Yargıtay Ceza Genel Kurulu, geçen hafta devam eden yargılamalarla ilgili çok önemli bir karar aldı. ByLock kullanıcısı olmanın, Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliği için yeterli delil sayılmasına karar verdi. Bu kararla sadece ByLock kullanmış olmak tek başına, örgüt üyeliğinden mahkûmiyet için yeterli olacak.
Bu kişilere silahlı terör örgütü üyesi olmak suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilecek. Şu ana kadar pek çok davada bu cezalar verildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) çalışanı 26 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, Bylock ile ilgili şu ana kadar yapılan çalışma ve analizlerle ilgili en kapsamlı bilgiler yer aldı.
1. ByLock nedir?
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in, “Tüm üyeler ByLock programı üzerinden görüşmeler yapsın, normal telefonla görüşme yapanlar hizmete ihanet etmiş olur" şeklinde talimatının olduğu ByLock; özel bir server (sunucu) üzerinden yalnızca örgüttekilerin kullanabileceği, özel bir yazılım olarak üretilen, üyelerin deşifre olmadan kendi aralarındaki iletişimi sağlama amaçlı, kriptolu bir programdır.
Kısacası sadece FETÖ’cülerin kendi aralarında kullandığı gizli iletişim/haberleşme programı…
Yalancı, takiyeci, köylü kurnazı F. Gülen, bir yandan talimat verirken bir yandan da yakın zamanda yayınlanan bir videoda salağa yatarak, sanki ilk defa duyuyormuş gibi yapıp, “neydi o, “balyok... baylok… ne demekse o meret şey” dedi.
2. ByLock’u her isteyen kullanabilir mi?
FETÖ’cü olmayanın ByLock’u kullanması imkânsız.
Çünkü ByLock programının kurulum dosyası olmadan, haricen ya da internet üzerinden temini mümkün değil. Programa şifre ile giriliyor. Bunun için de 38 haneye varan şifre kullanılıyor. Yani ByLock programına, FETÖ/PDY bünyesinde faaliyet göstermeyen bir kişinin ulaşması mümkün değil. “Yanlışlıkla indirdim”, “bilmeden indirdim” diyenler doğruyu söylemiyor. Ancak başkasının telefonunu kullanma veya evde/işyerinde bulunan Wi- Fi üzerinden kullanımlar olabiliyor, onlar da ayıklanıyor.
3. ByLock’u kaç kişi kullanmış?
Uygulamaya kayıt kullanıcı sayısı 215 bin 92. Oluşturulmuş toplam grup (generaller, havacılar, karacılar, denizciler, akademisyenler, emniyetçiler, savcılar, hâkimler, memurlar, bürokratlar, işadamları, öğretmenler, il/ilçe hadimleri/imamları gibi) sayısı tam 31 bin 886. (ByLock üzerinden tam bir hücre çalışması)
Toplam mesaj içeriği (gönderilen ve alınan bütün mesajlar) 17 milyon 169 bin 632, çözümlenen mesaj içeriği (çözümleme işlemi devam ediyor) 15 milyon 520 bin 552. Sesli görüşmeyi kullanan şahıs sayısı 78 bin 165.
4. ByLock’u kimler kullanmış?
Kendisini Fetullah Gülen’in emrinde gören, vicdanını, aklını Pensilvanya’ya ipotek ettirmiş/kiralamış hemen her kesimden Gülenist/FETÖ’cü, ByLock programı ile iletişime dâhil olmuş.
Mesela, MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık.
Mesela, Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'la ilgili “kaset olayı”nda görüntülerin yayımlanmasını sağlayan Yener Dönmez’in ve bu konudaki soruşturmada 171 şüpheli emniyet mensubundan 118’inin ByLock kullandığı tespit edildi.
Mesela, Zaman, Bugün, Radikal, Millet Gazetesi yayın yöneticisi ve muhabirleri, Bugün TV, Samanyolu TV muhabir ve spikerlerinin bazıları…
5. ByLock kullanımı ne zaman başlamış, ne zaman sonlandırılmış?
F. Gülen’in talimatı ile ByLock kullanımı 17 Haziran 2013’te başlamış. Bilhassa 25 Aralık 2013, Ocak 2014 MİT TIR'larının durdurulması ihaneti, 30 Mart 2014 yerel seçimleri ve 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ByLock üzerinden iletişim, talimat had safhaya çıkmış.
Başbakan Erdoğan’a açtığı savaşta Fetullah Gülen’e asker yazılan, hükümetin/devletin karşısına dikilmeyi, kendisine verilmiş görev kabul edenler, gönüllü ByLock kullanıcısı olmuşlar.
15 Temmuz darbe girişiminin ertesi günü Pensilvanya’dan, “ByLock silinsin, telefonlar formatlansın” talimatının gelmesi üzerine bütün herkes 16 Temmuz 2016’da ByLock kullanmayı bırakmış…