Türkiye son 15 yılda, sosyal politikalarda önemli bir değişikliğe giderek, yoksulların ve dezavantajlı kesimlerin korunmasıyla ilgili birçok projeyi hayata geçirdi. Yoksul ve ihtiyaç sahiplerine yönelik yapılan değişikliklerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ve AK Parti’nin yoksullara önem ve değer veren bir parti olmasının büyük etkisi var.
Bu bağlamda engelli ve yaşlılara verilen aylıklar artırıldı, aylık alan engellilerin sağlık primlerini devlet ödemeye başladı, engellisine bakanlara evde bakım parası verilmeye başlandı, eşi vefat etmiş muhtaç dul kadınlara aylık bağlanmaya başlandı, ihtiyaç sahibi bakıma muhtaç özürlülere evlerinde veya kurumda bakım hizmeti verilmeye başlandı.
Son olarak yeni yapılan düzenlemeyle birlikte,Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca her il ve ilçede kurulu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları aracılığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde kronik hastalıklarla mücadele eden yoksul vatandaşlara yönelik yeni bir sosyal yardım programı başlatıldı.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kronik ve bulaşıcı hastalıklar birey ve toplumda fiziksel sağlığa ilişkin kayıpların yanı sıra ekonomik ve psikososyal kayıplara da neden olmaktadır. Bazı durumlarda sadece tıbbi tedavi yetersiz kalabilmekte hastaların tedaviye uyumu için sosyal ve ekonomik açıdan desteklenmeleri gerekmektedir.
İlk aşamada tüberküloz ve kızamık mikrobunun yol açtığı bir beyin hastalığı olan SSPE hastalarına yardım bağlanacak. Tüberküloz ve SSPE hastalarının fiziksel sağlık kayıplarının yanı sıra yaşadıkları mali kayıpların telafi edilebilmesi amacıyla aylık 1.085.-TL ödeme yapılacak.
Tüberküloz hastalarına 1.085.-TL tutarındaki ödemeye ilaveten tıbbi öz bakımlarını gideremedikleri, yatağa bağımlı olarak yaşamlarını sürdürdükleri veya ev yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerekliliği ilgili sağlık birimince tespit edildiği takdirde, ek olarak aylık 600.-TL ödeme gerçekleştirilecek.
Kimler hak sahibi olabilecek?
Yaklaşık 4300 Türk Vatandaşı hastanın faydalanmasının öngörüldüğü programa başvurmak isteyen kişilerin hanede kişi başına düşen aylık gelirlerinin asgari ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden (2018 Ocak–Aralık dönemi için 967 TL) az olması şartı bulunuyor.
Bunun yanı sıra SSPE hastası vatandaşların ‘Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik’te belirtilen usul ve esaslara göre düzenlenmiş sağlık kurulu raporunun bulunması gerekiyor.
Başvuru nasıl yapılacak?
Başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlar ikametgâhlarının bulunduğu il/ilçede yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıflarına başvuruda bulunması yeterlidir. Bizzat başvuruda bulunamayacak durumda olan vatandaşlarımızın müracaatları ise kendileriyle aynı hanede ikamet eden yasal velileri/vasileri aracığıyla alınacaktır. Başvurular SYD Vakıfları Mütevelli Heyetlerince (MH) değerlendirilerek karara bağlanacak.
Yardım süreleri ve ödeme
Program kapsamında tüberküloz ve SSPE hastalarına yapılacak yardımların süresi, devamı, tıbbi şartları ve sağlık mevzuatı ile ilgili diğer kriterler Sağlık Bakanlığı mevzuatı kapsamında değerlendirilecek.
Bu çerçevede Tüberküloz tanısı konulmuş hastalarda yardım süreleri;
- Önceden tedavi görmemiş Tüberküloz hastası için 6 ay tam + 6 ay idame,
- İkinci seçenek ilaçlarla tedavi olan Tüberküloz hastası için 24 ay tam + 6 ay idame,
- Menenjit Tüberküloz hastası için 12 ay tam + 6 ay idame,
- Kemik Tüberküloz hastası için 9 ay tam + 6 ay idame şeklinde belirlendi.
SSPE hastalarına yapılacak yardımlar ise yardımın MH tarafından onaylandığı tarihten başlayıp, hanede kişi başına düşen aylık gelirin asgari ücretin aylık net tutarının 2/3 ünün altında olma şartını taşıması kaydıyla hastanın tedavisi sürdüğü müddetçe devam edecek. Ödemeler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından PTT aracılığı ile hak sahiplerine sağlanacak Sosyal Yardım Kartı aracılığı ile yapılacak.
Hak sahipleri herhangi bir ücret kesintisi olmaksızın PTT şubelerinden veya ATM’lerden çekebilecek ayrıca sosyal yardım kartlarını alışverişlerinde ödeme aracı olarak kullanabilecek.
Bununla birlikte coğrafi koşullar, hava şartları, hastalık, yaşlılık, engellilik durumları gibi nedenlerle ödemelerini çekmeye gidemeyen hak sahibi vatandaşlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından uygulanan Konutta Ödeme Sistemi ile kapılarında ödemelerini alabilecek.