Ramazan’ın bitmesine sayılı günler kala pek çok evde bayram telaşı da şimdiden başladı. Kimileri baklavalarını açıyor, kimileri de ‘uzmanların önerisini dikkate alarak’ misafirlerine sütlü tatlılar ikram etmeyi planlıyor. Milyonlarca şeker hastasının kafasında ise aynı soru “Peki ama bayramda hiç mi tatlı yemeyeceğiz?” Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Seven, “Tatlı deyince hepsini aynı kefeye koymak doğru değil şüphesiz” diyerek diyabet hastalarının da tatlı tüketebileceğini ancak içeriğine ve ölçüsüne çok dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor. Zira diyabetik kişilerde kan şekerinin düzenlenmesini sağlayan ve pankreastan salgılanan insülin hormonu ya yetersiz üretiliyor ya da vücut tarafından kullanımı bozulmuş oluyor. Bu nedenle diyabeti olanların basit karbonhidrat kaynağı olarak adlandırılan sofra şekeri ile hazırlanmış tatlıları tükettiklerinde kan şekeri dengesi bozuluyor. Kontrol altına alınamayan diyabet tablosunda kalp, böbrek, göz gibi organlar bu durumdan zarar görüyor.
Şerbetli tatlılar diyabetik şerbetli tatlı olarak sunulsa da un ve yağdan zengin oluyor. Seven “Meyveli tatlılar da içeriğindeki fruktoz nedeniyle, kan şekerine karışımı hızlı olan karbonhidrattan zengin besinler.
İdeal tatlı seçimi
Diyabetli meyveli diyabetik tatlı tükettiğinde, günlük meyve miktarından düşmeli” diyor. Seven, ister meyveli ister sütlü tatlı olsun ölçüyü kaçırmamak, porsiyonu küçük tutmak gerektiğini belirterek “Sütle hazırlanmış uygun diyabetik tatlıların haftada 2-3 kereden fazla tüketilmemesi gerekiyor”uyarısını yapıyor. Beldeki yoğun yağlanmadan dolayı özellikle kek, pasta, baklava gibi tatlıları yüksek kalorileri nedeniyle çok dikkatli tüketmek gerekiyor. Seven, günde 5 gram yani bir tatlı kaşığı tarçının kan şekerini düşürmede son derece başarılı bir besin olduğunu belirterek “Süte, çaya, tatlıya, meyvelerin üzerine bir tatlı kaşığı tarçın serperek son derece sağlıklı bir lezzeti tatmış olacaksınız” diyor.
KALORİLİ besinler vücutta yağ depoluyor
ZONGULDAK Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya, Ramazan ayında oruç tutanlarda metabolizmanın yavaşladığını hatırlatarak, “Bayramda ve sonrasında enerjisi yüksek besinler tüketilirse, vücut bu besinleri harcamayarak yağ olarak depolayacaktır” dedi. Dr. Kaya, Ramazan boyunca değişen beslenme düzeninin, bayramda tüketilen yiyeceklere, miktarlarına ve öğün sayısına dikkat etmeyi gerektirdiğini söyleyerek, “Özellikle yağlı ve tatlı besinleri yoğun olarak tüketme, kalp krizinin tetiklenmesi başta olmak üzere kalp, tansiyon ve şeker hastaları gibi kronik hastalarda ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle bayramda ve sonrasında sağlıklı beslenmeye önem vermek ve sürdürmek son derece önemli” dedi.