15 Kasım 2024 Cuma / 14 CemaziyelEvvel 1446

BM Yüksek Komiseri Türk: ''(Avustralya'daki ''Meclis'te Yerli Sesi'' referandumu) Kaçan bir fırsat''

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Avustralya'daki 'Meclis'te Yerli Sesi' referandumunun sonucunu 'kaçan bir fırsat' olarak tanımladı.

AA24 Ekim 2023 Salı 22:10 - Güncelleme:
BM Yüksek Komiseri Türk: ''(Avustralya'daki ''Meclis'te Yerli Sesi'' referandumu) Kaçan bir fırsat''

Yeni Zelanda haber sitesi Scoop News'e göre, BM Yüksek Komiseri Türk, Avustralya'da halkın büyük çoğunluğunun "hayır" oyu verdiği yerli halkın anayasada tanınması ve parlamentoda daha çok söz sahibi olmasını amaçlayan "Meclis'te Yerli Sesi" referandumuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

Türk, Torres Strait Islanders ve Aborjinlerden oluşan bir heyetinin kurulmasını öngören referandumun sonucunu "kaçan bir fırsat" olarak nitelendirdi.

Yerli liderlerin oluşturduğu Uluru Ulusal Anayasa Komisyonunun teklifiyle hazırlanan "Uluru Bildirisi"nin tüm Avustralya vatandaşlarınca benimsenmesi gerektiğini vurgulayan Türk, referandum kampanyasında öne çıkan dezenformasyon karşısında şaşırdığını belirtti.

Türk, "Buna karşın Avustralyalıların, yerli halkların maruz kaldığı önemli zorluklar üzerinde tartıştığını görmek cesaret verici. Ve genç Avustralyalıların geniş ölçekte anayasal değişimi desteklediğini gösteren seçim verileri, gelecekte ilerleme kaydedileceğinin umut verici bir işaretçisi." ifadelerini kullandı.

Referandumun "başarısızlığına" karşın ilgili konuların hala gündemde olduğunun altını çizen Türk, eşitlik ve kendi kaderini tayin etme gibi hususların Avustralya'nın uluslararası insan hakları sorumlulukları tarafından desteklendiğine dikkati çekti.

Türk, "Siyasi liderler, Avustralya'nın ilk halklarına ulaşma çabalarını yoğunlaştırarak süregelen dışlanma ve dezavantajlarına çözüm olacak alternatif yollar bulmak için Avustralyalıları bölme değil, birleştirme yönünde tam eşitlik ve karşılıklı saygı çerçevesinde çalışmalılar." dedi.

- "Meclis'te Yerli Sesi" referandumu

"Meclis'te Yerli Sesi" referandumunda, yerli halkın tanınması için halkın yalnızca yüzde 39,4'ü "evet" oyu verirken Avustralya'nın tüm eyaletlerinde büyük çoğunluk yüzde 60,5 "hayır" oylarıyla, Torres Strait Islanders ve Aborjinlerden oluşan "Meclis'te Yerli Sesi" heyetinin kurulmasını reddetmişti.

Neredeyse 30 yıldır ilk halk oylaması olan "Meclis'te Yerli Sesi" referandumu, İşçi Partisi hükümetinin önerisiyle düzenlenmişti.

Referandumda halka "Teklif edilen yasa: Anayasa'da Avustralya yerlilerinin tanınması ve Torres Strait Islanders halkı ve Aborjinlerden oluşan 'Meclis'te Yerli Sesi' heyeti kurulması için değişiklik yapılmasını, Anayasa'da yapılacak değişimi onaylıyor musunuz?" sorusu yöneltilmişti.

  • bm insan hakları
  • volker türk
  • yerli sesi referandumu