Osmanlı’nın yüzyıllarca hüküm sürdüğü balkan şehirlerini kapsayacak şekilde düzenlenen 10 günlük kültür ve edebiyat yolculuğu, Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) 40. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde gerçekleşti. ‘Edirne’den Mostar’a Kültür Kervanı’ adını taşıyan seyahatin, TYB’nin kurucusu ve onursal başkanı D. Mehmet Doğan’dan şimdiki genel başkanı Dr. Kazım Arıcan’a, İbrahim Ulvi Yavuz’dan öykücü Necip Tosun’a, şair Nazım Payam’dan Prof. Dr. Caner Arabacı’ya kadar 40 kıymetli yolcusu vardı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü’nün destekleriyle gerçekleşen Kültür Kervanı’na katılan akademisyen, yazar ve edebiyatçılar Edirne’den yola çıkıp İskeçe, Gümülcine, Üsküp, Pirizren, İşkodra, Mostar gibi Osmanlı eserleriyle hala göz kamaştıran onlarca şehirden geçerek gezinin son durağı, Evlad-ı Fatihan Saraybosna’ya ulaştı.
Kurulduğu günden bu yana kültür dünyamızı bereketlendiren TYB’nin 40 yıllık yolculuğunun taçlandığı ‘Balkan seferi’nde önemli paneller, toplantılar, buluşmalar gerçekleşti. Örneğin, Türk şiirinin şahikalarını yazan Yahya Kemal, doğduğu topraklarda; Üsküp’te yad edilirken, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un dede toprakları İşkodra dahil, Pirizren’de, Mostar’da ve uğranılan tüm şehirlerde yerel kültür adamlarıyla birlikte ortak etkinlikler düzenlendi.
Dile kolay, tam 10 güne sığdırılan 20’den fazla şehir… Edirne’den Mostar’a otobüsle yapılan bu uzun yolculuk esnasında, yemyeşil tabiatın hüküm sürdüğü Balkan şehirlerinde, dağlarında, ovalarında yol alınırken, kafileye zaman zaman Rumeli ve Anadolu türküleri de eşlik etti. Ayrıca tarih ve edebiyat sohbetleriyle süslenen yolculuk baştan sona bir bilgi şöleni halinde rüzgar gibi geçti. Hem iki yakanın yanık türkülerinden, hem Osmanlı eserleriyle dolu Balkan coğrafyasının hüzünlü yollarından geçerken bir kez daha anladık ki, Rumeli ve Anadolu bir elmanın iki yarısıymış.
Bugün, Balkan devletleri Osmanlı izlerini yok etmeye çalışsa da, şehirlere karakterini veren yine o camiler, nehirleri gerdanlık gibi süsleyen yine o ‘Sinan köprüleri’... TYB’nin Kültür Kervanı da, kelimelerden örülü köprüler kurmak için, kendi içimize ve Balkanlardaki gönüldaşlara uzanan bir yolculuktu.