Kimi arkadaşların siyasi parti kurma faaliyetlerini değerlendirdiğim son yazımı ‘Hizmet siyasetten ibaret değil ki!’ diyerek bitirmiştim.
Evet, illa siyasete odaklanmak gerekmiyor; isteyen değişik alanlarda da hizmet edebiliyor.
İşte bugün onlardan birine temas edeceğim.
Eski bir bakan arkadaşımız görevi bittikten sonra kendisini hayırlı bir hizmete adamış ve gerçekten takdire şayan bir faaliyete öncülük etmektedir.
***
Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü beyden bahsediyorum.
Büyük küçük herkesin akıllı telefon ve aypetin (iPad) esiri olduğu günümüzde başlattığı Anadolu Mektebi ile gençlere kitap okutmak gibi fevkalade faydalı bir hizmet öncülük ediyor Sami bey.
“Anadolu Mektebi; Sami beyin 2012 yılında Sakarya Üniversitesi’nde 12 kişilik öğrenci grubu ile başlattığı gönüllü bir okuma faaliyetidir.
Türk kültür ve medeniyetinin gelişmesine katkı sunmuş yazarların, bir sıra dâhilinde tüm eserleri ve hakkında yazılmış seçkin eserlerin okunmasını, okunan her eserden sonra eser hakkında bir değerlendirme yazısının yazılmasını, eserlerin en az yarısı okunduktan sonra bir konu seçilmesini, seçilen konuda bir konuşma metninin hazırlanmasını, düzenlenen panel programlarında hazırlanan metnin sunulmasını, konuşma metninin geliştirilerek yayınlanmasını amaçlayan bir okuma faaliyetidir.
Anadolu Mektebi faaliyeti kapsamında eserleri okunan yazarlar; Mustafa Kutlu, Tarık Buğra, Cengiz Aytmatov, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cengiz Dağcı, Sâmiha Ayverdi, Yahya Kemal Beyatlı, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Mehmet Akif Ersoy, Cemil Meriç ve Nurettin Topçu’dur.”
***
2016 yılı Mart ayında Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı bey, Anadolu Mektebi faaliyetinin tüm illerimizde uygulanmasını gündeme getirmiş; Ekim ayında bakam İsmet Yılmaz beyin imzası ile Güçlü başkanlığında Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu oluşturulmuş ve Anadolu Mektebi’nin Milli Eğitim bünyesinde çalışmasına imkân sağlanmıştır.
Böylece değişik illerde yüzlerce öğrenci kitap okumaya başlamış, kitaplarını okuduğu yazarla ilgili programlar yapılmıştır.
***
Mesela 2017 yılı başında Anadolu Mektebi’ne yeni dâhil olan şehirlerde ilk yazar olarak Mustafa Kutlu okumalarına başlanmış; Konya’da, Çorum’da ve Sivas’ta gerçekleşen bölgesel programlar ile bu okumalar tamamlanmış.
Mustafa Kutlu okumalarını tamamlayan iller Tarık Buğra okumalarına geçmiş;Nevşehir, Niğde, Aksaray’da ve Düzce’de düzenlenen bölgesel programlar ile Tarık Buğra üzerine çeşitli etkinlikler gerçekleşmiştir.
Bu okumalar ve etkinlikler Sami beyin katılımıyla aralıksız devam ediyor.
***
Sami bey böylesine hayırlı ve yoğun bir uğraş içindeyken parti kurma gibi faaliyetlerinden habersiz olması gerekirdi, öyle de olmuş.
Kendisine ‘Sen de var mısın yeni parti faaliyetlerinde?’ diye sorduğumda, ‘Hakikaten var mı öyle bir faaliyet?’ diyerek taaccüp ettiğini hatırlıyorum.
Evet, Sami bey parti değil kitap okuyan gençlerin sayısını artırma peşinde koşuyor!
Anadolu Mektebi programında kitap okuyan gençlerin sayısıiki bin civarındaymış. Sami bey ‘22 milyon öğrencinin içinde iki binin lafı mı olur?’ diyerek tevazu gösteriyor ama ben eminim geleceğin kimi yazarları, senaristleri, şairler ve sanatçıları bu iki binin içinden çıkacaktır.
***
Sami bey gibi değişik alanlarda hizmet veren değerli başka arkadaşlarımız da var.
Ben hepsini kutluyorum.
Özellikle de sanal dünyanın esiri olduğumuz günümüzde gençlere kitap okutmayı başarabilenAnadolu Mektebi’nin mimarı Sami Güçlü beyi tebrik ediyorum.
Ve Cumhurbaşkanlığının her yıl verdiği kültür özel ödülünün bu sene Sami Güçlü beye verilmesini teklif ediyorum.