11 Aralık 2024 Çarşamba / 10 CemaziyelAhir 1446

Bu görüntü artık yok!

1 metre ile gelen değişim...

14 Ocak 2015 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Bu görüntü artık yok!

Sskarya ve Kocaeli’nin içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü’nde su seviyesi, son yağan yağmur ve eriyen karlarla yükselmeye başladı. Son iki yıldır yaşanan kuraklık ve aşırı su alımı nedeniyle dikey olarak su seviyesi 3 metre aşağı düşen gölde son bir aylık sürede yaklaşık 1 metrelik yükselme kaydedildi. Gölün normal seviyesine gelebilmesi için su seviyesinin 2 metre daha yükselmesi gerekiyor.

Sakarya tamamını, Kocaeli’nin ise su ihtiyacını kısmen karşıladığı Sapanca Gölü bu bölgenin hayat kaynağı. İki büyük ilin içme suyu ihtiyacını karşıladığı gibi bu bölgedeki dev sanayi kuruluşlarının da su çektiği Sapanca Gölü’nde, iki yıldır yaşanan kuraklık ve su girişinin azalması nedeniyle, son yılların en büyük düşüşü yaşandı. Su kodu sürekli aşağı inen ve dikey olarak yaklaşık 3 metrelik düşüş olunca sahilden 100 metre kadar çekilen gölün bazı bölgelerinde ötrofikasyon (suda plankton ve alg varlığının artması) da başladı, su kalitesi bozuldu.

GÖL ÇEKİLDİ, İSKELELER GÖLGELİK OLDU

Yosunlaşma ve su bitkilerinin aşırı büyümeye başladığı göl çekildikçe, en azından bin yıl öncesinden yerleşim birimi olduğu anlaşılan bazı yükselti ve kalıntılar da ortaya çıktı. Sahil şeridindeki iskeleler, suyun yaklaşık 100 metre çekilmesi nedeniyle açıkta kaldı. Yaz ayında vatandaşlar iskeleleri gölgelik olarak kullanıp altında piknik yaptı.

KARLAR ERİDİRÇE YÜKSELME BAŞLADI

Bölgede Aralık ayındaetkili olmaya başlayan yağmurların ardından son olarak etkili yağan kar yağışı sayesinde Sapanca Gölü yavaş ta olsa kendisine gelmeye başladı. Özellikle gölün en önemli su kaynağı olan Kartepe’ye yüksekliği 3 metreyi bulan kar yağması ve bu karların da erimeye başlaması, göldeki su seviyesini yükseltmeye başladı. Bir ay öncesine kadar iskelelerin ayaklarından yaklaşık 20-25 metre ileride olan su, iskele ayaklarına kadar geldi. Sapanca Gölü’nü besleyen ve yaz aylarında hemen hiç akmayan dereler ise kar sularıyla tam anlamıyla coştu. Ancak Sapanca Gölü’ndeki su seviyesinin normal düzeye ulaşması için dikey olarak en az 2 metre daha yükselmesi gerekiyor. Bunun da ancak bölgeye bugünlerde gerçekleşen etkili kar yağışı gibi, kış sezonunda 3-4 kez daha aynı yoğunlukta kar yağışı gerekiyor.

YUVACIK’IN FAZLA SUYU GÖLE VERİLİYOR

Sapanca Gölü’nden, Yuvacık Barajı’nda suyun bitmesi nedeniyle yaz döneminde en az 50 milyon metreküp su alan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kuruluşu olan İSU da, bugünlerde içme suyu amaçlı Yuvacık Barajı’nın dolması nedeniyle, fazla suyu, yazın su çektiği borularla Sapanca Gölü’ne veriyor.

ÖNLEMLER SÜRECEK

Son iki yıldır bölgede yaşanan kuraklık ve su kaynaklarındaki azalma nedeniyle, Kocaeli ve Sakarya’da alınan önlemler de devam edecek. Kocaeli Büşyükşehir’in kuruluşu İSU ve Sakarya Büyükşehir’in kuruluşu SASKİ kendi bölgelerinde hem göl, hem diğer su kaynaklarının kullanımını denetlemeye devam edecek. Kuraklık ve su kaynakları ile ilgili olarak okullarda öğrencileri bilgilendirilecek. Sanayi kuruluşlarının da, atık suları değerlendirerek yeniden kullanımı için tesis kurmaya özendirilecek.