çözünmedikleri için idrar ve terle dışarı atılamaz. Sürekli olarak günde bir bardak havuç suyu içen kişilerin tenlerinde sararma görülebilmektedir. Havuç suyu tüketilmediğinde bu sararma kaybolur. Bir orta boy havuç kişinin iki günlük gereksinmesinden çok A vitaminine dönüşebilen karotenleri içerir. Yarım kilo havuçtan bir bardak havuç suyu yapılıp içilirse ve bu uygulama her gün ya da gün aşırı sürdürülürse gereksinmenin 5-10 katından çok karoten vücuda alınır. Karaciğerin bu kadar çok karotenden oluşacak A vitamini ve A vitaminine dönüşemeyen karoteni depolama yeteneği olmadığı için zehirlenme etkisi görülebilir. Zehirlenme sindirim sistemi bozuklukları ve kişinin teninin renginin sarıya dönüşmesi ile başgösterir. Görüldüğü gibi böyle bir uygulama ile hem gereksiz şekilde para harcanır, hem de sağlık sorunu oluşturur. Gerçekten de temelde ‘hiçbir yiyecek iyi veya kötü’ diye nitelendirilmemeli. Tüm yiyecekler aşırı miktarda tüketildiğinde kötü, dengeli tüketildiği zaman ise iyidir. Kısaca her şeyin aşırısı zararlıdır ve bir şeyin zararlılığını belirleyen onun dozudur.
Kramplar ve tuzlu su tableti bilmecesi
Kramplar terleme ile fazla su kaybına bağlı olarak oluşmaktadır. Egzersiz öncesi, sırası ve sonrası su içmek sıvı kaybını önlemektedir. Terleme ile oluşan tuz kaybını tuz tabletleri kullanarak karşılamak ise vücudun sıvı gereksinimini artırarak krampları şiddetlendirmektedir.
SPORCULAR İÇİN EN İYİ İÇECEK: ÇAY
Çay, vücut ağırlığını azaltmak veya korumak isteyenlerin tercih edebileceği düşük enerjili bir içecektir. Ayrıca çay çeşitli tipleri ya da kokulu çeşitleri sayesinde birçok kişinin tercihine cevap verir. İçerdiği florür sayesinde diş çürümelerini önler, potasyum sayesinde ise terle kaybolan bu mineralin gereksinimini karşılamaya yardım eder. Çayda bulunan kateşinler ve flavanoidler güçlü birer antioksidandır. Böylece vücudun oksidatif stresle başa çıkmasını kolaylaştıran enzim sistemlerinin yeteneğini artırarak kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki yapar. 1 fincan çay-200 mg flavanoid içerir. İki hafta süresince günde 3 bardak çay içmekle flavanoid düzeyi yüzde 25 artırılır. Ayrıca çay kuru ağırlığının yüzde 3-4’ü oranında kafein içerir. Demleme ile bu kafeinin yüzde 80’i suya geçer. Kısaca, çay sporcuların sıvı-elektrolit, enerji gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı ve her zaman tüketilebilecek temiz, ucuz, kolay bulunabilen, sevilen popüler bir içecektir.