Her ilin hatta ilçenin düşman işgalinden kurtulma günü vardır. Örneğin Mardin'in "kurtuluş günü" 21 Kasım'da her yıl törenler, fener alayları düzenlenir. Bölge Fransız işgalinde olduğu için Mardinliler her yıl davul zurna eşliğinde halay çekerek bu önemli günü kutlar; nutuklar atılır, kahramanlık şiirleri okunur...
Ancak yedi yıl önce Mardin Belediye Meclisi bir şeyin farkına vardı: Mardin hiç işgal edilmemişti! Meclis 21 Kasım'ın Mardin'in Kurtuluş Günü yerine "Mardin'in Onur Günü" olarak kutlanması kararını İçişleri ve Milli Savunma Bakanlıklarına gönderdi. Ne var ki, 2011 yılının yazında alınan bu Belediye Meclis kararı, 21 Kasım geldiğinde hala onaylanmamıştı. Onun için 2011 yılının 21 Kasım'ında gene Mardin'in Kurtuluş Günü kutlandı.
O gün Belediye Başkan Vekili Behzat Demirkol, Mardin'in hiçbir zaman işgal edilmediğini, Fransızlarla İngilizlerin Milli Mücadele sürecinde iki kez kente yaklaştığını ne var ki, açılan ateş sonucu geri çekildiğini, bundan böyle 21 Kasım'ın Onur Günü olarak kutlanmasına karar verildiğini ancak henüz resmi onay gelmediğinden bu yıl da 12 Kasım'ın Kurtuluş Günü olarak kutlanmakta olduğunu açıkladı.
Derken öğrenciler şiirler okudu, halk oyunları oynandı, davul zurna sesleri yeri göğü inletti ve kutlamalar geçit töreniyle sona erdi.
Olmayan bir işgalin olmayan bir kurtuluşu 91 yıl boyunca olduğunca 2011'de kutlandı. Çünkü resmi onay henüz Ankara'dan Mardin'e ulaşmamıştı! Kendi tarihini bilmeyen, yan gözle bakıp içinden istediklerini seçen bir tür bürokratik oligarşi kurulmuş ki istediğini tarihi gerçekler adı altında millete veriyor, istemediklerini kasadan bir türlü çıkarmıyor; Örneğin Atatürk'ün günlüklerini!!
Türkiye'de kurtuluş günleri enflasyonu yaşanıyor resmen! Her yıl tam 92 il ve ilçenin kurtuluş günü kutlanıyor. Belediye Başkanı, Vali ya da kaymakam, Garnizon Komutanı işi gücü bırakıp bu kutlama günlerine hem zaman ayırıyor hem de bütçe.
Tabii bir de işin mizah yönü var; kahrolsun diye naralandığımız düşmanlar, bugün girmek istediğimiz Avrupa Topluluğunun üyeleri. Çoğu il ve ilçede ya İngiliz ya da Fransız askerlerini süngülüyor, denize döküyoruz. Ege'de de Yunan'ı süngüleyip denize dökeceğiz ama kimse Yunan askeri olmak istemediğinden bunu yapamıyoruz bir türlü!
Ha unutmadan bir de Atatürk'ün kente gelişinin yıl dönümü kutlamaları" var! Oturun Sayın, Murat Erdin kardeşimin yaptığı gibi, 112 tane "kente geliş yıl dönümü var"!
Gene mizaha sarılalım. Atatürk sadece Yalova'ya 27 kez gitmiş; bunların 17 tanesi günlük ziyaret! Yalovalıların hepsini törenlerle kutladığını bir düşünsenize!
(Sevgili Murat Erdin'e teşekkür ederim)