Marmara Belediyeler Birliği gelenekselleşen belediyecilik ödülleri ile başarılı belediyecilik çalışmalarını takdir ediyor. Beş yıl boyunca Marmara Bölgesi’ndeki belediyelerin başarılı hizmetlerini ödüllendirerek hem örnek teşkil eden çalışmaları duyurma hem de takdir etme vazifesi gören Altınkarınca Belediyecilik Ödülleri bu yıl da öne çıkan hizmetleri ödüllendirdi.
Ödül törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz ve çok sayıda birlik üyesi belediye temsilcisi katıldı. Belediyelerin uyguladığı başarılı projeleri ödüllendirerek çalışmaların tanıtılmasını ve yaygınlaştırılmasını amaçlayan Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri, sürdürülebilir şehir yaşamına katkıda bulunmayı hedefliyor.
Sultangazi Belediyeler Birliği’nin Altınkarınca aldığı Mahalle Hizmet Tesisleri projesi “İmar, Şehircilik ve Estetik” kategorisinde ikinciliğe layık görüldü. Hayata geçirilen “Mahalle Hizmet Tesisleri” projesi ile Sultangazi Belediyesi, mahalle aralarında kurulan pazarların beraberinde getirdiği çevre; görüntü ve ses kirliliğini ortadan kaldırıyor. Ayrıca Pazar kültürüne yeni bir yorum getirerek mahallelerin fiziki mekan ihtiyaçlarına da cevap verdi.
SULTANGAZİ’DE YENİ BİR PAZAR ANLAYIŞI
Jüriye ve Marmara Belediyeler Birliği’ne teşekkür eden Sultangazi Belediye Başkanı Belediye Başkanı Cahit Altunay, “Projemiz birinciliğe layık görüldü ancak baktığımızda birincilik ödülü yok. Birinciye karar verilemediğinden iki tane ikincilik var. Görev başına geldiğimizde taahhüt ettiğimiz Sultangazi’de sokakta pazar bırakmayacağız iddiamızdan sonra bir kumaştan birçok elbise çıkarmak niyetiyle bu proje ortaya çıkmıştır. Bu manada yaptığımız bu projelerle sadece mahallenin pazar yeri ihtiyacını değil, aynı zamanda otopark ihtiyacını, sağlık merkezi, etüt merkezi, kadın ile gençlik merkezlerinin toplanacağı alanı ve birçok kategoriye girecek çok fonksiyonu bünyesinde barındıracak çok fonksiyonlu bir projedir” dedi.
Törende, Afet Yönetimi, İmar Şehircilik ve Estetik, Kurumsal Yönetim ve Gelişim, Kültür ve Sanat, Toplum Düzeni ve Sosyal Hizmetler, Ulaşım ve Altyapı Hizmetleri, Yeşil Alan ve Çevre Yönetimi Hizmetleri, Ar-Ge ve İnovasyon gibi kategorilerde ödül verildi.
SULTANGAZİ ŞEHİR ORMANI PROJESİ 1. OLMUŞTU
2012 yılında 5’incisi düzenlenen Altın Karınca Belediyecilik yarışmasında da Sultangazi Belediyesi birincilik ödülüne layık görülmüştü. 512 projenin yer aldığı yarışmada Çevre ve Altyapı Projeleri dalında, “Sultangazi Şehir Ormanı” projesiyle birincilik ödülü kazanmıştı
ALTIN KARINCA BELEDİYECİLİK ÖDÜLLERİ
Altınkarınca Belediyecilik Ödülleri 2010 yılından itibaren Marmara Belediyeler Birliği tarafından başarılı projelerin ödüllendirildiği bir organizasyon. Sekiz kategori ve dört özel ödül için Marmara Belediyeler Birliği üyesi olan belediyeler ile bunların bağlı kuruluşları ve iştirakler projeleri ile başvuruda bulunuyorlar.
Projeler, afet yönetimi; imar, şehircilik ve estetik; kurumsal yönetim ve gelişim; kültür ve sanat; toplum düzeni ve sosyal hizmetler; ulaşım ve altyapı hizmetleri; yeşil alan ve çevre yönetimi hizmetleri ile ar-ge ve inovasyon kategorilerinde değerlendiriliyor. Projeler, belediyecilik alanında teorik ve pratik uzmanlığa ve tecrübeye sahip akademisyenler, bürokratlar ve uygulamacılardan oluşan bir jüri tarafından incelenip ödüle layık görülüyor.
2016 yılında Yılın Altın Karıncası, Turgut Cansever Özel Ödülü, Tabiata Saygı Özel Ödülü ve Tarihe Saygı Özel Ödülü olmak üzere dört tane özel ödülü ilk kez verildi.
2016 Altınkarınca Belediyecilik Ödülleri Jürisi
Prof. Dr. Rafet Bozdoğan (Yalova Üni.)
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu (İstanbul Teknik Üni.)
Prof. Dr. Musa Eken (Sakarya Üni.)
Doç. Dr. İbrahim Demir (İstanbul Teknik Üni.)
Doç. Dr. Aynur Can (Marmara Üni.)
Doç. Dr. Ebru Erdönmez (Yıldız Teknik Üni.)
Doç. Dr. Mustafa Ergen (Koç Üni.)
Yrd. Doç. Dr. Ülkü Arıkboğa (Marmara Üni.)
Dr. M. Cemil Arslan (Marmara B.B.)