Türkiye ile ABD arasında vize restleşmesi yaşanıyor.
ABD’yi bu derece ne kızdırdı da bugüne kadar yaşanan hiçbir krizde başvurmadığı bir tepki gösterdi?
Irak’ın ABD tarafından işgalinden beri Türkiye-ABD ilişkilerinde giderek artan bir güven bunalımı var. NATO’da müttefik olmamıza, ikili ilişkilerden zaman zaman “stratejik ortaklık”tan bahsedilmesine rağmen Washington, Türkiye’nin gözünün içine baka düşmanlarımıza yardım ediyor.
Temelde iki problem var...
Birincisi,ABD’nin PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’ye, binlerce TIR ile silâh vermesi ve Türkiye’nin tepkisine rağmen bildiğini okumaya devam etmesi...
ABD’nin, güneyimizde bir terör devleti kurdurmak ve Türkiye’yi parçalamak istediğine dair bizlerin kesin bir kanaati var.
Hatırlatmanın tam zamanı. 15 Eylül 2006 tarihinde Roma’daki NATO Savunma Koleji’nde “Askeri Teknolojiler” adlı seminer sırasında Amerikalı Albay tarafından, Türkiye’nin 18 ilini “Kürdistan” sınırları içinde gösteren bir harita kullanıldı. Subaylarımız büyük tepki göstererek salonu terk etti. Daha sonra Pentagon’un Genelkurmay’dan özür dilediği belirtildi. Ve bir yalan eklendi: “Amerika’da her türlü senaryoya göre çalışmalar yapılıyor. Akademik çalışmalar kapsamında bunlar olabiliyor…”
Bu yalan bugün şu yalana benziyor: “PYD’ye silah veriyoruz ama Türkiye’ye karşı kullanılmayacak ve sonra hepsini toplayacağız…”
Türkiye –ABD ilişkilerinde temeldeki ikinci problem, ABD’nin Pensilvanya’daki FETÖ elebaşı F. Gülen’i kullanmasıdır. Ama en önemlisi, 15 Temmuz darbe girişiminde ABD’nin rolünün/parmağının giderek belirgin hale gelmesidir. Vize tepkisinin en önemli sebebi de budur.
Sondan başlayarak sıralayalım:
- İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un tutuklanması.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün 17/25 Aralık 2013'teki kumpasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz casusluktan tutuklandı. Topuz'un, haklarında dava açılan eski polis müdürleri ve firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edildi. Zekeriya Öz'ün ABD Başkonsolosluğu'yla irtibat için adliye santralına kayıtlı olmayan özel bir 'kırmızı hat' döşediği tespit edildi.
Topuz’un, 15 Temmuz darbe girişimine fiilen katılan asker ve polislerle bağlantı kurup FETÖ’cülerle Pensilvanya arasında irtibatı sağladığı belirlendi. FETÖ'cü polis şefleri Yakup Saygılı, İbrahim Şener, Yasin Topçu gibi isimlerle birlikte ABD'ye seyahat ettiği ve söz konusu polisleri ABD savcısı (Bharara) ile görüştürdüğü ortaya çıktı.
Topuz’dan önce de ABD Adana Konsolosluğu’nda tercüman olarak görev yapan Hamza Uluçay 7 Mart’ta PKK üyeliği iddiasıyla tutuklamıştı.
- 15 Temmuz’da İncirlik’te toplantı yapıldığı.
Washington Post yazarı David Ignatius, ABD'nin 15 Temmuz darbe girişimi öncesi Mayıs ayında organize ettiği görüşmede, Suriye PKK'sı ile FETÖ'cü generallerin İncirlik Üssü'nde buluştuğunu yazdı. Görüşmeye katılan NATO’daki generaller, darbe girişimine karıştıklarından ötürü 15 Temmuz sonrası tutuklandı. (Yeni Şafak, 28 Ekim 2016)
Başbakan Yıldırım, Türkiye gazetesinden İsmail Kapan’a 14 Temmuz 2017’de şunları söyledi: “İncirlik’ten biliyorsunuz ikmal uçakları, uyarı uçakları, bunların hepsi kalktı. Orada, İncirlik’te sorumlu bir tuğgeneralin bu işin içinde olduğu anlaşılıyor. Yani bunu hiçbir zaman Amerikan Hükümeti doğrulamaz, doğrulamadı. Böyle bir şey de beklemiyoruz...”
- FETÖ imamlarının ABD Büyükelçiliği ve konsoloslukları ile telefon görüşmeleri.
ABD, 17-25 Aralık yargı darbesi, MİT TIR'ları ihaneti ve 15 Temmuz darbe girişiminde FETÖ'cü mahrem imamların ABD Başkonsolosluğu ve elçilikle yaptığı telefon görüşmeleriyle ilgili sorularına cevap vermedi.
15 Temmuz darbe girişiminin kilit ismi firari Adil Öksüz’ün de darbe girişiminden 6 gün sonra özel hattan (Büyükelçilik bu hattı nereden biliyor?) ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu tarafından telefonla arandığı belirlenmişti. ABD Büyükelçiliği, "Vize iptali bilgisini vermek için aradık" dedi.
Suriye’de Türkiye’nin Rusya ve İran ile birlikte hareket etmesi, Rusya’dan S-400 füze sistemi alıyor olmamız da demek ki ABD’yi iyice çileden çıkardı…