25 Kasım 2024 Pazartesi / 24 CemaziyelEvvel 1446

PAGEV'den "naylon poşet" açıklaması

PAGEV'den "naylon poşet" açıklaması - PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Eroğlu: - "Taslak şu anki şekliyle çıkarsa ücretli poşet uygulaması, 1 Ocak 2018'de değil, 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecektir ve 31 Aralık 2025 tarihine kadar bir hedef çerçevesinde kademeli uygulanacaktır"İSTANBUL (AA) - Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, plastik poşetlerin yasaklanmasının söz konusu olmadığını belirterek, "Taslak şu anki şekliyle çıkarsa ücretli poşet uygulaması, 1 Ocak 2018'de değil, 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecektir ve 31 Aralık 2025 tarihine kadar bir hedef çerçevesinde kademeli uygulanacaktır.

30.03.2017 - 17:48
" ifadesini kullandı.

Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye plastik sanayisinin 6 bin firması ve 250 bin kişilik çalışanı ile bugün Avrupa’nın en büyük ikinci plastik mamul üreticisi konumunda yer aldığını bildirdi.

Firmalarının ambalajdan oyuncağa, halıdan pencereye, diş fırçasından araba farına, lensten bardağa, şırıngadan hava yastığına, kalemden elbiseye kadar ürettiği binlerce ürün ile Türkiye ve dünyanın yüzlerce ülkesinde tüketicilerin tercihi olmaya devam ettiğini belirten Eroğlu, plastik poşetlerin ise üretimlerinin yüzde 5’in üzerindeki bir kısmını oluşturduğunu kaydetti.

Eroğlu, "Plastik poşetler sorumluca kullanıldığı takdirde hafif, dayanaklı, sağlam, ucuz, suya dayanıklılık açılarından tüketiciler için çok önemli bir yerdedir. Plastik poşetlerin doğaya atılması sorunu davranışsal bir sorundur. Bu sorun ilk önce eğitim programları ve kamu bilinci oluşturma girişimleri ile ele alınmalıdır. Ülke çapında ciddi geri dönüşüm bilinci ve sistemi oluşturmaya odaklanmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

PAGEV'in tüm dünyanın kabul ettiği 3R ilkesi olan "Reduce (Azalt)", "Reuse (Yeniden Kullan)" ve "Recycle (Geri Dönüştür)" yaklaşımını benimsediklerini kaydeden Eroğlu, bu doğrultuda plastik poşetlerin gereksiz yere kullanılmasına karşı olduklarını, plastik poşetlerin yeniden farklı amaçlarla kullanılmasını ve ardından geri dönüşüme kazandırılmasını desteklediklerini bildirdi.


- "Plastik poşetlerin yasaklanması söz konusu değildir"


Yavuz Eroğlu, plastik poşetlerin yasaklanmasının söz konusu olmadığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Halihazırda taslak halindeki Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'nde, Avrupa Birliği (AB) mevzuatıyla uyumlu bir şekilde alışveriş torbalarının aşırı tüketiminin 31 Aralık 2025'e kadar azaltılması yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Taslak halindeki yönetmeliğin bu şekliyle yürürlüğe girmesi durumunda 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren 15 mikron ila 50 mikron arası kalınlıkta olan plastik alışveriş poşetleri, market kasalarında tüketiciye ücretli olarak verilmeye başlanacaktır. Bu kalınlığın altında veya üstünde olan poşetler, eskiden olduğu gibi ücretsiz verilecektir. Belediyelerce kontrol edilen pazar yerleri bu yönetmelik kapsamı dışında olup belediye meclislerinin kararlarına göre uygulamalar yapılmaktadır.

Yine taslak yönetmelik çerçevesinde 15-50 mikron arasında kalınlıktaki torbalar için ülke genelinde yıllık kişi başına kullanılan torba adedinin 31 Aralık 2019'a kadar 90’ı, 31 Aralık 2025'ten itibaren ise 40’ı aşmayacak şekilde kullanımının azaltılması yönünde AB ile uyumlu bir yönetmelik çalışması yapılmaktadır. Taslak şu anki şekliyle çıkarsa ücretli poşet uygulaması, 1 Ocak 2018'de değil, 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecektir ve 31 Aralık 2025 tarihine kadar bir hedef çerçevesinde kademeli uygulanacaktır."