Son yıllarda oldukça başarılı projelere imza atan ve işsizlikle mücadele ve istihdam artışında önemli katkıları olan İŞKUR yeni bir proje ile işsizlikte önemli bir yöntem geliştirdi.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın en çok önem verdiği konuların başında gelen işsizlik ve ekonomik büyüme aslında birbiriyle de yakından ilgili. Eğer ekonomik büyümeyi sağarsanız bununla aynı yönde işsizlik rakamlarında da düşüş olur ve istihdam edilenlerin sayısı artar. Aynı şekilde, istihdam artışı beraberinde işsizliği azaltmakta veya istihdam daralması beraberinde işsizlikte de artmaya sebebiyet vermektedir.
Bir yerde üretim ve istihdam varsa, aş, iş varsa, buna bağlı olarak ekonomik huzur da vardır. İşsizlik döneminde insanlar genellikle tek gelir ve geçim kaynakları olan ücretten mahrum kalırlar. Zamanla mesleki niteliklerini kaybeden işsiz, geleceğe ümitle bakamaz hale gelebilir ve bir takım olumsuz davranışların içine girebilir.
İşsizlik kişilerin çalışma istek ve arzusunda olmalarına ve piyasada geçerli ücret düzeyini de kabul etmelerine karşın iş bulamaması ve geçici süre gelir kaybı yaşanmasını ifade etmektedir. İşsizlik hem ekonomik anlamda hem de sosyal (toplumsal) anlamda birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Uzun süreli işsizlik, psikolojik ve sağlık problemleri, toplumsal yalnızlaştırma, aile gerilimleri gibi sorunları da beraberinde getirdiği gibi, devletin vergi ve sigorta primleri kaybı gibi nedenlerle gelir kayıplarına ve toplumsal huzursuzluklara da sebep olmaktadır.
Bu nedenle işsizlikle mücadele ülkemiz açısından çok önemlidir. ‘İş Kulüpleri Projesi’ tanıtım programı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Jülide Sarıeroğlu’nun katılımıyla geçtiğimiz aylarda İstanbul’da gerçekleşmişti.
Aslında yurtdışında bir çok ülkede yıllar önce uygulamaya konulan ve çok başarılı sonuçlar alınan ‘İş Kulüpleri Projesi’, işgücü piyasasında dezavantajlı konumda bulunan; kadınlar, engelliler, gençler, uzun süreli işsizler, madde bağımlıları, sosyal yardım yararlanıcıları gibi kişilere iş arama motivasyonu ve yöntem desteği vermeyi amaçlayan bir çalışmadır.
Dezavantajlı grupların en kısa zamanda mümkün olan en iyi işe girmelerini hedefleyen, ‘İş Kulüpleri Projesi’ ile dezavantajlı gruplara iş arama motivasyonunun kazandırılması, dezavantajlı grupların en kısa zamanda mümkün olan en iyi işe girmelerinin sağlanması, çalışmak isteyen herkese göre bir iş olduğu fikrinin kişilerde oluşturulması, işsizlere iş arama kanallarının gösterilmesi ve kişilerin özgüveninin yükseltilmesi hedeflenmektedir.
İş kulübü ortamı katılımcı bireyler arasında sosyal etkileşim sağlayan, bireylerin iş arama ve kendilerini geliştirme çabalarında gerekli motivasyonu ve dinamizmi etkin bir şekilde uygulamaya yönelik işbirlikçi faaliyetler bütününü içermektedir.
Pilot iller olan İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Çanakkale, Denizli, Sakarya, Trabzon, Mersin, Kırıkkale ve Elazığ illerinde uygulanmaya başlanan ‘İş Kulüpleri Projesi’nin Türkiye genelinde 81 ilde yaygınlaştırılması işsizlikle mücadele dezavantajlı kesimlere büyük bir imkan sağlayacaktır.
İş kulübü eğitim liderleri, eğitim ve öğrenme sürecinde grup üyelerinin etkinliklere, faaliyetlere aktif katılımları sayesinde üyelerin kendi kişisel ve mesleki becerilerini ve yeteneklerini keşfetmeleri ve buna yönelik hedef belirlemeleri yönünde yol gösterici olma noktasında yardımcı olmaktadırlar.
Hedef gruba göre değişken süreli müfredatın planlandığı ‘İş Kulüpleri’nde müfredatın içeriği de hedef grubun ihtiyacına göre belirlenebilmektedir. 4 günden 2 haftaya kadar değişen; özgeçmiş hazırlama, mülakat teknikleri, işveren beklentileri, başvuru araçları, telefonla görüşme ve mülakat simülasyonları gibi hem teorik hem pratik bilgilerle yoğunlaştırılmış programlar ile iş arayanlarla daha yakından ilgilenilerek ve tespit edilen eksiklikler tamamlanarak istihdam edilmeleri sağlanmaktadır.
***
Başvuru için: Katılımcı olmak isteyen adaylar, İŞKUR Hizmet Merkezleri’ndeki İş Kulübü Birimi yetkililerine şahsen başvuru/veya ‘Hizmet Merkezi İş ve Meslek Danışmanları’nca ilgili birime yönlendirilme yoluyla hizmet alabilmektedir.