Önce Adana ve Malatya’da festival takipçisi sinemaseverlerin karşısına çıkan Buğday, festival serüvenini ödüllerle tamamladıktan sonra bu hafta vizyondaki şansını deniyor. Türk sinemasının uluslararası alanda prestijli sinemacılarından biri olan Semih Kaplanoğlu’nun imzasını taşıyan film, seyircinin yerli sinemacıdan izlemeye alışık olmadığı bir distopya...
Aslına bakarsanız distopya tanımı Buğday’a biraz dar geliyor. Bilim kurgu sinemasının sevdiği bir alt tür olan post apokaliptik dünya kurgusuna sahip film, giriş kısmında bize şablonu, Stalker gibi türün demirbaşı sayılabilecek bir film tarafından çıkarılmış olan set inşa ediyor. Semih Kaplanoğlu bu distopyada umut yeşertmeyi ve bu yolculuğu Kehf Suresi’nde geçen Hızır ile Musa menkıbesine dayanan bir arayış hikâyesine konu ediyor.
“Tabii ki film yaparken, dünyaya seslenirken, kendimizi anlatmaya çalışırken sırtımızı dayadığımız yer Anadolu olmalı. Orada keşfedilmemiş bir hazine var” diyen Semih Kaplanoğlu ulusal sinema yapmanın modası geçmiş tarihi hikayelerden ibaret olacağını düşünen sinematek fikrine yıllar sonra da olsa en güzel cevaplardan birini vermiş gibi görünüyor. Buğday’ı bir de bu gözle izlemek lazım. Hikayelerimizin sınırlarını ülke ve dilden bağımsızlaştırdığımız vakit, evrensele ulaşmak daha mümkün görünüyor. Filmin dilinin neden Türkçe olmadığına dair eleştiriler de bu şekilde cevaplanabilir.
Türk sinemasında daha önce görülmeyen kıyamet sonrası düzeni hayal eden Kaplanoğlu, bu yolculuğun ruhani tarafına yoğunlaşarak dünya standartlarında da pek rastlanmayan bir derinliğe karıştırıyor. Yıllardır inanç filmi olarak Türk sinemasının yeni bir şey üretmediğinden yakındık durduk. Bir bilim kurgunun içine yerleştirilmiş gerçek bir inanç filmi var elimizde. Yabancı türdaş filmlerden çok daha umut besleyen, izleyicisine gelecek için el açan ve ümit veren, hatta bu anlamda inanca çağıran bir yapım Buğday. Ben filmi Adana Film Festivali’nde seyretmiştim. Bütün seçki içinde çok farklı bir yapım olduğunu, diğer yarıştığı filmler ile ayrıştığını böyle bir karşılaştırmaya gidilmesinin de hatalı olduğunu düşündüm. Ama söz konusu Buğday filminin katıldığı dünya festivalleri macerasını düşününce böyle bir filmi sinematografik olarak çok daha müspet bir bakış açısıyla değerlendirmesi gereken dünya sinemasının otoritelerinin niye kayıtsız kaldığını sorgulamak lazım. Müslüman bir filmin her ne tarzda olursa olsun Haçlı zihniyetinin nefretinden kurtulamayacağının bir ifadesi Buğday’ın dünya festivallerindeki macerası. Ayrıca bu Haçlı zihniyetinin halkın eğitimsiz bir kısmında yeşeren bir duygu olmadığını da bize gösteriyor yaşananlar. Tam tersi Avrupa’nın entelektüel ve poyitik çevrelerini tamamıyla etkisi altına almış bir durum bu. Buna rağmen filmde Semih Kaplanoğlu’nun çağrısı daha da anlamlı olabilir. En azından ümit ediyoruz.
FİLMİN KÜNYESİ
Yönetmen:
Semih Kaplanoğlu
Senarist:
Semih Kaplanoğlu, Leyla İpekçi
Oynayanlar:Jean Marc Barr, Ermin Bravo, Grigoriy Dobrygin, Cristina Flutur
Yapım: 2017,
Türkiye, 128 Dk.
VİZYONDAKİLER
Mucize
New York Times’ın en çok satan kitabından yola çıkılarak yapılmış Mucize, August Pullman’ın ilham verici ve sıcak hikâyesini anlatıyor. Auggie, normal bir okula gitmesini engelleyen yüz farklılıklarıyla doğdu ve beşinci sınıfa başladığında kahramanların en benzersizi oldu. Ailesi, yeni sınıf arkadaşları ve daha büyük toplulukların hepsi merhametlerini ve kabullerini bulmak için uğraşırken, Auggie’nin olağanüstü yolculuğu hepsini birleştirecek ve öne çıkmak için doğduğunuzda karışamayacağınızı kanıtlayacaktır.
FİLMİN KÜNYESİ
Filmin orijinal adı: Wonder
Yönetmen:
Stephen Chbosky
Senarist:
Stephen Chbosky
Oynayanlar:
Julia Roberts, Owen Wilson, Jacob Tremblay, Mandy Patinkin
Yapım: 2017,
ABD, 113 Dk.
Morg
Yıllar önce Emin’in kızı evlilik dışı bir ilişki ile hamile kalmıştır. Bu durumu sadece annesi bilmekte ve Emin’den gizlemektedirler. Dindar bir aile reisi olan ve kızıyla gurur duyan Emin bir gün işten erken gelir; eşinin kızının dizlerinin dibinde bir şeyler yaptığını görür. Kapı arasından izlerken eşinin laflarını dinler. Eşi kızına tembihte bulunuyordur. Hamileliğinin son aylarına geldiğini saklanacak hali kalmadığını, evden uzaklaşması gerektiğini söyler.
FİLMİN KÜNYESİ
Yönetmen: Tuncer Gürbüz
Senarist: Özlem Çetin, Halim Çetin
Oynayanlar:Emin Gümüşkaya, Gamze Pelin Gökçe, Cengiz Demir Öztürk, Banu Ölmez
Yapım: 2017, Türkiye
Kardeşim Benim 2
İki ünlü kardeş Hakan ve Ozan, arkadaşları Tato öldüğü için son görevlerini yerine getirmek için Ege’dedirler. Tesadüf bu ya, iki gün sonra ise Hakan’ın düğünü vardır fakat cenaze için köye gitmeleri gerekir. Hakan, Rize’nin ünlü çay tüccarlarından Muzaffer’in kızı Didem’le evlenecektir. Muzaffer, Hakan’ın şarkıcı olması yüzünden bu evliliğe tepkilidir. Bir yandan Didem’i baskı yaparken diğer yandan da Hakan’ı sıkıştırmaktadır.
FİLMİN KÜNYESİ
Yönetmen: Mert Baykal
Senarist: Zafer Külünk
Oynayanlar:Burak Özçivit, Murat Boz, Ferdi Sancar, Leyla Feray
Yapım: 2017, Türkiye
Ayı Paddington 2
Artık Brown ailesi ile yaşamakta olan Paddington yerel halkın da sevilen ve popüler bir üyesi olmuştur. Teyzesi Lucy’nin 100. doğum günü için mükemmel hediyeyi almak adına bir dizi garip iş bulup çalışmaktadır. Nihayet hediyeyi almayı başarır, ancak hediye bir anda çalınır. Paddington hediyeyi çalanı bulmak için elinden gelen her şeyi yapacaktır...
FİLMİN KÜNYESİ
Filmin orijinal adı: Paddington 2
Yönetmen: Paul King
Senarist: Michael Bond
Oynayanlar:Hugh Bonneville, Sally Hawkins, Hugh Grant
Yapım: 2017, ABD, İngiltere, 103 Dk.