SGK borçlarının yapılandırılması ile ilgili çok sayıda düzenleme yapıldı ve bugüne kadar birçok işveren de vergi ve SGK borçlarının yapılandırılması ile ilgili haklardan faydalandı. Geçtiğimiz son yıllarda çıkarılan yapılandırma kanunları, binlerce işverene ve kamu borçlusu vatandaşlara ödeme kolaylığı sağladı. Ayrıca yapılandırma kapsamında ödenen borçlar hem kamunun hem de girişimlerinin yatırım yapmasına imkân sağladı.
Şimdi ise zor durumda olup geçmiş dönemlerde SGK borçlarını düzenli ödeyen borçlulara tecil ve taksitlendirme imkânı getirildi. Bu imkân 31.03.2018 tarihli Resmî Gazete yayınlanan 2018/11500 Bakanlar Kurulu Kararıyla getirildi.
Uyumlu SGK borçlusu olup ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olanlar borçlarını tecil ve taksitlendirme yapabilecek.
Bu imkândan yararlanabilmek için başvuru tarihi itibarıyla en az 3 yıldır prim ödeme yükümlüsü olmak ve başvuru tarihinden geriye doğru 3 yıla ait prime ilişkin belgeleri sürelerinde vermiş olmak şart. Kanuni süresinde verilen belgelere ilişkin olarak kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla verilen belgeler şart ihlali sayılmayacak.
Ayrıca bu şartların yanı sıra son 1 yıl içerisinde borçlarını ödeyememiş olan borçlular tecil ve taksitlendirme yapabilecek.
6183 Sayılı Kanun kapsamında borçlarını tecil ve taksitlendirme yapan işverenler, SGK prim teşvikleri açısından “borçlu” sayılmamakta ve dolayısıyla teşviklerden yararlanabilmektedir. Bu anlamda işverenlerin SGK borçları taksitlendirmeleri yatırım imkanlarını artması açısından önemli bir fırsat.
Tecil ve taksitlendirme imkânı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun kapsamındaki prim ve diğer borçları kapsayacak. Sosyal Güvenlik Kurumuna olan yükümlülüklerini süresinde yerine getirmiş ancak öngörülemeyen nedenlerle son bir yıl içinde borçlarını ödeyememiş olan uyumlu prim borçluları, daha uygun şartlarda borçlarını taksitlendirerek ödeyebilecek.
SGK borçlarının çok zor durum haliyle ödenmemiş olması gerekli. Çok zor durum tespiti, mali durum analiz raporlarına göre vergi mevzuatında belirlenen esaslar dikkate alınarak yapılmaktadır.
Yetki verilmiş serbest muhasebeci malî müşavirler ile yeminli malî müşavirler tarafından işyeri kayıtlarının inceleyerek vergi mevzuatına ilişkin kriterlere göre rapor düzenleyecek. Böylece “çok zor durum” hali tespit edilmiş olacak.
6183 sayılı Kanuna göre yapılacak tecil ve taksitlendirmelerde, tecil edilecek borç tutarına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı oranı yerine Türkiye İstatistik Kurumunun yayımladığı Yİ-ÜFE aylık değişim oranları basit usulde uygulanacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu, prim ve diğer alacakları bakımından getirilen taksitlendirme imkânı 01 Ocak 2018 tarihinden itibaren vadesi gelen alacaklara uygulanacak.