18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Birinci Cihan Harbi daha bitmedi

Aylık dergiler hem güncelin hem de kalıcı olanın nabzını tutmaya devam ediyor. Zor zamanların hükümdarı 2. Abdülhamid’den, Hoca Ahmet Yesevi’ye zengin içerikli dergilerde bir röportaj dikkat çekiyor: Yazar D. Mehmet Doğan, Birinci Cihan Harbi’nin bitmediğini kaydediyor. İşte ayın dergilerinden satırbaşları…

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ6 Şubat 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Birinci Cihan Harbi daha bitmedi

- YEDİKITA: Aylık tarih ve kültür dergisi Yedikıta, ‘Zor zamanların hükümdarı’ başlığıyla Sultan 2. Abdülhamid’i kapağına taşıdı. Vefatının 100. sene-i devriyesinde 2. Abdülhamid döneminin panoramasını çizen dergide Sultan’ın son günleri, Yıldız demirbaşları ve Alman basınında Abdülhamid’in vefatı gibi konu başlıklarına yer veriyor. Prof. Dr. Azmi Özcan, Prof. Dr. Mustafa Gündüz başta olmak üzere çok sayıda kalem, Yedikıta’nın Abdülhamid dosyasına katkı sunuyor.

- AYLIK:  ‘Ahmak borazanın fiyasko Kudüs resitali’ başlığıyla Kudüs konusunu işleyen Aylık dergisinde, bir oldu bittiye getirip Kudüs’ü İsrail’in başkenti yapmaya hazırlanan ABD Başkanı Trump’ın politikaları eleştiriliyor. Dergide ilginç bir röportaj da var. Felsefe ve kültürel bilimler profesörü Byung-Chul Han, ‘Günümüzde lisan kalmadı, bir lisan yoksulluğu ve şaşkınlığı var’ diyerek çağımızın iletişim karmaşasına dikkat çekiyor.

- BİRNOKTA: Şair Mürsel Sönmez’in yayın danışmanlığında çıkan Birnokta dergisi, mütevazı çizgide yayınlarını sürdürmeye devam ediyor. S. Kemal Yazgıç’ın ‘Taziye Evi’ adlı şiiri ile açılan dergi sayfalarında farklı kalemlerden başka şiirler de yer alıyor. Hasan Aycın ustanın içimize ayna tutan bir çizgisi de yine Birnokta sayfalarında. Hikayeler, deneme yazılarıyla ilerleyen dergide ‘Hayatımıza dokunan örnek insan’ eğitimci Ayla Ağabegüm portresini yazmış Asuman Güzelce.

- DERGAH: Şiirler, derkenar yazıları, öyküler, inceleme ve araştırma notlarıyla kültürel havzamızın önemli adreslerinden biri olan Dergah dergisinde bu ay Necip Tosun’un ‘Edebiyat ve bürokrası’ değerlendirmesi dikkat çekiyor. Türk edebiyatında pek çok yazarın eserlerinde bürokrasinin dile getirildiğini vurgulayan Tosun, ilginç değerlendirmelerde bulunuyor.

- KARABATAK: Dergi, ‘Bizim klasiklerimiz’ dosyasıyla selamlıyor okurlarını. Yeni jenarasyonun klasiklerimizden bihaber büyüdüğü düşünülürse, bir toplumun geçmişine ve geleceğine ışık tutan klasiklerin önemi, bir kez daha, Karabatak vesilesiyle dile getirilmiş oluyor. Kültürel savaş üzerine kitaplar da kaleme alan D. Mehmet Doğan ise Naime Erkovan’a verdiği söyleşide ‘Birinci Cihan Harbi bitmedi’ diyor ve ekliyor ‘Sömürgecilerin Türkleri ve İslam dünyasının uyanışını durdurma çabaları sürüyor.’

- YEDİ İKLİM:Usta yazar Ali Haydar Haksal yönetiminde alternatif bir edebiyat okulu gibi yoluna devam eden Yedi İklim dergisinde Osman Bayraktar’ın ‘Doğu ile Batı arasında’ başlıklı yazısı hemen derginin ilk sayfalarında yer alıyor. Ardından Mete Çamlıdereli ‘Medyada dinin konumu’ adlı incelemesiyle okura sesleniyor. Dergide öykü, şiir ve deneme türünde çok sayıda ismin çalışmalarına yer veriliyor.

- YERLİ DÜŞÜNCE: Bin yıllık medeniyet terkibinin manevi mimarından biri olan Hoca Ahmet Yesevi’yi kapak konusu olarak işleyen Yerli Düşünce dergisinde konu ile ilgili çok sayıda ismin yazısına yer veriliyor. Yalçın Topçu, Hasan Can, Hayati Bice, Ertuğrul Yaman ve Refik Balay, Türk yurtlarının manevi mimarlarından Ahmet Yesevi’nin dünyasını okurlar için şerhediyor.