Ülkemizde en çok tanınan İranlı müzisyenlerden Acem Blues ustası Mohsen Namjoo, ilk kez Türkiyeli müzikseverlere konser verecek. STAR Sanat okurları için Mohsen Namjoo’ya müziği ve ilham kaynaklarını sorduk…
- Yaptığınız müziği nasıl tanımlıyorsunuz?
Gençlik yıllarımda içinde yetiştiğim ailemin etkisi ile sadece geleneksel İran müziği dinlerdim, çoğunlukla Muhammed Rıza Şeceryan, Shahram Nazeri ve bestecilerden Hossein Alizadeh, birkaç yıl önce aramızdan ayrılan Parviz Meshkatian ve Muhammad Rıza Lotfi.
İran kaynaklı olmayan müzikle 18 yaşımdan sonra tanıştım, ilk başlarda alternatif Doğu müzikleri ilgimi çekti, fusion türü Buddha Bar ve Amerika’da müzik yapan çeşitli İranlı gruplar. 24 yaşımda Tahran Üniversitesi’nden rock ve blues türü müzik yapan yeni arkadaşlar edindim ve diyebilirim ki ilhamımı onlardan ve müziklerinden aldım, onlara çok şey borçluyum.
- Doğup büyüdüğünüz yer olması dışında Fars kültürü ne anlam ifade ediyor müzisyen olarak sizin için?
Çok şey!.. Farsça, dünyanın en eski ve edebi açıdan en önemli dillerinden birisi. Yüzyıllar boyunca doğunun edebiyat dili olmuş. Dünyanın en meşhur şair ve düşünürlerinden olan Mevlana Celaleddin-i Rumi, Hafız ve Ömer Hayyam gibi sanatçılar eserlerini bu dilde yazmışlar. Hayranlıkla bağlı olduğum bu kültür beni derinden etkiliyor. Fars kültürünün zengin kaynaklarından besleniyorum.
- Doğu müziği ve batı müziğini bir araya getirme fikri nasıl doğdu?
Çocukluğum İran’ın kuzey bölgesinde Meşhed’de geçti.
12 yaşında klasik İran müziğini öğrenmeye başladım. Bir süre sonra da batı müziği ilgimi çekti. Jim Morrison, Eric Clapton gibi sanatçılar hayranlık dinliyordum. İran müziğini kurtarmak istiyorum. Geleneksel İran müziği çağdaş zamana ait değil ve yeni nesilleri tatmin etmekte yetersiz kalıyor.
- Bu iki coğrafyanın müziklerinde benzeşen ve ayrılan yönler neler sizce?
Biri geleneksel diğeri çağdaş güncel.
- İran’da bazı müzik türleri ile ilgili sınırlamalar var. Sizin gibi underground müzik yapan gençler İran’da hâlâ yasağa rağmen müzikle ilgileniyor. Onları takip ediyor musunuz, ortak çalışmalarınız var mı?
Yaklaşık altı yıldır İran'dan uzakta yaşamaktayım. İran ile ilgili olarak içimde taşıdığım ya da üzerinde çalıştığım tek şey İran müziği ya da daha genel olarak Ortadoğu müziğidir. Bundan bir rahatsızlık duymuyorum, yani müzikal olarak bir İranlı, bir yurttaş olarak İranlı olmayan. Şu anda dürüstçe söyleyebilirim ki duygusal olarak İran’la ilgili birçok şeyi unutmuş durumdayım.
- Batı’da müziğinizin bu kadar çok sevilmesinin nedeni nedir sizce?
Batı toplumları, doğunun müzikal kültürünü çok merak ediyorlar ve ilgi duyuyorlar. Buna kendim bizzat ABD ve Avrupa konserlerimde yaşayarak gördüm.
KONSER BİLETLERİNİNTAMAMI SATILDI
Mohsen Namjoo, bu akşam Ankara’da, 30 Ocak’ta ise İstanbul’da seyirci karşısına çıkacak. Her iki konserin biletleri tükenmiş durumda. Konser, sanatçının hayranları tarafından merakla beklenirken, aynı heyecan, Namjoo tarafında da yaşanıyor. Sanaçı, “Türkiye’de konser vermeyi hep istemiştim, ancak fırsat bulamamıştım. Biletlerin tamamı satılmış. Çok büyük heyecan duyuyorum şimdiden” şeklinde konuştu.