- 1100’lü yıllar: Haçlılar Kudüs yolunda Lübnan-Suriye kıyısındaki Maruni Hristiyanları keşfeder. O sırada İspanya, Amerika kıtasıyla ilgilidir. Fransa da diğer Katolik güç olarak Akdeniz’in doğusuna, Marunilere odaklanır.
- 1536: Fransız Kralı 1. Fransuva ile Kanuni Sultan Süleyman, Habsburglara karşı ittifak oluşturur. Bu vesileyle Fransa ‘Osmanlı sınırları içindeki Hıristiyanların hamisi olma’ hakkını elde eder. Fransa’ya kapitülasyon-imtiyaz verilmiştir. Bu anlaşma 1740’da ve 1802’de yenilenir.
- 1798: Napolyon, İngiltere’ye darbe vurmak için Mısır’a çıkar. Abu Kir deniz savaşında Amiral Nelson, Fransa donanmasını yener. Napolyon Fransa’ya kaçar, ancak ordusu Filistin ve Suriye’yi işgal eder. Bu işgali 1801’de Mısır’daki İngiliz ordusu bitirir.
- 1812: Fransa’nın Ortadoğu hayalleri Napolyon’un Rusya’da uğradığı yenilgiyle şimdilik kapanır. Fransa bundan sonra Afrika’ya odaklanır, Ortadoğu İngilizlere kalmıştır.
- 1840: Lübnanda Dürzi-Hristiyan çatışması üzerine İstanbul, iki idari bölge ilan edip Dürzi ve Hristiyanları ayırır.
- 1860: Lübnan’da Hıristiyan-Müslüman çatışmaları ve kargaşa üzerine, İngiliz-Fransız donanması bölgeye gelir. Fransız askeri Lübnan’a çıkar.
- 1864: İngiliz-Fransız talepleriyle Sultan, Cebel-i Lübnan Sancağına özerklik verir. Başında Hıristiyan vali vardır. Sancakta siyasi güç, Dürzilerden Marunilere geçer.
- 1870: Fransa-Prusya savaşında yenilen 3. Napolyon, Alsas-Loren bölgesini Prusya’ya kaptırır. Prusya-Almanya’da Bismark yükselir. Bu yenilgi, şaşırtıcı biçimde Fransa’nın deniz aşırı imparatorluk hayallerini kamçılar. Akıllarında yine Afrika-Ortadoğu vardır.
- 1918 Birinci Dünya Savaşının bitimiyle Fransa yine Lübnan ve Suriye’ye döner. Suriye’yi dört parçaya bölerler. Biri, Lübnan’dır.
- 1924: Fransa Irak petrolü için şirket kurup hisse çıkartır. Türk Petrol Şirketi TPC burada sahneye çıkar.
- 1939: İkinci savaşın başlayacağı anlaşılınca Suriye ve Lübnan Paris’e bağlanır. Fransa, Türkiye’yi kazanmak ve savaşta kendisine yakın tutmak için, Hatay meselesinin çözümünü kolaylaştırır.
- 1940, Paris Nazi işgaline uğrasa da, Lübnan ve Suriye, İngiltere desteğiyle ‘Hür’ Fransa’da kalır.
- 1945’te savaş bitene dek Suriye ve Lübnan’da sessizlik sürer. 1945 başka bir paylaşımın zamanıdır.