İngiltere Rusya-ABD arasındaki buzların erime ihtimalinden rahatsız oldu.
Neden mi?
Rusya-Britanya arasında tarihin derinliğinden düşmanlık söz konusudur. Ve bu hiçbir zaman ortadan kalkmadı. Rusya'nın çöküş süreci, İmparatorluğun gerilemesi, Almanya merkezli Çarlık Rusyasının çöküşünü tetikleyen devrimci hareketlerin yeşermesi, Lenin'in Alman vakıflarınca desteklenmiş Yahudi sermayesi ile Rusya çöküşünün alt yapısı oluşturulması, hep İngiltere merkezli strateji ürünü olarak karşımıza çıktı.
İkinci Dünya Savaşı'nda Hitlerin hasta hayallerinin Rusya'ya yönlendirilmesi de, aynı Fransızların zamanında Moskova'yı hayal etmeleri gibi hüsranla sonuçlandı. Lakin sonuçta Rusya çöktürüldü. Almanlar ve Fransızlar yorgun olarak yeni dünya masasına oturtuldu. Ve Anglo Sakson İttifakın belirlediği şekilde oturtuldu. Bunları neden hatırlattım. Şimdiki olaylara baktığımızda, hangi yeni kurgu içinde olduğumuzu görmemiz için operasyonların çapını anlamak şarttır.
ABD-İngiltere arasında çıkar sürtüşmesine şahitlik etmekteyiz. ABD Çin'e savaş açmışken, İngiltere Çin'le ilişki kurma çabasında. Neden mi, çünkü Londra-Pekin arasındaki yeni ticaret yolu, İngiltere'nin elinden verdiği "patronluk makamına" kendisini götürebilir. ABD; bayrağı aldığı İngiltere'nin bu projeye destek vermesinden pek memnun değil. Bu nedenle tüm yeni operasyonları, önceleri İngiltere'nin yaptığı gibi Almanya üzerinden götürme peşinde! İngiltere, Rusya'yı kendince ciddi rakip olarak belirlemekte. Neden mi, toprakları geniş ve yeraltı servetler sınırsız. Pazar büyük ve yeni ticaret yolunda Rusya, pazar olarak cazip. Ve bu cazibe, Rusya'yı hep önemli kılacak. Önemli kılınmak, yeniden masaya oturmayı tetikler.
ABD-Rusya arasındaki gerilim, İngiltere için hayati anlam taşıyor. Ve durup dururken ilişki gelişmesi, İngiltere için hoş bir şey değildir. ABD-Rusya arasında köklü ilişki gelişimi, hesaplar kapanmadan mümkün değil zaten. Lakin ısınma bile Rusya'nın yeniden toparlanmasına yeterli. İngiltere'nin esas rahatsızlığı burası. Dikkat ederseniz, Ukrayna-Rusya krizinin fikir merkezi Almanya oldu. Aynen Birinci Cihan Savaşı öncesi durum gibi veya Ekim Devriminin parasal kaynağı Almanya merkezli odakların olduğu gibi. Şimdi durum farklılaşıyor. Almanya, Rusya ile fazla uzun soluklu gerilimde olmak istemiyor. Çünkü bu gerilimden kendisinin zararlı, gerilimi sürükleyen ABD'nin ise kazançlı çıkacağının farkında. ABD-Rusya ile bu dünyadaki hesaplarını kapatmadan sükuneti korumayacak. Lakin diğer taraftan İran var! Şu anda İran'ın etrafını boşaltmak için Rusya'ya şirin mesajlar vermekte. Rusya farkında mı, elbette farkında. Türkiye'ye ılımlı söylemler ile Rusya'ya sıcak jestlerin altında, şimdilik İran'ı kuşatma hamlesi yatmakta. Türkiye farkında mı? Elbette.
Biraz dikkat! Çünkü ABD, İran'ı hedef göstererek, esasında Rusya-Türkiye-İran hattını delmek istemekte. Bunu yaparken Rusya ve Türkiye'ye şirin gözükecek adımlardan kaçınmayacak. Çünkü hedef İran gösterilse de; nihai hedefin, coğrafyadaki direniş hattını ve ittifakları ortadan kaldırmak olduğunu görmekteyiz.