21 Kasım 2024 Perşembe / 20 CemaziyelEvvel 1446

İşte uzmanından iş geliştirme tüyoları

Finans danışmanlığı, firmaların mevcut durumunu ortaya koymasının yanısıra, şirketlerin geleceğine dair önemli ipuçlarını da veriyor.

30 Mart 2015 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
İşte uzmanından iş geliştirme tüyoları

Ekonomik gelişmelerin sektöre etkisinin analizi, rekabet konumunun değerlendirilmesi gibi verilerle şirketlerin sağ kolu gibi çalışan finans uzmanları işletme yaşamında gelişimi, zor noktalardan çıkışı hedefliyor.

Şirketlerle yaptığı çalışmalarda, işletmelerin bugünkü durumuyla, belirlenen hedefler arasındaki boşluğun sebebini araştıran, projeler geliştiren Finans Koçu Yıldırım Turan, derin analiz sürecini hayata geçirdi. Kurduğu "Modern Finans" oluşumuyla işletmelerin röntgenini çeken uzman, "İşletmeler borç konusunda tek kaynağa bağımlılığı azaltmak için farklı finansman imkanlarını araştırmalı" görüşün savunuyor. "Şirketler, gelişmek için değişmek zorunda. Parasal sorunların çözümünde kötü yönetilen bir şirketin sağlam durma şansı olamıyor. Hiç bir hazırlığı olmayan bir kuruluşta toparlanmaya çalışmak ise çok uzun zaman alıyor. Bu süreci profesyonelce yönetmeli" diyor.

ŞİRKETLER KLASİK YÖNTEMLERİ AŞMALI

Yönetim, para idaresi, satış-pazarlama gibi konularda zorluk yaşayan şirketlere çözüm senaryoları hazırlayan Modern Finans, farklı açılımlar sağlayarak, eksik noktaları gidermede destek sağlıyor. "İş sahipleri yeni fikirleri hayata geçirmekte ketum davranmamalı. Şirketler klasik yönteme ve sisteme takılıp kalmamalıdır" yorumunu yapan Yıldırım Turan, işletmelerin yönetimde yaşayacağı sorunları önceden belirlemek üzere "erken teşhis" sistemini devreye sokuyor. Finansal Check-Up yöntemiyle zor dönem geçiren veya riskleri önceden farkeden,
şirketlere çözüm senaryoları hazırlıyor.

"Rekabetin hızla arttığı iş aleminde varolabilmek sadece teknolojik değişikliklere uyum sağlayarak olmaz. Çağın gerektirdigi Yönetsel maharetlere de sahip olmak şart" açıklamasını yapan Finans Koçu, "Kurumsal Dönüşüm"ün bir çok şirketin acil gereksinimi olduğunu savunuyor. Modern Finans, performansı düşük, veya borç ödeme sorunu olan şirketlere bu kapsamda yeni finans planına uygun olarak "yeniden borç yapılandırması" projeleri üretiyor.

FİNANSAL YAPIYI SORGULAMAK

"İşletme yönetiminin stratejik çalışma yapacak, yönetsel kararlar verecek ve en iyi performans alacak şekilde donatılması gerekir. Zorlu rekabet koşullarına uygun sağlıklı bir finansal yapı için her açıdan sorgulama yapılması ihtiyacı özellikle bugünlerde daha fazla. Finansal Check-Up'la sorunları akılcı olarak ortaya çıkarılmalı" diyor. Nakit çevirme süresinin uzamasının işletme sahiplerini zorladığını belirtiyor ve şunları söylüyor: "Tahsilat yapılamayınca işletmeler doğal olarak durma noktasına geliyor. Hem müşterileri kaybetmemek hem de alacakları tahsil edememe ikilemiyle 'bıçak sırtı'nda duruyorlar. Oysa para piyasalarında meydana gelebilecek değişimler önceden öngörülebilir ve buna göre yeni planlar oluşturulabilir."

Finans Koçu'na göre, piyasa şartları ne olursa olsun girişimcilerin işine sahip çıkması ve onu kaybetmemek için ellerinden geleni yapması gerekiyor. İşletme nasıl bir görüntüde, yapıda, işleyişte ve kârlılıkta olmalı? Bu soruların doğru yanıtı için önce aynı sağlıkta yapıldığı gibi derin analiz gerekli. Ve bir akıl hocası."

YURTDIŞI KAYNAKLI HİBE KREDİLER

Bir finans koçundan destek almak yıllar sonra pek çok hatalar yapıp sorunlarla baş edemez hale gelmenin önünü kesiyor.. Modern Finans'ın Kurucusu bu konuda şunların altını çiziyor: "Baştan riskleri belirlemeye, eksikleri gidermeye, yardım almaya açık olan iş sahipleri en iyi yönetsel kararlar verecek konuma geldiklerinde şirketin önünü hiçbir durum kesemez. Borçların finanse edilmemesi veya yatırım sonrasında yeterli kar elde edilememesi birçok işletmenin kabusu. Borç faiz yükü işletmenin sağlıklı bir şekilde yönetilmesini engelliyor.. Bu durumda kısa vadeli kredilerin yeniden yapılandırılarak, orta ya da uzun vadeye yayılması nefes aldırır." Turan bu konuda detaylı bir kredi planları hazırlıyor ve gerektiğinde yurtdışı kaynaklı hibe krediler buluyor. Uygun şartlarda finansman sağlanmasına aracılık ediyor.

UZUN ÖMÜRLÜ ŞİRKET

Kendi işini kurmayı düşünen girişimcilere de yol gösteren kurum, bu konuda şu uyarıları yapıyor; "Kendi şirketini oluşturmak isteyen binlerce insan var. Bunların 4'te üçü 'Küresel ekonomide belirsizlik varken yatırım yapmak mı, ama nasıl' sorusuyla adım atamıyor. Sermayeye ihtiyacı olanlar bu fikrin uzağında kalıyor. Diyelim para temin edildi ve cesur bir girişimci kişilik söz konusu. İşte burada rehberlik gerekli. Şirketin gireceği sektörün eksi ve artılarının gerçekçi okuması yapılmadan ilgili sektöre para aktarmak kumar oynamaktan öteye gitmez. Şirketin uzun ömürlü olmasına yönelik değişim-dönüşüm, gelişme-büyüme stratejileri geliştirilmeli."

Kaynak:Akşam