Hafta sonu Erzurum'daydım. Dördüncüsü yapılan kitap fuarında bir etkinliğe katıldım.
Gördüğüm manzara karşısında şaşırdım.
Hem Erzurum şaşırttı beni hem de fuar.
En son 12 sene önce gelmiştim Erzurum'a, çok farklı bir Erzurum’la karşılaştım.
Sıradan bir kitap fuarıyla karşılaşacağımı tahmin ediyordum, düzen intizam ve ilgiyi görünce ülkeme olan güvenim bir kez daha pekişmiş oldu.
***
Ben hep söylerim Türkiye artık birçok alanda batıyı geçti diye. Şehircilik bunlardan biri. Mazideki çirkin yapılaşmaya ve ilgisizliğe mukabil bugün şehirlerimiz hem gelişen belediyecilik hem de hükümetlerin icraatlarıyla her geçen gün biraz daha güzelleşmekte.
Eski haliyle hafızamda yer etmiş olan Erzurum bunun güzel örneklerinden biri.
İndiğiniz modern havaalanından çıkıp şehre doğru giderken kendinizi tertemiz ve muntazam bir dünyada buluyorsunuz.
Abartmıyorum batının birçok başkentinden daha modern bir Erzurum görüyorsunuz.
***
Erzurum'unson on yılda belediye hizmetleri sayesinde hakikaten veçhesi değişmiş.
Gündüz pırıl pırıl, gece ışıl ışıl.
Ben 12 yıl sonra gediğim Erzurum'da kendimi harikalar diyarında hissettim. Acaba belediye başkanı dostum olduğu için abartıyor muyum diye düşünürken tanımadığım Erzurumluların, “Bu adam işi biliyor” şehadetleriyle yanılmadığımı anladım.
Akşam yemeğine cağ kebabıyla meşhur bir lokantaya oturduk ben hemen Büyükşehir Belediye Başkanı kadim dostum Mehmet Sekmen'i aradım Erzurum'da olduğumu haber verdim. Sekmen 20 dakika sonra çıkageldi.
Biz konuşurken yanımızdan geçen sosyetik bir aile başkanı görünce durdu. Mankenler gibi şık giyimli bir genç kız başkana döndü, "Bu şehre verdiğiniz hizmetler için size müteşekkiriz, iyi ki varsınız!" dedi bir reverans yapıp gitti.
"Bu kızı sen mi ayarladın? Bana şov mu yapıyorsun"dedim. "Yok vallahi tanımıyorum! Ben bir şeyler yapmaya çalışıyorum" cevabını verdi.
***
O bir şeyler diyerek tevazu gösteriyor ama şehri gezince ve icraatları görünce çok şeyler yaptığını anlıyorsunuz.
Bir defa başta belirttiğim gibi şehrin vechesi değişmiş Erzurum modern bir şehir olmuş. Belediye hizmetlerini anlatmayayım inanmayan gelsin görsün. Halep ordaysa arşın burda.
Beni bu aşamadan sonra ilgilendiren kültürel hizmetlerdir. Ruhsuz bir nesil yetişecekse şehrin güzelleşmesinin varacağı yer yozlaşmadır.
Şükür ki Büyükşehir Belediyesi kültür alanında da takdir edilecek proje ve hizmetlere imza atmış.
***
11 bin üniversiteliye burs verdiğini, 200 yabancı öğrenciyi himaye ettiğini, kültürel kursları, bilgi evlerini, kütüphaneleri ve diğer sosyal faaliyetleri anlatmaya bu sütun yetmez.
Dikkatimi çeken bir uygulamayı zikrederek noktalayalım. Şehirdeki bütün okullara belediye tarafından değişik kitaplar hediye ediliyor. Okumaya teşvik için öğrencilerden okuduğu kitabın birkaç sayfalık özetini alıyor ve kura ile birer çeyrek altın hediye ediyor!
Güzel bir teşvik değil mi?!
***
On gün boyunca envai çeşit etkinliklerin düzenlendiği kitap fuarı ise kelimenin tam anlamıyla muazzam.
Şehrin dört bir yanına asılan ilanlar fuarı herkese hissettiriyor.
Ben gördüğümü söyleyeyim stantlar arasındaki koridorlarda yürümekte zorlanıyorsunuz o derece ilgi var.
İstanbul’daki kitap fuarlarını aratmayan muntazam bir fuar.
Beni fuara davet eden Emre Bey'e, refakat eden adaşım Yozgatlı Resul'e ve Tortumlu Zülküf’e ilgileri için ve de tabii ki bütün bu hizmetlere önderlik eden değerli dostum Mehmet Sekmen beye başarılarının devamı duasıyla içtenlikle teşekkür ediyorum.
Bu güzellikleri yazmasam olmazdı.
AÜ Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı Bey ve mesai arkadaşlarıyla geç saatlere kadar uzun bir muhaveremiz oldu. Değerli Ömer hocamıza da yakın ilgileri için müteşekkirim. Böylesi değerli ilim erbabını gördükçe büyük Türkiye'ye olan inancım daha da güçleniyor.
Mevlam istikamet sahiplerine güç versin ve şerirlerin kötülüklerinden korusun.