11 Aralık 2024 Çarşamba / 10 CemaziyelAhir 1446

Gelin testisiyle tek eşlilik mesajı

AYDIN'ın Karacasu İlçesi'nde üretilen 'Gelin Testisi' ile tek eşliliğin önemi vurgulanıyor. Büyük ilgi gören bu testiler, yörede kuma istememenin bir işareti ve yeni kurulan yuvadaki huzurun sembolü olarak biliniyor.

DHA2 Eylül 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Gelin testisiyle tek eşlilik mesajı
Aydın'ın topraktan yapılan kapları ile ünlü ilçesi Karacasu'da yaklaşık 2 asırdır "Gelin testisi" geleneği yaşatılıyor. İlçede toprak kap yapan Hüseyin Kocabıyık (42), babasının çiftçi olduğunu belirterek, "Meslek yoksa evlenmek zor. 17 yaşında çırak olarak başladım. 25 yıldır da çamura şekil veriyorum. Burada en çok güveç üretip satıyoruz ama bir de gelin testimiz var. Testinin gövdesi erkeğin kalbini temsil ediyor. Testini üç ağzı var ama ikisi kapalı. Açık olan hediye edilen kişiye, "Kalbimi sana verdim. Kalbim sadece sana açık anlamını taşıyor. Tek eşliliği simgeliyor" diye konuştu. Gelin testisinin sadece düğünlerde satıldığını söyleyen Kocabıyık, "Gelinlik kızlarımızın en güzel hediyesi bu testi. Biz de bu geleneği yaşatmaya çalışacağız" dedi.


BULAŞIK MAKİNESİNDE YIKANABİLİYOR


6 bin 500 nüfuslu Karacasu'daki yaklaşık 50 çömlek ustasından biri olduğuna da dikkati çeken Kocabıyık, "Eşim Cemile ile yılda yaklaşık 30 bin toprak kap üretiyoruz. Yöremize has, kırmızı renkli bir toprak var. Bu topraktan elde ettiğimiz çamura şekil veriyoruz. Toprak kaplar, sağlıklı ve daha kullanışlı. Bu, pişkin bir toprak. Bir de biz işleyip fırınlayınca daha da pişkin oluyor. Ocakta, fırında rahatlıkla kullanılıyor, bulaşık makinesinde yıkanabiliyor" diye konuştu. Kocabıyık, Karacasu'da çömlekçilik ve gelin testisi üretim ve satışından aileleriyle birlikte yaklaşık 400 kişi ekmek yediğini de belirtti.


GELİN TESTİSİNİN HÜZÜNLÜ HİKAYESİ


Kuma istememenin bir işareti olan gelin testisi, yeni kurulan yuvadaki huzurun sembolü. Gelin kızların evine götürdükleri nadide bir eşya. Karacasu'dan başka şehirlere yayılan gelin testisi iki asır önce seramik ustaları tarafından icat edilmiş. İki asır önce Karacasulu bir gelin, kumalarından rahatsız olunca bir seramik ustasından bardak yapmasını istemiş. Kumalarını düşünerek, Allah'tan, 'Eşimin çocukları benden olsun ve kumaların arasında ezilmeyeyim' diye bir dilekte bulunmuş. Hissettiklerini ustaya anlatmış. Usta, almış çamuru eline ve bir testi tasarlamış. Böylece de gelin testisi ortaya çıkmış.