Hızlı boşalma sonucu ise kasların daha hızlı çalışması için su ve enerji sağlayan öğelerin bağırsaklardan hızla emilimi gerçekleşmektedir. Mide boşalmasını etkileyen etmenler çok çeşitlidir. Bunlar; tüketilen içeceğin karbonhidrat içeriği ve çeşididir. Karbonhidrat içeriği fazla olan içecekler mide boşalma hızını yavaşlatır. Sık sık sıvı tüketimi mide boşalma hızını artırır. Mide boşalma hızı sıvı elimini sınırlayan bir faktördür. Bu nedenle her 15 dakikada 150 ml sıvı tüketimi önerilir.
Doyurma gücünü keşfedin
Ne yediğimiz, ne kadar yediğimiz, sağlığımız ve kendimizi iyi hissetmemizi etkiler. Bazı yiyecekler doygunluk hissetmemizi, bazıları daha çok yemeye meyilli olmamızı sağlar. Hacmi fazla olan yiyecekler, az olanlara oranla midenin daha uzun süre dolu olmasını sağlar ve daha fazla doygunluk verir. Yiyeceğin temel bileşenleri ve sıcaklığı da mide boşalma hızını, dolayısıyla doygunluk hissini de etkiler. Bazı yiyecekler diğerlerine göre doygunluk hissini daha kolay verir ve buna ‘doyurma gücü’ denilir. Yapılan bir çalışmada, enerji değerleri aynı, 38 yiyecekten doyurma gücü en yüksek olanların proteini ve posası fazla olanlar olduğu, yağın doyurma gücünün düşük olduğu görülmüştür. Meyve ve sebzelerin özellikle haşlanmış patatesin doyurma gücünün yüksek, kek, bisküvi gibi hamur işlerinin doyurma gücünün en düşük olduğu bulundu. Protein (et, balık, yumurta, kuru baklagiller) ve karbonhidrattan zengin yiyecekler ( makarna, pilav, kepekli ekmek ve tahıllar) doyurucu gücü en yüksek yiyecekler arasında yer alır. Yağın doyurma gücünün düşük olması fazla yeme dolayısıyla şişmanlığa yol açar.