Evlenmek isteyip de evlenememenin farklı nedenleri var. Nedenlerden biri de obsesif kişilik özellikleri. Obsesif kişilik özelliğinin başat veya merkezi özelliği mükemmeliyetçilik. Mükemmeliyetçilik hali kişinin hayatının her boyutunda olduğundan dolayı eşleşme sürecini de etkiliyor. Obsesif kişilik özelliği evlenme sürecini zorlaştıran güçlü psikolojiler, tutumlar ve davranışlar üretebiliyor.
Beğenmede zorluk
Obsesif veya mükemmeliyetçi kişilerin sık görülen özelliklerinden biri beğenmede çıtalarının yüksek olmasıdır. Mükemmel olmayanı beğenememe hali eş adaylarını da beğenmemeye sebep olabiliyor. Aday kişilere beğeni iletmemek karşılıklı tepkiyle genellikle beğenilmemeye yol açıyor. Bu kısırdöngü evlilik sürecini olumsuz etkiliyor.
Karar verme zorluğu
Obsesif kişilik organizasyonunun bir sonucu da çelişkiler arasında karar verme zorluğu yaşamalarıdır. Avantaj ve dezavantajları, artı ve eksileri olan konularda karar verme herkes için bir düzeyde zorlayıcı olabilir. Fakat mükemmeliyetçi kişilikler bu zorluğu ortalamadan daha güçlü yaşarlar. Evlenme sürecinde tüm adaylar için artı ve eksiler vardır. Mükemmel eş adayı yoktur. Ama mükemmeliyetçilik otomatik düşünme haline gelmişse karar verme zorluğu oluşabilir.
Akademik /mesleki yoğunlaşmayı önceleme
Obsesif kişilik özellikleri olan kişilerin bir özelliği de akademik veya mesleki hayatta başarılı olmaya yönelik tutkulu bağlılıklarıdır. Sıklıkla öncelikle akademik veya mesleki hayatta başarılı olmayı sonrasında ise evlenme sürecini başlatmayı planlarlar. Akademik veya mesleki hayata yerleşme 30’lu yaşları bulduğu için “evlenmede balık mevsimini” kaçırmış olurlar. Bu zaman aşımı evlenmeyi zorlaştırabilir.
Başarılı kişilere yakınlık hissetme eğilimi
Obsesif kişilik yapısındaki mükemmeliyetçilik kişiyi akademik veya mesleki hayatta başarılı kişilere yönelmeye ve onları beğenmeye iter. Bazen bu başarılı kişileri beğenmeye eğilim platonik aşklara, evli kişilere bağlanmaya sebep olabilir. Başarılı kişilerin halini eş adayının çıtası olarak koymak da evlenmede zorluğa yol açabilir.
Duygu hissetmede zorluk
Obsesif kişilik özellikleri olan kişiler mantıklı düşünme eğiliminde olurlar. Bu hal mantık ve duygu dengesinde aşırı mantıklı düşünmeye, duyguları hissetmemeye veya bastırmaya dönüşebilir. Halbuki eşleşme sürecinde duygular evlenme sürecinin motivasyonunu sağlar. Duyguları geri plana atma hali evlilik isteğini azaltıcı bir etkide bulunabilir.
Ilımlı obsesiflik evliliğe katkı sağlar
Obsesif kişilik özelliği ılımlı olanlar, eğer evlenirlerse, bu özellikleri evlilikte avantaja dönebilir. Çünkü obsesif kişilik özelliği aşırı olmayıp ılımlı düzeyde olan kişiler; fedakârlık, hizmet etme eğilimi, sorumluluk duygusu, sadakat açısından güçlüdürler. Bu özellikler de evlilik ilişkisine olumlu katkı sağlar.