Dünyada bugün olanların, yarın olacakların habercisi olduğunu düşünürsek, 2018’de olacakları kısmen öngörmek mümkün. Tabii ki insanlık tarihi tahmin edilen, beklenen gelişmeler ile tahmin edilemeyen, beklenmeyen gelişmeler arasındaki gel-gitlerden ibarettir. Ancak eldeki veriyle 2018’de bu 10 maddenin dünyada olumlu veya olumsuz anlamda belirleyici olacağını düşünüyoruz.
1- TÜRKİYE
Türkiye 2018’de dış dünya ile temasını artıracak ve profilini daha da etkinleştirip yükseltecek. 2018’de Türkiye’nin bölgesel güç olarak etkinliğini artırdığını ve hinterland ötesinde de yeni hamleler yaptığını göreceğiz. Bölgesel barış, İslam dünyasında birlik ve uzak ülkelerle dostluk için Türkiye çaba harcayacak. AB ile ilişkilerde, AB tarafından taktik yumuşama adımları gelecek ve adımlara, uygun karşılık verilecek.
ABD ile ilişkilerin seyri ise artık ABD’ye ve ABD’de kontrolün kimde olduğuna bağlı.
2- SURİYE-IRAK
Suriye - Irak hattında, Türkiye - Rusya - İran yakınlaşmasının sonuçları 2018’de daha belirginleşecek ve işbirliği ilerleyecek. Terör örgütünün Suriye’de etkinlik çabası sonuçsuz kalacak ve örgüt Suriye’de alan kaybedecek. ABD, Suriye’de Türkiye, Rusya, ya da Şam ile işbirliği seçeneklerine mecbur kalacak.
Trump-Suudi Arabistan-İsrail üçlüsünün İran’ı hedef alma çabaları Türkiye’nin de çabalarıyla etkisiz kalacak. Irak’ta merkezi yönetiminin güçlenmesine Türkiye katkı yapacak.
Türkiye, ülke içi ve dışında terörle mücadelede, teknolojik olanaklarla yeni başarılar sağlayacak.
3- DONALD TRUMP
Trump’ın çevresindeki kuşatma daralacak. Ancak 2018’i Başkan olarak tamamlayacağını düşünüyoruz.
2018’in ilk aylarında Trump ve ekibinin Rusya bağlantıları konusunda başlayan Mueller soruşturmasının ilk sonuçları açıklanacak. Sonra Trump için bütün yıl, soruşturma baskısı altında geçecek. Baskı altındaki Trump, içeride ve dışarıda fevri çıkışlar yapabilir. Kasım 2018’deki Kongre ara seçiminde Trump’ın performansı oylanacak. Asıl bu seçimde Temsilciler Meclisi ve Senato’daki sandalye dağılımı Trump’ın geleceğini belirleyecek.
2018 boyunca ABD’de iç çatışma ortamı tırmanacak, silah kullanımı artacak. DEAŞ’tan ilham alan bireysel terör eylemleri ve Las Vegas benzeri silahlı saldırılar artabilir.
Normalde beklenmemekle birlikte, ABD ekonomisinde ya da borsada şok sarsıntılar, şaşırtıcı olmaz. Trump yönetiminin yarım-yamalak icraatının ekonomiye tahribatı henüz ölçülemiyor.
Ve “Kuzey Kore’ye ABD harekatı olmayacak” diyemiyoruz.
4- TERÖR
2018’in en büyük sarsıntıları yine maalesef terörden gelecek. Yeni saldırı dalgaları yaşanacak. Örgütlü ve uzaktan kumandalı saldırılar yerine, yerel unsurların kendiliğinden girişeceği saldırılar öne çıkacak. Saldırılar karşısında etkisiz kalan hükümetler ‘bir şeyler yapma’ çabasıyla rastgele medyatik karşı-saldırılara girişecekler.
5- AB İÇ SİYASETİ
AB’de iç çatışma ve Brüksel karşıtı hava artacak. Brüksel’in ‘her şey yolunda’ izlenimi vermeye çalışmasına karşın, Doğu-Batı çekişmesi tırmanacak. Polonya, Macaristan, Çekya ve kısmen Slovenya, Paris-Berlin ile çatışacak.
Paris-Berlin’in ‘ibret’ için bu ülkeleri cezalandırma çabaları ters tepecek ve AB’deki uyum manzarasını bozacak. Macaristan’da Nisan-Mayıs’ta genel seçim var. AB’nin bu seçimi etkileme çabaları izlemeye değer. Bu arada Polonya ve Macaristan, net biçimde ‘Hıristiyan değerler üzerinde bir AB’ istiyor. AB vitrininin değişmesini talep ediyor.
Brüksel için Avusturya’nın yeni hükümeti de baş ağrısı. Oradaki Nazi özentileri Türkiye ile uğraşmaya çalışacaklardır.
6- AB SEÇİMLERİ
2017’de Hollanda ve Fransa seçimlerini ‘Liberal’ Avrupa kazandı. 2018’de ‘Liberaller kazanacak mı’ kaygıları İtalya parlamento seçiminde (Mart) ve İsveç parlamento seçiminde (Eylül) tekrarlanacak.
82 yaşındaki Berlusconi siyasi güç kazanır ve sağlığı el verirse, Almanya-Fransa ile çatışmaktan kaçınmaz. Karşılığında İtalya’ya ekonomik taviz kopartmaya çalışacaktır. İtalya ekonomisi hala sağlam değil. Bakalım Brüksel, İtalya siyasetini nasıl etkilemeye çalışacak. İtalya seçimi AB için belirleyici.
7- ALMANYA
Almanya Eylül 2017 seçiminden beri hükümetsiz. Nazi özentisi AfD’nin güçlü grup kurduğu mecliste zorlamayla Merkel ile koalisyon çıkmasına çalışılıyor. Belki zorla bir hükümet kurulacak, ancak sanılandan daha istikrarsız olacak. Merkel sürekli güç kaybediyor. Siyaseten zayıflamış Almanya’nın AB’de ancak lafla, telkinle etki yapması mümkün.
Almanya ile Fransa’nın AB’de hiçbir şey olmamış gibi davranmaları beklenebilir. Kozmetik ve blöfe dayalı uygulamalar artacaktır. Ancak AB’den her istedikleri kararı çıkartamazlar. AB’yi artık kurucuları bile tanıyamıyor. Ayrıca Hem Macron, hem de Merkel’in 2018’de uluslararası başarı hikayelerine ihtiyaçları var.
Almanya’da statüko seçim istemiyor, ancak zorunlu olarak genel seçime gidilirse, AfD’nin tırmanışı kesinleşecek.
8 - KUZEY KORE
ABD ile çatışma başlarsa, ilk kurşunu kimin attığı, daha sonra faturanın kime çıkartılacağının belirlenmesi açısından önemli olabilir. Ancak çatışma başlarsa, nerede durur, ya da durmaz, bu belirsiz. Ve iyi şeyler olmaz.
9- RUSYA
Rusya’da Vladimir Putin Mart ayında yeniden Başkan seçilecek. Rusya’nın ABD ve Avrupa’daki NATO ülkelerine karşı hamleleri, seçim sonrasında artabilir. Rusya Ukrayna’da etkisini sürdürecek. ABD Ukrayna üzerinden Moskova ile çatışma yolunu seçerse, durum tehlikeli olur. Üstelik Trump, NATO’yu maceraya sürükleme niyetleri taşıyabilir.
Moskova 2018’de Mısır ve Libya’da köprübaşı edinmeye çalışacak. Ve Vladimir Putin’in ani hamlelerle sürpriz yapmayı sevdiğini de hatırlatalım.
10- ÇİN
Dünyadaki kaos ortamında planı ve stratejisi olan ve bu stratejiyi uygulama imkanları bulunan tek ülke, Çin gibi duruyor. Çin sessizce taktik adımlarla, kendi çizgisinde gidecek. Ancak küresel kaosu yatıştırma görevi Çin’den beklenmemeli. Çin çıkarlarının gereğini yapacak. Donald Trump, Çin için riskli bir muhatap.
SONUÇ:
2018’de tehlikeli ve karmakarışık bir dünyaya bakıyoruz. Tahminler çok iyimser değil. Dileyelim, tahminlerin hepsi iyiye, olumluya dönsün, Türkiye yararına seyretsin... Ve Türkiye için her durumda, her zaman iyimser, umutlu ve güvenliyiz.
Yeni yıl için değerli okurlarıma sağlık, huzur ve mutluluk diliyorum.