Evlilik Karar Süreci Araştırmamızın sorularından biri de “Evlenme karar sürecinde ailenizin rolü ne oldu?” şeklindeydi. Bu soruya farklı cevaplar geldi. Şimdi size araştırmamızda bu soruya verilen cevaplardan bir kısmını aktarayım.
Arkadaşının tanıştırmasıyla evlenen bir kadın şöyle dedi:” Ben eşimle ilk görüşmeye gitmeden önce aileme söylemiştim. Biz görüşmeye başladıktan sonra babam eşimle tanıştı. Ailemin yaklaşımı olumsuz olmadı.”
Arkadaşlarının tanıştırmasıyla evlenen bir erkek şöyle dedi: “Ailem evlenmemi erken buluyordu. Kafalarında ekonomik ve kariyer düzenimi kurduktan sonra evlenmem şeklinde bir düşünceleri vardı. Bu sebeple de başlangıçta evlilik sürecimi desteklemediler. Ben onlara uymadım ana rızalarını almak için çaba gösterdim, sonunda rıza gösterdiler. Yaklaşımları adayla ilgili değildi. Eşimi tanıdıktan sonra sevdiler. Şimdi araları oldukça iyi.”
Arkadaşlarının tanıştırmasıyla evlenen bir kadın şöyle dedi: “Ben eşimle tanışıp evlenmeye karar verdikten sonra aileme söyledim. Eşimden ve özelliklerinden bahsettim. Onlar da hayırlı olsun dediler. Bizimkiler kontrolcü değillerdir.”
Bir erkek şöyle anlattı:” Aslında ilk haftadan haberdarlardı ama danışmadan çok haberdar etme gibi oldu. Ama evlenmemi teşvik ediyorlardı.”
Bir kadın şöyle anlattı:” Babam eşimle ilişkimiz başladıktan sonra onu tanıdı ve bakışı olumlu oldu. Nişan sürecinde de olumlu bakışları arttı.
Bir başka erkek şöyle anlattı: “Nişanlanmadan önce eşimi ailemle tanıştırdım. Onu tanıyınca beni evlenmeye teşvik ettiler. Eşimin iyi biri olduğunu söylediler. Bazen ailemle sorunlar yaşandı ama genel manada destek oldular.”
Başka bir erkek şöyle dedi: “Aslında kararı biz verdik. Biraz erken olduğunu söylediler ama biz evlenmek istiyoruz dediklerinde de kabullendiler.”
Başka bir kadın şöyle anlattı: “Annemi zaten ilk aşamada işin içine sokmuştum çünkü gizli saklı iş yapacak bir yaşta olmadığımı düşündüm. Annem babama söyledi. Ben direkt babama söyleyemedim. Ama sonra babam bu konuyla ilgili benle çok rahat bir şekilde konuştu. Abim önce eşimle görüştü. Sonra babam dışarıda görüştü. Babamın değerlendirme süreçleri oldu. Bence aileyi dışarıda bırakmak akıl karı değil.”
Çocuklarının evlilik kararlarında ailelerin değişken rolü
Araştırmamızın ön bulgularına göre ailenin evlilik karar sürecine etkisi açısından oldukça çeşitlilik olduğunu gösteriyor. Teorik olarak aileler çocuklarının evlilik karar alma sürecinde bir uçta “görücü usulde” olduğu gibi tam karar verici olabilirken, diğer uçta sadece kararın bildirildiği kişiler de olabiliyor. Bizim örneklemimizde çoğunluk bu iki ucun arasında bir yerlerde olduğu şeklinde. Diğer bir gözlemimiz, eğer aile eşleşme sürecine öncülük etmemişse genellikle sürecin ileri aşamasında işe katıldığı şeklinde. Bir nevi eşler kararlarını verip ailelerini onay için devreye sokuyorlar. Bir kısmı ise başından itibaren karar verme sürecine aileyi de dahil ederek kararı birlikte alıyorlar. Çalışmamızda tekrarlayan temalardan biri de ailelerin kafasında çocuklarının evlilik zamanı diye bir beklenti olmasıydı. Aileler genellikle okul bitme ve meslek sahibi olduktan sonra evlenme diye düşünme şablonuna sahipler.