Bu hafta sizlerle İzmir notlarımı ve izlenimlerimi paylaşmak istiyorum. İçerisinde bulunduğumuz yaz ayları dolayısıyla İzmir merkez diğer aylara göre daha sakin. İzmir civarındaki Çeşme, Alaçatı, Foça, Dikili, Seferihisar gibi sahil bölgeleri gerek İzmirliler'in gerekse tatilcilerin yoğun ilgi gösterdiği yerler arasında. Bir İzmir klasiği olan Kordon’da cıvıl cıvıl insanların gerek bisikletle, gerek yürüyerek dolaştığı akşam saatlerinin tadı bir başka…
Mavi Köşe Büfe, 1979 yılından beri günün herhangi bir saatinde kömür ateşinde yapılan özellikle karışık tost sevenlerin gözdesi. Yine öğle saatlerinde Sakız Alsancak, Ege-Akdeniz ve Girit mutfağını sevenlerin rağbet gösterdiği yerler arasında.
İzmir’de taksicisinden esnafına İzmirliler'in en çok serzenişte bulunduğu Alsancak Garı, Fevzipaşa İtfaiye kesişimi, Gazi Bulvarı-Cumhuriyet Bulvarı kesişiminde yapılan tramvay ile araçların aynı yolu kullanması, araç trafiğini tek şeride düşürmesi aynı zamanda da trafik ışıklarının tramvaydan sebep uzun süreli kırmızı yanması trafiğin aksamasına ve adeta çileye dönüşmesine sebep oluyor. Belediyelerin belediyecilik anlayışında şehir planlamalarının doğru yapılandırılması ve o şehirde yaşayan insanlarının yaşam kalitesini artıran, rahatlatan bir yaklaşıma sahip olması oldukça önemli. İzmir’in en merkezi bölgesi Alsancak ve civarındaki otopark sorunu ve özellikle tramvay projesinin ne akla hizmet ettiğini anlamak mümkün değil. İzmir’deki belediyecilik anlayışı ciddi anlamda bir hoşnutsuzluk örneği ve İzmirliler'in tepkisine neden olmuş durumda.
Nazar Köy
Nazar boncuğu, folklorik yaşam kültürümüzde her dönem önemli bir simge olarak kullanılmış ve kullanılıyor. 16 Temmuz itibarıyla da Kültür ve Turizm Bakanlığı'mızın başvurusuyla sosyal medya atmosferinde duygu hallerini ifade eden ve sıkça kullanılan internet emojileri arasına dahil edilmişti. Peki İzmir’in Kemalpaşa Belediyesine bağlı Nazar Köy’ün Türkiye’de nazar boncuğu üretilen köy olduğunu biliyor muydunuz? Köyde 6 tane atölye var ve evlerde kadınlar hummalı bir çalışma içerisinde nazar boncuğu ile el işi takılar üretiyor. Nazar Köy’e geldiğinizde nazar boncuklarıyla dolu küçük dükkanlar yol boyunca dikkatinizi çekecek ve kapısı açık evlerin avlularında nazar boncuğuyla takı yapan köylüleri göreceksiniz. Köyün tam meydanında ise Horasan erenlerinden Hakkı Baba Türbesi bulunuyor. Mezar bilgilerinde ise Savanda Tekkesi, Hakkı Baba Türbesi olarak biliniyor. Anadolu’ya ilk gelen erenlerden birisi olarak anılıyor. Bu bölgeye gelen aşiretlerin yer yurt edinmesine, gelip geçenlerin yedirilip doyurulmasına yardımcı olduğu ifade ediliyor.
Helal olsun Arif Uğurlu Başkan
Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu’nun yapmış olduğu hizmetlerle Türkiye’de örnek gösterilebilecek bir belediyecilik anlayışı sergilediğini Kemalpaşa’yı gezerken gördüm, tanık oldum ve bu projeleri de sizlerle paylaşmak istedim. Kına Konağı, bay-bayan spor salonları, yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, kültür merkezi içerisindeki sinema salonları, ücretsiz sosyal aktivite alanları, sosyal market (ihtiyaç sahipleri tespit edilerek kendilerine verilen sosyal market kartıyla yiyecek içeceğinden, giyeceğine, beyaz eşyasından elektronik eşyasına kadar ücretsiz olarak alışveriş yapılıyor), her beldede yenilenmiş meydanlar, yollar, parklar, kapalı açık düğün salonları, Armutlu ve Bağyurdu beldelerinde açık yüzme havuzları ücretsiz olarak halkın hizmetine sunulmuş. Kongre merkezi hizmete açılmak için gün sayıyor. Türkiye’nin nüfusuna göre en geniş yüzölçümüne sahip Gölpark, Parkorman gerçekten dikkatimi çeken hizmetlerdi...