16 Nisan referandumu öncesi hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hem de Başbakan Binali Yıldırım kolları sıvadılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk durağı Kahramanmaraş, Başbakan Yıldırım'ın ise Avrupa'daki Türklerin en yoğun olduğu ülke olan Almanya oldu.
Cumhurbaşkanımıza Kahramanmaraş seyahatinde eşlik etme imkanım oldu. İlk kez geldiğim bu güzel Anadolu kentinde kısa bir gezinti yaptım. Tarihi Maraş Çarşısı'nı ve Trabzon Caddesi'ni turlayıp, Cumhurbaşkanımızın Kahramanmaraşlılar ile buluşacağı Müftülük Meydanı'na geldim. Bir açık hava müzesi izlenimi veren bu noktalardaki gezintimde, Kahramanmaraşlıların Cumhurbaşkanımızı dinlemeye ne kadar büyük bir coşkuyla hazırlandıklarına da tanıklık ettim. Üç günde ziyaret edilecek olan beş Anadolu kentinin ilk durağı olan Kahramanmaraş, daha önceki seçimlerde teveccühü ile ön plana çıkan bir kent. 15 Temmuz'da ve ertesinde de içindeki hainleri temizlemeyi başarmış bir kent. Cumhurbaşkanımız kürsüye gelmeden önce Kültür eski Bakanı Mahir Ünal ile Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da Kahramanmaraşlılarla kürsüden selamlaştılar.
Cumhurbaşkanımız kürsüden hitap ederken, yan tarafta bulunan seçim otobüsünün üzerine çıkıp, konuşmayı dinleyen Kahramanmaraşlıları fotoğraflamaya başladım.
7 Ağustos karelerine benzer bir coşkuydu ekrana yansıyan.
Konuşmasının ardından, davet edildiği evleri ziyaret eden Cumhurbaşkanımız, meydanda kendisini bekleyen gençlerle de tek tek ilgilendi.
Yoğun bir Körfez ülkeleri seyahatinin ardından, dinlenmeden bu kez referandum turları için meydanlara inen milletin adamı, yorulmak bilmeden, milletine sistem değişikliğini anlatmaya devam ediyordu.
***
Başbakan Yıldırım ise önce Malta ve ardından Münih ziyaretleriyle diplomasi ve strateji gündeminde önemli temaslar gerçekleştirip, ardından Almanya'da Türk vatandaşlarıyla buluşacaktı.
Almanya'dan gelen resmî açıklamalarda, Türk milletinin gerçekleştirmeye hazırlandığı sistem değişikliğine yönelik haddi aşan ifadeler dikkat çekiciydi.
Belli ki, FETÖ ve PKK terör örgütlerine evsahipliği yapmakta behis görmeyen Almanya, Türk vatandaşlarının özgür tercihlerine ipotek koyma cüretinin zeminini yokluyordu.
Alman Meclis Başkanı Norbert Lammert, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin referandumun sonucunun olumlu çıkması halinde Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki müzakerelerin doldurulabileceği uyarısında bulunuyordu. Lammert'e cevap ise TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın'dan geldi. Bu açıklamaları esefle karşıladığını belirten Aydın, şu sözlerle Lammert'e tepkisini dile getiriyordu: "Buradan, milli iradenin tecelligahı TBMM'den bir kez daha üzerine basarak belirtmek isterim ki, tüm uluslararası ortaklarımızdan beklentimiz, demokrasinin ve hukuk devletinin gereklerine uygun olarak ilerlemekte olan anayasa değişikliği sürecine ve yakın dönemde tecelli edecek olan milletin iradesine gerekli saygının gösterilmesidir."
Referanduma doğru geri sayım başladı. Sistem değişikliğini engellemek üzere pusuda bekleyenlerde kirli hamleler bitmeyecek. Daha ileri bir yönetim sistemi için yola çıkanların kararlılığı da bu hamleleri yarı yolda bırakacak. Yaklaşan güzel günler, daha güzel bir Türkiye'ye doğacak.