11 Aralık 2024 Çarşamba / 10 CemaziyelAhir 1446

Charlie Hebdo'nunki sanat değil

Yazar Cihan Aktaş, Charlie Hebdo Dergisi'nde Hz. Muhammed (s.a.v.) ile ilgili yapılan karikatürün sanat olmadığını belirterek, 'O kişiler gerçek anlamda sanatçı olsalardı, o tür karikatürler yerine eleştirdikleri insanların hayatlarını; kendi ideal gördükleri hayatı açarak, çarpıcı şeyler gerçekleştirerek onları kendi saflarına kazanmaya çalışırlardı' dedi.

15 Ocak 2015 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Charlie Hebdo'nunki sanat değil

Yazar Cihan Aktaş, Esenler Belediyesi Sanat Evi'nin (ESEV) düzenlediği programda “Sinemaya Niye İhtiyacımız Var?” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programda sanatın iki türlü olduğunu belirten Aktaş, “Birincisi Kibrin Sanatı, ikincisi Ontolojik Tevazudur. Kibrin Sanatı; yeteneği kendinden olduğunu zanneder. Oysa tevazu sanatı; emaneti verenin ihanet etmeme kurallarını keşfine çalışan kişidir. Tevazu; yoksunluk değil, sahip olmak demektir. Yerli yersiz gösterme değil, kararınca göstermektir. Sanatını kibirlenmeden gösterme biçimi demektir" dedi.

EYLEMİ ONAYLAMIYORUZ FAKAT...

Geçtiğimiz hafta uğradığı saldırının ardından 5 çizeri ile çalışanlarını kaybeden Charlie Hebdo Dergisi'ni örnek göstererek konuşmasına devam eden Aktaş, "Örneğin güncel bir konu var, Paris konusu. Sanatçılara ve düşünce özgürlüğüne yönelik bir eylem olarak anlamalıyız gibi ülke üzerinde baskı kurmaya çalışıyorlar. Eylemi hiçbir şekilde onaylamıyoruz. Fakat sanat dediğimiz de bu şekilde yapılmaz. Biz bunu neden sanat olarak algılamak zorundayız? Sanat böyle bir şey olabilir mi? Ben bunu sanat olarak görmüyorum. Sanat, okuyan insanın hayatında çok sarsıcı ve olumlu anlamda bir etki yaratmalı. O kişiler gerçek anlamda sanatçı olsalardı, o tür karikatürler yerine eleştirdikleri insanların hayatlarını; kendi ideal gördükleri hayatı açarak, çarpıcı şeyler gerçekleştirerek onları kendi saflarına kazanmaya çalışırlardı” şeklinde konuştu.