8 Mart Dünya Kadınlar Günü denince tüketim toplumunun ve magazin figürlerinin içini boşalttığı bir başka ikonik gün gelmesin aklınıza.
1857 yılında ABD’de 129 dokuma işçisi kadının eşit haklar için mücadeleler sırasında yanarak can verdikleri gün 8 Mart.
1977 yılından bu yana da Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Kadınlar Günü olarak “kutlanıyor.”
“Kutlanıyor” kelimesini özellikle tırnak içine aldım. Çünkü anmak, farkındalık yaratmak, hakkını vermek gibi fiiller kutlamaktan daha uygun geliyor kanımca bugüne.
Bir magazin figürünün saygısızca inşaat işçilerini aşağılama girişiminden hepimiz ibretle haberdar olduk. Elbette izlemiyoruz ama bir gaf yapılınca anında haber oluyor. 8 Mart, o hadsiz magazin siluetinin değil, aşağıladığı inşaat işçisinin günüdür. Burada bunu kayda geçirmiş olalım.
Cumhuriyet tarihinde, kadınların gerçek anlamda ilerlemesinin, 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasıyla başlasa da gerçek anlamda 2002 yılından bu yana atılan adımlarla gerçekleştiği de altı çizilmesi gereken bir olgu.
Rakamlar ortada.
Ak Parti iktidarından önce % 5 dahi olmayan kadın vekil oranı 2011 yılında Cumhuriyet tarihinde ilk kez %14’e ulaştı. 1 Kasım 2015 seçimlerinde kadın vekil oranı %15 oldu. Biri büyükşehir olmak üzere 8 kadın belediye başkanı, 978 belediye meclis üyesi, 33 il genel meclis üyesi var. İstihdamdaki kadın oranı 2005’de % 22.7 iken, %34.3’e ulaştı. Bugün, kamuda çalışanların yüzde 40’ı, avukat ve mimarların yüzde 44’ü, bankacılık sektöründe çalışanların % 51’i, öğretmenlerin % 65’i kadınlar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan riyasetindeki bir Türkiye, kadın haklarına gerçek anlamda katkı sundu ve kadın haklarının garantisi oldu.
Bütün bu düşüncelerle Sakarya’nın Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar’ın davetlisi olarak 8 Mart konferansı için Ankara’dan Serdivan’a yola çıktım. Üç kadın, Sakarya’nın üç güçlü kadının hayat hikayesini dinleyecektik.
Gözlerinin içi gülen küçücük ama kalbi kocaman olan Çağla ile orada tanıştım. Fatma Çağla Demir, 26 yaşında Down sendromlu bir şampiyon. Türkiye’yi pek çok şampiyonada temsil etmiş ve ödüllerle dönmüş. Girdiği ortamı tam bir sevgi yumağına dönüştürüyor. Hedefleri, idealleri var. Dünya Şampiyonu olmak istiyor, düzenli bir işi olsun istiyor.
Huzur Zan, Serdivan panelindeki bir diğer güçlü kadın hikayesinin sahibi. Tırnaklarıyla kazıyarak kendi işini kuruyor, Sakarya’nın en başarılı kafe-restoranlarından birine dönüşen küçük işyeri, artık onlarca kadına istihdam sağlayan bir işletme. Aynı zamanda kendi işkoluyla ilgili bir sivil toplum kuruluşunun da başkanı.
Ve 15 Temmuz gazisi Fadime Çalık. Darbe girişiminde bulunan FETÖ alçaklarına karşı Valilik önünde önünde direniyor Fadime Çalık ve vuruluyoruz.
“Biz hepimiz vurulduk. Vatan için gitmiştik, başka hiçbir şey düşünmeden” sözleriyle o geceyi anlattı.
8 Mart’a gerçek anlamını katan üç kadın öyküsü dinledik o buluşmada.
Anadolu’da binlercesi olan ve çok azını bildiğimiz kadın öykülerinden.
O gün, onların günüydü. Teslim edelim.
Fatma Çağla Demir, 26 yaşında Down sendromlu bir şampiyon.