ANKARA (AA) - Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Endüstri 4.0 dönüşümüyle yüksek nitelikli insan gücüne olan talebin artacağını belirterek, "Odak noktası insan yetiştirmek olan Bakanlığımız, 2017 yılında Endüstri 4.0 alanında çalışmalarını hızlandıracak." dedi.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve J.P. Morgan iş birliğinde düzenlenen toplantıda, "Yeni Sanayi Devrimi İçin Nasıl Bir Mesleki Eğitim Modeli Tasarlanmalı?" sorusuna yanıt arandı.
Erdem, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınma hedefine ulaşmasında, mesleki ve teknolojik eğitimi en önemli kaynaklar olarak gördüklerini söyledi.
Henüz ilk evresinde olan 4'üncü sanayi devriminde üreticiler, teknoloji firmaları ve eğitim kurumlarına ciddi görevler düştüğünü ifade eden Erdem, "Günlük yaşantımızda etkisini her geçen gün daha da fazla hissettiğimiz ve yakın zamanda baş döndürücü bir hızla hayatımızı değiştirecek nesnelerin interneti konsepti, Endüstri 4.0 ile fabrikalara girerek üretim ortamlarımızı daha akıllı hale getirecek, karmaşık ürünleri daha kısa sürede ve en yüksek kalitede üretmemizi sağlayacak." diye konuştu.
Eğitimde teknolojiden yararlanmak gerektiğini vurgulayan Erdem, eğitim sisteminin Endüstri 4.0'a uyumlu hale getirilmesi için Bakanlığın geçen yıl sanayiyle birlikte çalışmalar yürüttüğünü anlattı. Erdem, "Endüstri 4.0 dönüşümüyle yüksek nitelikli insan gücüne olan talep artacak. Odak noktası insan yetiştirmek olan bakanlığımız, 2017'de de Endüstri 4.0 alanında çalışmalarını hızlandıracak." dedi.
J.P. Morgan Türkiye Genel Müdürü Mustafa Bağrıaçık da Türkiye'de işverenlerin kalifiye çalışan bulmakta sıkıntı yaşadıklarına dikkati çekerek, genç nüfusun iş gücüne başarılı bir şekilde katılabilmesi için ihtiyaç duyulan donanım ve bilgiye sahip olması gerektiğini söyledi.
Endüstri 4.0'ın çok büyük bir atılım olduğunu ifade eden Bağrıaçık, "Endüstri 4.0, bizim gibi sermaye tabanı az, sanayi gelişmişliği kısıtlı olan ülkeler için esasında büyük bir nimet. Çünkü bugüne kadar çok büyük sanayi yatırımlarıyla üretim yapabiliyordunuz." diye konuştu.
Bağrıaçık, Türkiye'nin genç nüfus kaynağının önemine işaret ederek, "Bu kaynağımız ilelebet olamayacak. Bu genç arkadaşları ne kadar iyi yetiştirebilir ne kadar Endüstri 4.0'a uyumlarını sağlayabilirsek o kadar Türkiye'nin refahına katkıda bulunmuş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.
TEPAV İcra Direktörü Güven Sak da Endüstri 4.0'a geçiş sürecinin devam ettiğini belirterek, "Önümüzdeki dönemin fabrikaları nasıl olacak? İçlerinde nasıl bir iş gücü olacak? bugün bunu tartışacağız. 2015 yılında TEPAV'da 'Artık Türkiye'de inovasyon konuşmayı bırakalım, inovasyon yapalım.' demiştik. Ben bu çalışmayı onun devamı olarak görüyorum." ifadesini kullandı.
- Mesleki Eğitim İhtiyaç Analizi ve Pilot Uygulama Projesi
Konuşmaların ardından, TEPAV'ın J.P Morgan desteğiyle yürüttüğü, "Mesleki Eğitim İhtiyaç Analizi ve Pilot Uygulama Projesi"nin sonuçları paylaşıldı.
Buna göre, projeye katılan firmaların yüzde 10'u, çalışanlarının beceri düzeylerinin şirket ihtiyaçlarına uygun olmadığını düşünüyor. Firmaların yüzde 46,4'ü aradığı niteliklerde eleman bulmakta sorun yaşadığını belirtirken, öğrencilerin yüzde 36'sı mezuniyet sonrasında ne yapacaklarına karar veremediklerini ifade ediyor.
Firma sahipleri, çalışanlarda teknik becerilerin yanı sıra problem çözme, analitik düşünme, esneklik ve değişikliklere hızlı uyum sağlama gibi becerilere ihtiyaç duyduklarını, öğrenciler de kendilerini geliştirebilecekleri, fikirlerine değer veren işverenlerle çalışmak istediklerini belirtiyor.