Evlilik amaçlı görüştüğümüz kişilerde “riskli özellikler var mı?” diye bakmakta fayda var. Şu altı konuda dikkatli olmayı öneriyorum: Öfke kontrolü olmamasına bağlı şiddet potansiyeli, aşırı kıskançlık, aşırı şüphecilik, alkol ve uyuşturucu madde kötüye kullanımı / bağımlılığı, kumar oynama ve çalışmama. Bu özelliklerden biri varsa, hemen kaçmak şart değilse bile ne seçtiğinizi ve başınıza gelecekleri kaldırıp kaldıramayacağınızı düşünmeniz gerekiyor.
Öfke kontrol problemi
Eşlere karşı şiddet uygulayan kişilerin şiddet uygulama biçimleri ve nedenleri açısından farklılıklar var. Öfke kontrolsüzlüğü, şiddet uygulama formlarından biri. Bu kişiler sinirlendiklerinde şirazeleri kayıyor. Orantısız ve aşırı öfkeleniyorlar. Öfkelendiklerinde freni patlayan kamyona benziyorlar. Eşyaları kırıp döküyorlar. Çevresindeki insanlara da vurabiliyorlar. Bu durumun şiddetli formları, eş ilişkilerinde derin izler bırakacak yaşantılara sebep olabiliyor.
Aşırı kıskançlık
Kıskançlık doğal bir insan duygusu. Yerli yerinde ve doğru ölçüde olduğunda koruyucu özellikleri de var. Ama bir kişi mizacı gereği aşırı kıskanç ise, yersiz ve orantısız biçimde kıskançlık yapabiliyor. Aşırı kıskanç kişiler eşlerine hapishane hayatı yaşatabiliyorlar. Başkaları ile ilişkilerini kısıtlıyorlar. Bakışlarını denetliyorlar. Gereksiz kavgalar, kişiyi utandıracak gerçek olmayan suçlamalar yapabiliyorlar.
Evlilik öncesinde aşırı kıskançlık gösterenlerin evlilikte bu hallerinin devam edeceğini, denetleme davranışlarının giderek artacağını tahmin etmek daha gerçekçi olur.
Aşırı şüphecilik
Şüphecilik aldatılma şüpheleri formunda kıskançlıkla genellikle beraber olmakla beraber, kötülük şüpheleri üzerinden ayrı bir özellik olarak da görülür. Bu kişiler başkalarına karşı güvensizler. Başkalarından kötülük göreceklerine yönelik sürekli bir tehdit algısı içindeler.
Aşırı şüphecilerle yaşamak, iki kişilik bir hayata sığmak zorunda kalmaya sebep olabilir. Aşırı şüphecilik güçlü bir mizaç özelliği olup, hayat boyu devam etme eğilimindedir. Evlenince geçer demek safdillik olur.
Alkol ve uyuşturucu madde kötüye kullanımı
Alkol kullanımının değişik formları var. Sosyal içicilik, kişinin sınırlı bir şekilde, kendisine ve eşine maliyet üretmeden içmesidir. Bu durumu kabul edip etmeme inanç ve yaşam şekli meselesidir. Alkol kötüye kullanımında ise, kişi alkol kullanımını denetleyemiyor, alkol hem kişinin hayatına hem de eş ilişkilerine önemli ve yıkıcı zararlar veriyordur. Alkol bağımlılığı varlığında ise, eş ilişkileri her zaman ağır hasar alır. Uyuşturucu madde kullanımı öyküsü ise her zaman alarm hali oluşturmalıdır. Hayatı boyunca bir kez deneme öyküsü önemli bir risk değilken, düzenli kullanma öyküsünde bu durumun evlilik hayatında da devam edeceği veya ortaya çıkabileceğini dikkate al
mayı gerektirir.
Kumar oynama
Kumar alışkanlığı da evlilikleri harap etme gücüne sahiptir. Araştırmalar, kumar oynamanın evliliklerin %1.7’sinde sorun oluşturduğunu gösteriyor. Özellikle iddia ve at yarışı üzerinden sürekli ve durdurulamayan oynama davranışını tehlike uyarısı olarak görmekte fayda var.
Çalışmama
Bazı insanlar gelir getiren düzenli bir işte çalışmakta zorluk çekiyorlar. Bu kişilerin çok sayıda iş değiştirme, kısa süreli çalışma, arada uzun süre boş kalma şeklinde davranış örüntüleri var. Genellikle de çalışmamayı sorun olarak görmüyorlar.
Bu kişiler kendileri dışındaki dünyayı suçlama eğilimindeler. Eğer karşınızdaki kişide çalışmama öyküsü varsa, evlilik sürecinde de benzer bir halin devam edeceğini varsaymanız daha doğru olur.