13 Aralık 2024 Cuma / 12 CemaziyelAhir 1446

Mide bulantısı hayatını kurtardı

76 yaşındaki Mehmet Çam, mide bulantısı ve göğüs ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede kalp hastası olduğunu öğrendi. Yapılan tetkiklerin ardından ameliyat olması gerektiği söylendi.

DİYARBAKIR20 Ocak 2015 Salı 07:00 - Güncelleme:
Mide bulantısı hayatını kurtardı

Memorial Diyarbakır Hastanesi’nde Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan ve ekibi tarafından “atan kalpte bypass” ile sağlığına kavuşan Mehmet Çam, 4 gün sonra hastaneden taburcu olarak memleketi Balıkesir’e döndü.   

Kalp hastası olduğunu mide bulantısı ile öğrendi
Yüksek tansiyon hastası olan Mehmet Çam geçen yıl önce mide bulantısı ve göğüs ağrısı şikayetleriyle Balıkesir’de bir hastaneye başvurdu. Yapılan tetkikler sonucu Çam’ın kalp krizi geçirdiği anlaşıldı ve anjiyo yapıldı. Kalbini besleyen en önemli damarın tıkalı olduğu belirlenen hastaya stent takıldı. 1 yıl sonra Balıkesir’de tekrar rahatsızlanarak hastaneye götürülen Mehmet Çam’ın, bu kez kalbine takılan stentte tıkanıklık tespit edildi ve ameliyat olması gerektiği söylendi. Ancak kalbi önemli oranda hasar gördüğü için ameliyatın riskli olduğu da belirtildi. Ameliyatı hemen kabul etmeyen Çam, Diyarbakır’da yaşayan bir yakını tarafından Memorial Diyarbakır Hastanesi’ne yönlendirildi. Ailesi tarafından hemen Memorial Diyarbakır Hastanesi’ne getirilen Mehmet Çam, burada Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan tarafından muayene edildi ve ameliyatı doğrulandı. 

Güvendi ve ameliyat oldu 
Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan’ın acil ameliyat uyarısı ile ikna olan Mehmet Çam’ın kalbini besleyen en önemli damarı, hastanın yüksek risk statüsünde bulunması nedeniyle “atan kalpte bypass” yöntemiyle yani kalbi çalışır durumdayken değiştirildi. Ameliyat korkusu nedeniyle büyük bir tedirginlik yaşadığını anlatan Çam, “Muzaffer Bey tahlil sonuçlarımı görünce, hiç vakit kaybetmeden ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Kendisi ile konuştuktan sonra duruşu ve bana yaklaşımı nedeniyle yaşadığım güven duygusu, şüphelerimi bir kenara bırakarak ameliyat olmamı sağladı. Ameliyat sonrası da doktorumun her türlü uyarısını yerine getirdiğim için çok hızlı bir şekilde iyileştim” dedi.  

Ameliyat kalp çalışırken yapıldı  
Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan “Hastamızın tetkik sonuçları, bypass olması gerektiğini gösteriyordu. Kalbi besleyen en önemli damarda darlık vardı. Ameliyat olmaması halinde, tekrar kalp krizi riski çok yüksek seviyedeydi. Hastamız ameliyat olmayı kabul edince kendisine, yüksek riskli ve kalp hastalığına eşlik eden birçok sağlık sorunu bulunduğu için, “atan kalpte bypass” yöntemini uyguladık. Yani kalp çalışır durumdayken tıkalı olan damarı değiştirdik. Hastamız, kalp dışında başka sağlık sorunları bulunduğu ve yüksek risk grubunda olduğu için bu yolu izledik” dedi.

4 günde taburcu oldu 
Mehmet Çam, ameliyattan sonraki 4’üncü gününde taburcu olduğunu ve hızla iyileştiğini belirterek, “Yaklaşık 30 yıl içtiğim sigarayı 15 yıl önce bırakmıştım. Doktorlarım sigara içmeye devam etseydim, bu kadar kısa sürede iyileşmemin mümkün olamayacağını söylediler. Artık kendimi çok iyi hissediyorum. Başta doktorum olmak üzere iyileşmemi sağlayan herkese çok teşekkür ederim” diye konuştu.