Bir önceki yazımda eşlerin evliliklerini etkileyen alışkanlıklarından dört tanesini yazmıştım. Bunlar; Ayrılma ve bir araya gelme seremonilerinin olup olmaması, eşlerin birbirlerine beğenilerini söyleyip söylememesi, eşlerin uyanıklık ve uyku ritimlerinin uyumlu olup olmaması, evde çorbanın kaynayıp kaynamaması şeklindeydi. Bu yazıda da diğer üç alışkanlıktan bahsedeceğim
Eşlerin tek başlarına sosyal medya veya bilgisayar oyunu ile aşırı meşguliyetleri
Aile üyelerinin ev içinde ne kadar birlikte ne kadar ayrı ayrı vakit geçirdiği kritik önemde bir mesele. Normalde aile içinde beraber vakit geçirme zamanlarının baskın kültür olması, aynı zamanda zaman zaman da tek başlarına çalışma veya vakit geçirmeleri beklenir. Eğer aile üyeleri sosyal medya veya bilgisayar oyunları üzerinden ayrı ayrı takılmaya başlarsa, aile dinamiklerinde problem oluşabilir. Özellikle eşlerden birinin saatlerce bilgisayar oyunu başında kalması, diğer eşi dışlanmış hissetmesine sebep olabilir. Bu durumda eşinin kendisine verilmesini beklediği ilgi ve alakanın bilgisayar oyununa verildiği hissi, eşte kızgınlık ve küskünlüğe sebep olur. Aynı şekilde bir eşin olağandan fazla sosyal medyaya takılması diğer eşte benzer kırgınlığa hatta kıskançlığa sebep olabilir. Bu sebeplerle, aile saatlerinde sosyal medya veya bilgisayar oyunu saatlerini sınırlı tutma alışkanlığı edinilmelidir.
Beraber etkinlik yapıp yapmama
Eşlerin aynı zamanda birbirlerine arkadaşlık edebilmesi evliliklerin seyrini olumlu etkiler.
İyi arkadaş olmanın üç temel unsuru var. Bunlar; birbiriyle konuşma ve muhabbet etmeyi sevme, beraber vakit geçirip aktivite yapmaktan hoşlanma ve sürekli bir bağlantı ve haberleşme içinde olma şeklinde. Bunlardan beraber vakit geçirme ve aktivite yapmaktan hoşlanma kritik önemde. Bazı eşler beraber vakit geçirmekten hoşlanırken, bazı çiftler ise başa başa vakit geçirme eğiliminde olmuyorlar. Arkadaşlığı güçlü eşler, beraber takılmayı hoş buluyorlar. Birlikte aktivite yapmaktan, bir etkinliğe katılmaktan, birlikte seyahat etmekten hoşlanıyorlar. Eğer eşler beraber yaptıklarında hoşlandıkları bir aktivite şeklini alışkanlık haline getirirlerse, evlilikleri bu durumdan olumlu etkilenir.
Karar alma süreçlerinin birlikte olup olmaması
Eşlerin birbirlerini etkileyecek meselelerde karar alma alışkanlıkları da evlilikleri etkiler. Örneğin ev satın alma, oturulacak yeri belirleme, gidilecek tatil yeri, ev eşyalarının satın alınması, çocukların okulları vb. meselelerde kararın nasıl alındığı evlilikleri etkiler. Bu kararları alırken bir yandan istişare, müzakere ve karşılıklı ikna ile ortak karara dönüşme bir yol iken, tek başına karar alma veya kendi öz ailesi ile aldığı kararı eşine getirip dayatma diğer bir yoldur. İkinci yol eşlerde kırgınlık, kızgınlık, değersizlik ve güçlü negatif anıların oluşmasına neden olabilir. Eşler aynı meseleyi yıllarca tartışıp durabilirler. Eşlerin zihinlerinde yara oluşturacak bu durumlardan kaçınmak için, karar alırken istişare, müzakere ve karşılıklı ikna ile ortak karar alma alışkanlığı oluşturmak gerekir.